News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Mbappé, η αναβληθείσα μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης (η οποία έφτασε να θεωρηθεί δεδομένη)

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Του Enrique Marín

Οι εκατομμυριούχες ομάδες ακριβαίνουν την αγορά

"Ο Mbappé θα’ρθει στη Μαδρίτη την επόμενη σεζόν", μου είπε το προηγούμενο καλοκαίρι ένας αξιωματούχος του ισπανικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι ο Florentino δεν θα’ναι ικανός να καλύψει την αποχώρηση του Cristiano


Η άφιξη των λεγόμενων πετροδόλαρων σε συλλόγους όπως η Μάντσεστερ Σίτι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και η Παρί Σεν Ζερμέν (Κατάρ) έχει φουσκώσει τη μεταγραφική αγορά σε άσεμνα άκρα. Εκτός απ’το σπάσιμο των παραμέτρων στις οποίες κινούταν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αυτό το «οικονομικό ντόπινγκ» έχει προκαλέσει για κάθε παίκτη να πληρώνεται μια περιουσία. Ως εκ τούτου, οι γνωστοί στην Ισπανία ως galácticos, είναι, πράγματι, σε τιμές τόσο εξωφρενικές που ούτε ο «σεΐχης» Florentino Pérez θέλει να πληρώσει.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει πουλήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους χωρίς να’χει πρώτα ελάχιστα ελεγχόμενη την υπογραφή του αντικαταστάτη του ή τουλάχιστον ενός παίκτη να αντιπαραβάλλεται σε τόσο σημαντική απώλεια. Και όχι μόνο λόγω της τρύπας που αφήνει ο Πορτογάλος από ποδοσφαιρικής άποψης, όπου τα γκολ του, θα πρέπει να μοιραστούν σε άλλους επιθετικούς, εκείνους που είναι κι αυτός που θα’ρθει, αλλά επίσης κι από μιντιακής και οικονομικής.

Μετά το πρώτο φιλικό, με ήττα απ’τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μαϊάμι, ρώτησαν και πάλι τον Julen Lopetegui αν βλέπει απαραίτητο το να υπογράψει έναν επιθετικό. «Δεν πιστεύετε ότι είναι χειρότερο ρόστερ από πέρυσι;», τον ρώτησαν. "Είμαι ενθουσιασμένος με αυτό που έχω. Είναι μια θαυμάσια πρόκληση να ξαναφτιάξουμε μια ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να’ναι καλύτερη", επέμεινε ο προπονητής απ’το Asteasu. Είναι αλήθεια ότι το πιο έξυπνο σ’αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην μιλάς για τους πιθανούς στόχους, γιατί αν η αγορά γίνεται όλο και πιο ακριβή από μόνη της όταν ο μνηστήρας είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, αν μεταδίδεις λαχτάρα, το club του στόχου αυξάνει ακόμη περισσότερο την τιμή του.

Προς το παρόν, η ομιλία του Lopetegui αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα αυτή του Benítez, ενός άλλου «ανθρώπου του σπιτιού», πριν από τρία καλοκαίρια. Κι όχι μόνο επειδή ο Μαδριλένος τεχνικός πήγε απ’το να σχολιάσει στις 17 Ιουλίου ότι «με το να πούμε ότι ο Κριστιάνο είναι ένας απ’τους καλύτερους στον κόσμο είναι αρκετό» στο να διαβεβαιώσει στις 23 ότι «δουλεύοντας μαζί του αυτές τις μέρες συνειδητοποιείς πόσο ανταγωνιστικός είναι και γι’αυτό είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο», αλλά κι επειδή από τότε που ο Ράφα επέστρεψε στη Μαδρίτη έδειξε τόσο ευγνώμων στον Florentino, που έφτασε να πει ότι υπήρχε μια εκστρατεία εναντίον του... και διήρκεσε μόνο επτά μήνες στο πόστο.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο Lopetegui είναι ότι όσο κι αν κάνει λόγο για «επανεφεύρεση» μιας Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς Κριστιάνο είναι αδύνατο να κάνει να ξεχαστεί, τουλάχιστον απ’τη μια μέρα στην άλλη, ένας παίκτης που σκόραρε 450 γκολ στα εννέα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Μαδρίτης. Δηλαδή, 50 γκολ ανά σεζόν και τίποτα λιγότερο απ’το 40% απ’αυτά που έβαλε η ομάδα του σ’αυτό το διάστημα. Στα εννέα Champions League που έπαιξε ο CR7, η Μαδρίτη σκόραρε 264 γκολ κι απ’αυτά τα 105 (πάνω από 40%) ήταν δικά του, ως εκ τούτου, η καθοριστική επιρροή του στην κατάκτηση τεσσάρων κουπών με μεγάλα αυτιά, τρεις εξ αυτών συνεχόμενες. Επιπλέον, υπάρχει το παράδοξο ότι στην θεωρία ο Πορτογάλος δεν ήταν το '9' της Μαδρίτης, οπότε όταν γίνεται λόγος για την υπογραφή ενός '9' αυτό στο οποίο αναφερόμαστε πραγματικά είναι ένας goleador.


