News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Καταλανική υποκρισία: απ’τον Jaume Roures και τους αδελφούς Guardiola στην «άπιστη» Barcelona

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Του Enrique Marin

Τα χρήματα που προέρχονται απ’τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταστρέφουν την αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το κάνουν με την ανοχή όσων τ’αμφισβητούν, αλλά παίρνουν (ή πήραν) μερίδιο απ’αυτά


«Τα δικαιώματα του Champions League, του Europa League και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τα έχουμε αγοράσει με το Al Jazeera. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσουμε μια απ’τις μάρκες τους όπως είναι η beIN Sports, η οποία είναι σε καλή θέση». Αυτός που το εξήγησε τόσο ξεκάθαρα ήταν ο πρόεδρος της Mediapro, Jaume Roures, όταν το Απρίλιο του 2015 ανακοίνωσε τη συμμετοχή του «εμμέσως» με την προαναφερθείσα καταριανή εταιρεία. Λοιπόν, όπως ενημέρωσε η El Confidencial, ο Καταλανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο ισπανικό ποδόσφαιρο, προσκάλεσε σε δείπνο στο σπίτι του τον ηγέτη των Podemos, Pablo Iglesias, τον εκπρόσωπο του En Comú Podem, Xavier Domènech, και τον Αντιπροέδρο της Γενικής Διεύθυνσης, Oriol Junqueras. Γιατί; Λοιπόν αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι για να μιλήσουν για την καταθλιπτική κατάσταση της Barça, όχι.

Βλέπετε πια, ο Θεός τους δημιουργεί κι ο Ρούρες τους ενώνει. Κι ο πρόεδρος της Mediapro το έκανε ώρες μετά τη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, στην οποία, όπως είναι γνωστό, καταγγέλθηκαν απ’το CUP (Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας) «οι φιλικές και οικονομικές σχέσεις της ισπανικής μοναρχίας με τις περσικές μοναρχίες, όπως το Κατάρ και τα Εμιράτα, τα οποία χρηματοδοτούν το Daesh και είναι ένοχοι για το τι συνέβη στη Βαρκελώνη». Φυσικά η υποκρισία για την οποία κατηγορήθηκε ο Φίλιππος VI θα’ταν επίσης εφαρμόσιμη στον προαναφερθέντα Roures, καθώς επίσης και στους αδελφούς Guardiola και στην ίδια τη Μπαρτσελόνα, για πολλά χρόνια υπό την αιγίδα των χρημάτων απ’την προαναφερθείσα μοναρχία του Κατάρ.

Ναι, σε περίπτωση που το είχαν ξεχάσει, ο Pep Guardiola ήταν πρεσβευτής για την υποψηφιότητα του Κατάρ να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 κι επί του παρόντος προπονεί τη Μάντσεστερ Σίτι, του αγγλικού συλλόγου του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο Σείχης Mansour Al Nahyan, ένας απ’τους 19 αδελφούς του Εμίρη του Άμπου Ντάμπι. Επιπλέον, ο αδελφός του Pere έχει μόλις κλείσει την αγορά της Girona χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ του City Football Group, ιδιοκτησία του Abu Dhabi United Group, και της Girona Football Group, που έχουν πάρει περισσότερο από ένα 88% του καταλανικού club, σε ίσα μέρη. Σε περίπτωση αμφιβολιών, μια δήλωση συνέδεσε τη δεύτερη εταιρεία με τον Pere Guardiola, εκπρόσωπο των παικτών μιας εταιρείας του Roures και τώρα επίσης συνεργάτης του.

Και τι γίνεται με τη χορηγία του Qatar στη Barça; Μόνο η κακοδιαχείριση του Josep Maria Bartomeu, μια ακόμη στο μακρύ κατάλογο των παραλογισμών, εκτροχίασε μια σχέση στην οποία o culé πρόεδρος θέλησε να το παίξει έξυπνος, κάτι που οι Καταριανοί όχι μόνο δεν το έχουν συγχωρήσει αλλά και το έχουν εκδικηθεί. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών στην προεδρία της FC Barcelona, διάφοροι υποψήφιοι αντιτάχθηκαν στη χορηγία του Κατάρ. Απ’τον Joan Laporta, ο οποίος το έκανε κραδαίνοντας τη σημαία της Unicef, μέχρι τον Agusti Benedito ο οποίος έφτασε να υποστηρίξει ότι «το Κατάρ είναι πίσω απ’την τρομοκρατία της τζιχάντ». Το ίδιο συνέβη και με πολλά καταλανικά μέσα ενημέρωσης ή Καταλανούς ηγέτες της κοινής γνώμης. «Κατάρ, ο φίλος της Barca που καταπιέζει τις γυναίκες και τους μετανάστες, καταδιώκει τους ομοφυλόφιλους και τους αντιφρονούντες κι ενισχύει τον ολοκληρωτισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Pilar Rahola.

