News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Σε μια νύχτα μεγαλοστομιών, ο Benzema τις έκλεισε όλες: μίσος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Του Enrique Marín

Cristiano και Bale μούσκεψαν την γιορτή του Δέκατου Τρίτου Champions League της Ρεάλ Μαδρίτης. Μια θλιβερή παράσταση εγωισμού που απεικονίζει το τρέχον ποδόσφαιρο κι έρχεται σε αντίθεση με τη γενναιοδωρία του Benzema


Κυκλοφορεί, αν και κάποιοι φανατικοί το διώχνουν, ότι ο τραυματισμός του Salah που προκάλεσε ο Ramos καθόρισε έναν τελικό στον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ξεκάθαρο φαβορί κι έτσι μπόρεσε να το αποδείξει τελικά. Ο διαιτητής δεν εκτίμησε ούτε φάουλ στο τράβηγμα -όχι πάλη- του Σέρχιο. Ο Ισπανός στόπερ δεν θα προτίθεντο να τραυματίσει τον Αιγύπτιο επιθετικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το έκανε κι ότι το μεγάλο αστέρι της Λίβερπουλ έπρεπε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο μετά από μισή ώρα αγώνα μέσα σε δάκρυα πόνου κι ανικανότητας.

Απενεργοποιώντας την τρίαινα Salah -Mané-Firmino και με μια αναγκαστική αλλαγή του συστήματος που ωφέλησε σαφώς τη Μαδρίτη, η ομάδα του Klopp ήταν ικανή να αντιδράσει στο 1-0, αλλά έπεσε οριστικά μετά το golazo με ψαλιδάκι του νεοεισερχόμενου Μπέιλ, ο οποίος της έδωσε την χαριστική βολή με την ανεκτίμητη συνεργασία του Karius στο τελικό 3-1. Το πρώτο λάθος του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ δεν αναιρεί την αξία του Μπενζεμά και την, τόσες φορές υπό αμφισβήτηση, προσπάθεια ενός τεράστιου παίκτη τον οποίο μόνο εκείνοι που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από ποδόσφαιρο τολμούν να αμφισβητούν όταν δεν σκοράρει γκολ. Όπως δήλωσε ο Zidane: "Αυτού που του αρέσει το ποδόσφαιρο, πρέπει να του αρέσει ο Benzema".

Και είναι ότι, φυσικά, ένα πράγμα είναι να μιλάμε για το παιχνίδι, και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, ένα παιχνίδι συλλογικό, κι ένα άλλο πολύ διαφορετικό να μιλάμε για φάσεις και για εκείνες τις ατομιστίες που κάνουν τόσο πολύ. Ο Benzema είναι ποδοσφαιριστής που παίζει πάντα για την ομάδα κι όχι για την προσωπική του λάμψη. Ένας επιθετικός, όχι ένας φορ, ο οποίος δεν έχει εμμονή με το σκοράρισμα, αλλά με το να δημιουργήσει χώρους με και χωρίς τη μπάλα, είτε για να διευκολυνθεί μπροστά απ’το τέρμα είτε για να διευκολύνει τους συμπαίκτες του. Ως εκ τούτου ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πρώτος ενδιαφερόμενος να τον έχει στο πλάι του κι ότι για τον Ζιντάν η παρουσία του στην εντεκάδα είναι, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, αδιαπραγμάτευτη. Εγώ ήμουν πεπεισμένος ότι ο Γάλλος θα’ταν βασικός στο Κίεβο, με τον ίδιο τρόπο που ο Μπέιλ θα’ταν στον πάγκο.


Ο αιώνιος εγωισμός του Cristiano

Στην πραγματικότητα, το '9' της Μαδρίτης δεν είναι ο Benzema αλλά ο Cristiano και είναι γνωστό πόσο ενοχλεί τον CR7 να μην είναι πρωταγωνιστής. Το’χει αποδείξει πολλές φορές, αν και φαίνεται ότι δεν ήταν μέχρι τη νύχτα του Κιέβου, όταν πολλοί madridistas το’χουν συνειδητοποιήσει επιτέλους και ίσως αρχίζουν να καταλαβαίνουν γιατί ο θαυμαστός τους Cristiano είναι τόσο αηδιαστικός. Ο Πορτογάλος δεν είχε κανένα πρωταγωνιστικό ρόλο ενάντια στην Λίβερπουλ και, παρά το ότι κέρδισε το πέμπτο Ευρωπαϊκό του Κύπελλο, έπρεπε να δώσει την είδηση. Τη δόξα -εκτός απ’το βραβείο MVP που απονέμει η UEFA- την πήρε ο Bale χάρη στο γκολ του με ψαλιδάκι,  αν και για μένα ο πιο διακεκριμένος παίκτης του αγώνα ήταν ο Benzema.