Πιο σημαντικό απ’αυτό είναι ότι αν ο Julen θέλει να λειτουργεί η Μαδρίτη ως μια ομάδα, με μια υψηλή πίεση για να ανακτά γρήγορα τη μπάλα μετά την απώλεια και κοντά στην αντίπαλη περιοχή, είναι αλήθεια ότι η απουσία ενός ατομικιστική κι εγωκεντρικού παίκτη όπως είναι ο CR7 μπορεί να τον βοηθήσει. Αν και, φυσικά, σε αντάλλαγμα ο προπονητής πρέπει να καταφέρει οι Benzema, Bale, Asensio, Lucas κι ο επιθετικός που σίγουρα θα καταλήξουν να υπογράψουν, να σκοράρουν τα γκολ που σκόραρε ο Πορτογάλος.

Ο Vinicius... κι ο κίνδυνος να τον χρεώσουν

Ο Vinicius; Ο νεαρότατος Βραζιλιάνος έχει πολύ μέλλον και η Μαδρίτη τον έχει υπογράψει σε τιμή αστέρα, αλλά τη σήμερον ημέρα δεν μπορείς να τον σκεφτείς ως αντικαταστάτη του Cristiano και το να το κάνεις θα’ταν μια ασυνειδησία. Αλλά τότε ποιος; Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μόνο μία επιλογή και δείχνει στη Γαλλία. Το σχόλιο μου το έκανε ένας υψηλά ιστάμενος του ισπανικού ποδοσφαίρου το περασμένο καλοκαίρι: "Ο Mbappé θα’ρθει στη Μαδρίτη την επόμενη σεζόν". Λίγη σημασία έχει που ο Γάλλος επιθετικός έλεγε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο ότι έμενε εκατό τοις εκατό στην Paris Saint Germain. Ναι, την τελευταία λέξη την έχει ο Nasser Al-Khelaifi, ιδιοκτήτης του παριζιάνικου συλλόγου, αλλά καλός «φίλος» του Florentino Pérez, ως εκ τούτου οι δύο ανακοινώσεις της Ρεάλ Μαδρίτης που αρνούνταν τις προσφορές για τον Neymar. Στρατηγική λέγεται.

Είναι αλήθεια, κι έτσι έχει ειπωθεί, ότι ο Βραζιλιάνος ήταν ο μεγάλος στόχος του Pérez, πριν ακόμα να πρέπει να σκεφτεί την αντικατάσταση του Κριστιάνο, αλλά η επιλογή του Mbappé ταιριάζει καλύτερα στον Julen Lopetegui και τολμώ να πω ότι θα ενθουσίαζε ακόμη και περισσότερο τον madridismo. Ο Γάλλος δεν έχει μόνο γκολ, αλλά ένα μεγάλο περιθώριο εξέλιξης δεδομένης της νεότητάς του και θα’ταν ένα καλό συμπλήρωμα για τον συμπατριώτη του Μπενζεμά κι εκείνον τον εκρηκτικό προς έκρηξη που είναι ο Marco Asensio, καθώς ο Gareth Bale εξακολουθεί να μην είναι εμπιστοσύνης.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το περασμένο καλοκαίρι η PSG υπέγραψε τον Mbappé δανεικό κι αναγκάστηκε να καταβάλει στη Μονακό 180 εκατομμύρια ευρώ για να επισημοποιήσει την τελική μεταγραφή. Μ’αυτή τη νομική στρατηγική, ο παριζιάνικος σύλλογος, ο οποίος μόλις είχε καταβάλει 222 εκατομμύρια ευρώ στη Barcelona για τον Neymar, απέφυγε να υπερβούν τα έξοδα τα έσοδα στους λογαριασμούς του πάνω απ’το επιτρεπόμενο όριο. Το «οικονομικό ντόπινγκ» ήταν προφανές, αλλά μιας και το ποδόσφαιρο έχει καιρό που είναι μια καθαρή μπίζνα, κανείς δεν τολμά να θέσει όρια. Εν αναμονή του να κλείσει η μεταγραφική αγορά στην Premier και του να κινηθεί η Μαδρίτη, εγώ δεν αποκλείω τίποτα. Ο Cristiano δεν αντικαθίσταται με τον οποιανδήποτε κι ο Mbappé δεν είναι. Θα δούμε αν η αναβληθείσα υπογραφή του δεν καταλήξει να’ναι άμεση.




Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.