News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το VAR στο Clásico: Σε ποιες φάσεις θα μπορούσε να’χε παρέμβει;

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Του José Félix Díaz, αρχισυντάκτη της Marca

Οι αμφιλεγόμενες φάσεις για ανάλυση


Το VAR είναι το μάνα που περιμένει όλος ο κόσμος για να μπει τέλος στα ανθρώπινα λάθη των διαιτητών, αλλά και γύρω απ’τη χρήση της βιντεοδιαιτησίας υπάρχει πολύ άγνοια σε όλους τους τομείς που συνθέτουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας απ’τους διαιτητές και καταλήγοντας με τους δημοσιογράφους. Σήμερα το πρωί, ο Carlos Velasco Carballo, εκπαιδευτής κριτής για τη χρήση του VAR για τους Ισπανούς διαιτητές, εξήγησε στους διαιτητές της LaLiga την τέλεια εφαρμογή της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σε ένα μάθημα που διδάχθηκε στη Μαδρίτη.

Λοιπόν, στη διαμάχη που ανέκυψε το βράδυ της Κυριακής, το VAR δεν θα ενεργούσε σε όλες τις κινήσεις για τις οποίες ισχυρίζονται ιδιαίτερα από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Το αξίωμα είναι σαφές, θα χρησιμοποιείται πάντα εφόσον "είναι ένα σαφές και πρόδηλο σφάλμα του διαιτητή. Αν υπάρχει αμφιβολία, δεν παρεμβαίνει", επιμένει απ’τη συλλογική διαιτησία.

Η φάση πρέπει να’ναι ξεκάθαρη. Ως εκ τούτου, η ενέργεια για την οποία η Barcelona ζητάει την κόκκινη για τον Bale, δεν θα αναλυόταν απ’το VAR, όπως ούτε και η πιθανή κόκκινη που ζήτησε η Ρεάλ Μαδρίτης για τον Leo Messi. Η ενέργεια κρίθηκε απ’τον Hernández Hernández και οι κάμερες δεν δίνουν επίσης μια κατηγορηματική εικόνα έτσι ώστε να αποβληθεί ο Αργεντίνος. Ούτε και στην διπλή κίτρινη που είδαν οι Suarez και Ramos.

Εκεί όπου ο διαιτητής θα’χε προειδοποιηθεί απ’τους κριτές της VAR, θα’ταν στο πέναλτι στον Marcelo και στο γκολ του Messi. Το ένα λόγω του ξεκάθαρου φάουλ του Jordi Alba και το άλλο για το φάουλ του Suarez στον Varane.

Εκεί όπου ο κανόνας θα’χε ωφελήσει το ποδόσφαιρο το βράδυ της Κυριακής θα’ταν στο οφσάιντ που υποδείχτηκε στον Κριστιάνο Ρονάλντο και στη μετέπειτα απόφαση η οποία βλάπτει τη Barcelona. Η εντολή είναι σαφής και μπροστά στην αμφιβολία, οι βοηθοί δεν θα μπορούν να σηκώνουν την σημαία, έτσι ώστε ένα πιθανό λάθος τους να κόψει μια επικίνδυνη φάση. Στην περίπτωση αυτή θα αποφασίζει το VAR. Η φάση θα συνεχίζεται και στη συνέχεια θα λαμβάνεται μια απόφαση.

Ενέργειες γκολ: «Όταν μπαίνει ένα γκολ που μετράει ή που ο διαιτητής ακύρωσε για οφσάιντ ή φάουλ, στην αίθουσα του VAR ελέγχουν την φάση απ’την στιγμή που η ομάδα που έχει σκοράρει έχει την κατοχή της μπάλας».

Κόκκινες κάρτες: «Όταν υπάρχουν ενέργειες στις οποίες ο διαιτητής αποβάλλει έναν παίκτη ή όταν γίνεται μια ενέργεια ξεκάθαρης αποβολής (όπως επιθέσεις), που ο διαιτητής δεν έχει υποδείξει. Ποτέ σε κίτρινες ή σε δεύτερες κίτρινες».


Πέναλτι: «Σε περιπτώσεις όπου σφυρίζεται πέναλτι και οι διαιτητές του VAR θεωρούν ότι δεν υπήρξε θα συμβουλεύουν τον διαιτητή να δει την φάση στο βίντεο. Ποτέ δεν θα τον προειδοποιούν όταν υπάρχει αμφιβολία ότι το πέναλτι είναι αμφίβολο».

Αλλαγές ταυτότητας: "Όταν ο διαιτητής μπερδεύει έναν παίκτη με έναν άλλο όταν του δείχνει μια κάρτα".





Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.