News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το σχολαστικό πλάνο της Real Madrid με το χορτάρι του Σαντιάγο Μπερναμπέου

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Του Joel Del Río

Ο λευκός σύλλογος έχει προγραμματίσει την έναρξη του νέου 'project' γι'αυτήν την Κυριακή, 16 Ιουνίου.


«Η κλειστή οροφή; Εμένα μου αρέσει να βλέπω τον ουρανό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το γήπεδο έχει γίνει εντυπωσιακό. Τώρα πρέπει να φροντίσουν μόνο το γρασίδι, πρέπει να βελτιώσουν μόνο αυτό. Ο Φλορεντίνο πρέπει μόνο να ανησυχεί ότι το επόμενο πράγμα είναι να έχει καλό γήπεδο, όπως το είχε πάντα η Μαδρίτη». Μόλις τελείωσε η πρώτη μάχη μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Σίτι, ο Πεπ Γκουαρδιόλα βρήκε την ευκαιρία να παραπονεθεί για την κατάσταση του χόρτου του Μπερναμπέου. Μια κριτική που δεν άρεσε στους ηγέτες του λευκού συλλόγου, που ήξεραν ότι δεν είχαν το τέλειο χαλί... αλλά ούτε και μια αμφιβολία ότι η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από βέλτιστη. Η έκθεση της UEFA, η οποία επικύρωσε το γήπεδο πριν την αναμέτρηση, συνόδευε τη θεωρία τους για την αβάσιμη επίθεση του Ισπανού τεχνικού.

Αυτό που συνέβη φέτος δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που υπέστη ο λευκός σύλλογος την περασμένη σεζόν, ορισμένα προβλήματα που προκάλεσαν την αλλαγή του χόρτου έως και 5 φορές. Για αυτό έφταιγε σε μεγάλο βαθμό η σκόνη που δημιουργούσαν τα έργα και η οποία κατέστρεφε υπερβολικά την ποιότητα του γρασιδιού. Δοκιμάστηκαν τα πάντα και επενδύθηκαν πολλά χρήματα, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να αντιστραφεί η κατάσταση. Το ακριβώς αντίθετο απ'αυτό που συνέβη αυτή τη σεζόν, όπου το χορτάρι του Μπερναμπέου έχει επιδείξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο σ'όλη τη σεζόν. Καθώς περνούσαν οι αγώνες, η κατάστασή του χειροτέρεψε, αλλά ποτέ σε ανησυχητικά επίπεδα. Ωστόσο, η αναζήτηση της τελειότητας έχει κάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης να δημιουργήσει ένα σχολαστικό σχέδιο που θα ξεκινήσει αυτήν την Κυριακή, 16 Ιουνίου. Ένα νέο «πρότζεκτ» που θέλει να ανακτήσει την ποιότητα με την οποία ο Paul Burgess, πρώην κηπουρός του λευκού κλαμπ, έκανε το λευκό χορτάρι να'ναι ο φθόνος των υπόλοιπων.

Το υπόγειο του Santiago Bernabéu

Το υπόγειο του Santiago Bernabéu, που χρησιμεύει για τη φροντίδα του γρασιδιού στην παραμικρή λεπτομέρεια, είναι ένα απ'τα κοσμήματα του λευκού σταδίου. Εκεί φυλάσσονται έξι πλάκες και η κάθε μία ζυγίζει γύρω στους 300 με 500 τόνους ανάλογα με την ποσότητα νερού επάνω τους. «Οι συνθήκες καλλιέργειας είναι εντελώς τεχνητές, στις οποίες προσπαθούμε να προσομοιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πώς θα ήταν να βρίσκεται έξω», είπε στο παρελθόν ο José María Fernández, επικεφαλής γηπέδων και κηπουρικής στη Ρεάλ Μαδρίτης, για να εξηγήσει τα μυστικά της νέας του δουλειάς. Κι όπως συμβαίνει με κάθε καινοτομία, ο χρόνος είναι το κλειδί για την εύρεση του κλειδιού. Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ απαιτούσε ένα αξίωμα που δεν αποτυγχάνει ποτέ: το να κάνεις λάθη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις. Οι εργάτες πήγαιναν στα τυφλά επειδή το νέο σχέδιο ήταν τόσο καινοτόμο που δεν είχε γίνει ποτέ πριν. Όλα περιλάμβαναν δοκιμές και περισσότερες δοκιμές με στόχο την εύρεση του οριστικού κλειδιού.

Έτσι, ο λευκός σύλλογος ξεκινά το νέο πλάνο την Κυριακή 16 Ιουνίου: πρώτα θα αφαιρεθεί το γρασίδι, μετά θα ρυθμιστεί ώστε να εξισωθεί το τερέν με την αρένα που συνοδεύεται από οργανική ουσία... και η ιδέα είναι να φυτευτεί το γρασίδι πάνω στις ίδιες πλάκες, ελέγχοντας ότι οι σπόροι βλασταίνουν με τον βέλτιστο τρόπο για να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια τέλεια σύζευξη. Πλέον στο υπόγειο, η αποστολή θα είναι η αναπαραγωγή του τέλειου περιβάλλοντος και των συνθηκών φωτός για τη φροντίδα του γκαζόν, που θα ελέγχει με εξαιρετικό τρόπο την υγρασία, το πότισμα και τη θερμοκρασία του χλοοτάπητα. Έλεγχος της ανάπτυξης προσομοιώνοντας τις ώρες φωτός (ανατολή και δύση ηλίου) και αποφεύγοντας, όπως έκαναν μέχρι τώρα, πιθανές ασθένειες που μπορεί να προέρχονται απ'το εξωτερικό. Μια αλλαγή συστήματος που στοχεύει να ανακτήσει την αριστεία του χόρτου του Santiago Bernabéu.


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.