Ναι, το Κατάρ ήταν ο κύριος χορηγός της Barça, αρχικά ως Qatar Foundation και στη συνέχεια ως Qatar Airways, κι ωστόσο τώρα έχει μετατραπεί στον κύριο εχθρό της μετά το σπάσιμο της αγοράς με την υπογραφή του Neymar... Η Παρί Σεν Ζερμέν, club που ανήκει στο εμιράτο του Κατάρ, έκανε ήδη μια προσφορά πολλών εκατομμυρίων στον Leo Messi, αρνήθηκε κατηγορηματικά να της πουλήσει τον Verratti και τελικά κατέληξε πληρώνοντας τη ρήτρα του Βραζιλιάνου. «Όταν μια χώρα είναι ιδιοκτήτης ενός κλαμπ, όλα είναι δυνατά», ανέφερε ο Γάλλος προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «περάσαμε την γραμμή των 100 εκατομμυρίων πέρυσι και μετά από μόνο ένα έτος περάσαμε αυτή των 200ων» .


«Οικονομικό ντόπινγκ» απ’την PSG

Πρέπει να θυμηθούμε, αν κι έχει λίγη αξία, ότι σύμφωνα με το αποκαλούμενο Financial Fair Play οι σύλλογοι μπορούν να δαπανήσουν μόνο μέχρι πέντε εκατομμύρια περισσότερα απ’αυτά που εισπράττουν για μια περίοδο αξιολόγησης τριών ετών. Επιπλέον, καμία ομάδα δεν θα μπορεί να’χει εκκρεμή χρέη με τις άλλες, με τους παίκτες της ή με τις φορολογικές αρχές της χώρας. Μη συμμορφούμενες, η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να τις αποκλείσει απ’τις διοργανώσεις της.

Φυσικά για να παρακάμψει τους κανόνες, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει υπογράψει τον Mbappé ως δανεικό και είναι αναγκασμένη να πληρώσει στη Μονακό 180 εκατομμύρια ευρώ, μετατοπισμένα για την επόμενη χρονιά, όταν θα επισημοποιηθεί η μεταγραφή. Μ’αυτή τη νομική στρεψοδικία, το παριζιάνικο club, που πλήρωσε ήδη 222 στη Barcelona για τον Neymar, αποφεύγει να ξεπεράσουν οι δαπάνες στους λογαριασμούς της, τα έσοδα, πάνω απ’το επιτρεπτό όριο. Το ερώτημα είναι: σε τι χρησιμεύουν κάποιοι κανόνες που μπορούν να εξαπατηθούν τόσο εύκολα, ειδικά όταν τα χρήματα προέρχονται από μια Κυβέρνηση όπως αυτή του Κατάρ; Το «οικονομικό ντόπινγκ» είναι προφανές, αλλά μιας και το ποδόσφαιρο είναι εδώ και καιρό μια ξεκάθαρη επιχείρηση, κανείς δεν τολμά να του θέσει όρια.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι ο Javier Tebas πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κατάρ για να διαπραγματευτεί να μετατρέπονταν το εμιράτο απ’την περασμένη σεζόν στον κύριο χορηγό της Laliga. Γι’αυτό, η κατάσταση που έθεσε η Qatar Airways ήταν να μην ανανεώσει τη σύμβαση της χορηγίας της με τη Μπαρτσελόνα, την οποία είχε στον αέρα για μήνες λόγω του ότι ο πρόεδρος του καταλανικού συλλόγου προσπαθούσε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους που συμφωνήθηκαν, αφού κέρδισε τις εκλογές.


Η χορηγία της Laliga ήταν φθηνότερη για το Κατάρ, αν και τα χρήματα δεν είναι κανένα πρόβλημα για τον Tamim bin Hamad al Thani, τον Καταριανό εμίρη για τον οποίο έχει γραφτεί ότι είναι madridista και συνηθίζει να επισκέπτεται ινκόγκνιτο τα επίσημα του Μπερναμπέου προσκεκλημένος απ’τον Florentino Perez, της κατασκευαστικής του οποίου είναι σημαντικός μέτοχος. Ωστόσο, ο Tebas δεν θέλησε να βλάψει τη Barça, εξ ου ακριβώς και το ξέσπασμά του, όταν η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να καταθέσει στην έδρα της Laliga τα χρήματα της ρήτρας του Neymar.

«Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αγοράσει έναν παίκτη 16 ετών για 46 εκατομμύρια ευρώ. Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι η αγορά...», τόλμησε να πει ο Πεπ Γκουαρντιόλα αναφερόμενος στον Βραζιλιάνο Vinicius, όταν ο ίδιος έχει ξοδέψει αυτό το καλοκαίρι 50 εκατομμύρια στον Bernardo Silva, 56 στον Kyle Walker, 40 στον Ederson, 30 στον Danilo -συν 5 σε μεταβλητές-, 57 στον Mendy... Συνολικά: 244 εκατομμύρια. Δηλαδή, περισσότερο ακόμα κι απ’την PSG.

Φυσικά για να καταστήσει ανόητες εκείνες του φίλου του, Roures. «Μου αρέσει να τρέχω και πούλησα την Aston Martin, επειδή ήταν μια βλακεία», ξεφούρνησε ο επιχειρηματίας σε μια συνέντευξη προς αποβλάκωση αυτών που έχουν μυαλό κουκούτσι, «για να πληγούν οι ιδέες που υπερασπίζομαι, όπως ο Μαρξισμός, με αποκαλούν εκατομμυριούχο», πρόσθεσε. Εγώ είμαι επίσης ένας μαρξιστής, αλλά του Groucho, ο οποίος γελούσε με τον κόσμο, αλλά όχι με τους ανθρώπους, όπως αυτοί οι υποκριτές Καταλανοί.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.