Έτσι όπως μπορεί να γίνει κατανοητό ότι ο Ουαλός εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις για να αξιωθεί, οι εκρηκτικές δηλώσεις του Cristiano λίγο μετά το τέλος έμοιαζαν προμελετημένες. "Ήταν πολύ ωραίο να βρίσκομαι στη Ρεάλ Μαδρίτης, τις επόμενες μέρες θα μιλήσω", ξεφούρνισε ο Πορτογάλος καθώς έπινε νερό. Λίγο αργότερα, μπροστά στη λογική επιμονή των δημοσιογράφων, ήταν λίγο πιο συγκεκριμένος: "Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα είμαι στην Ρεάλ Μαδρίτης τον επόμενο χρόνο. Δεν έχω να συζητήσω τίποτα με τον πρόεδρο, τον χαιρετώ πάντα ως επαγγελματίας".

Αργότερα, όταν οι δηλώσεις του είχαν επισκιάσει την ίδια την γιορτή του Δέκατου Τρίτου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κριστιάνο συνέχισε να κάνει θόρυβο: «Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, αλλά ήμουν ειλικρινής και δεν το μετανιώνω. Τι συμβαίνει; Υπομένεις, υπομένεις... αλλά χάνεις τον έλεγχο. Το πρόβλημα έρχεται από μακριά και δεν είναι θέμα χρημάτων. Έχω κερδίσει πέντε Τσάμπιονς Λινγκ, πέντε Χρυσές Μπάλες... ήμουν ήδη στην ιστορία, αλλά τώρα ακόμη περισσότερο. Η ζωή δεν είναι μόνο δόξα". Απίστευτο το πώς γίνεται να’ναι τόσο εγωκεντρικός.

Σχεδόν ταυτόχρονα, αν και στην περίπτωσή του στα μικρόφωνα του «BBC», ο Bale είπε ότι πρέπει να παίζει «κάθε εβδομάδα. Είναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω. Πρέπει να παίζω κάθε εβδομάδα και, αν δεν μπορώ το καταφέρω στη Μαδρίτη, πρέπει να το σκεφτώ και θα το κάνω αυτό το καλοκαίρι». Δηλαδή, ενώ ο madridismo γιορτάζει το δέκατο τρίτο Ευρωπαϊκό του Κύπελλο, δύο απ’τα αστέρια του μιλούσαν για την προσωπική τους κατάσταση κι άφηναν να εννοηθεί η έξοδός τους απ’τον σύλλογο.


Αυτό είναι το "μοντέλο Florentino"

Ναι, αυτό είναι το «μοντέλο Florentino», μ’ένα ρόστερ γεμάτο αστέρια ικανό να κερδίζει τρία συνεχόμενα Champions League, τέσσερα σε πέντε χρόνια, και την ίδια στιγμή μια ομάδα που έχει τερματίσει στην Laliga τρίτη, 17 βαθμούς πίσω απ’τη Μπαρτσελόνα κι αποκλείστηκε στους προημιτελικούς του Copa del Rey εναντίον της Leganés. Φυσικά, την ίδια στιγμή, αυτή είναι η μεγάλη αξία του Zinedine Zidane, πέρα ​​απ’τους τίτλους. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς αποδυτήρια στα οποία το αίσθημα του ανήκειν είναι στον εαυτό σου. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να μιλάει, αλλά εδώ το σημαντικό είναι ο σύλλογος», δήλωσε σε πρώτη φάση ο Florentino Pérez, έτσι ώστε αργότερα, κουρασμένος που τον ρωτούσαν το ίδιο, να προσθέσει: «Δεν είναι ότι ο Cristiano μπορεί να μείνει, είναι ότι έχει σύμβαση».

Αφού είδα πώς ο Πορτογάλος και σε μικρότερο βαθμό ο Bale, μούσκευαν την γιορτή στους madridistas, μου ήρθε στο μυαλό το μίσος για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όπως είπε ο Nacho Carretero στο 'Jot Down', «το merchandising, αργά αλλά σταθερά, θα πλημμυρίσει τα πάντα: το ποδόσφαιρο άρχισε να εμπορεύεται όπως ποτέ πριν και άρχισε μια αργή μετάλλαξη που κατέστρεψε την ουσία του (...)Η ποδοσφαιρική επιχείρηση κορυφώθηκε με την αδιάκριτη μεταγραφή των παικτών. Οι υπόλοιποι έξυπνοι στους οποίους το ποδόσφαιρο είχε αποφέρει πάντα μια δεκάρα εντάχθηκαν στο καρναβάλι στον ήχο του χρήματος. Όλα τα είδη των τύπων μύρισαν εύκολο κέρδος, το πήραν κι έφυγαν αφήνοντας την ουσία του ποδοσφαίρου ανεπανόρθωτα σάπια. Κάτι που προφανώς δεν τους νοιάζει καθόλου. Ποτέ δεν τους άρεσε το ποδόσφαιρο».

Ναι, έχοντας διαπιστώσει πώς κάποια λόγια του Cristiano ήταν σε θέση να επισκιάσουν το τρίτο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Ρεάλ Μαδρίτης, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε "πώς γελούσαμε με την Ιαπωνία όταν μας έλεγαν ότι εκεί οι οπαδοί υποστηρίζουν μεμονωμένους παίκτες και όχι ομάδες. Η «κριστιανοποίηση» και η «μεσιοποίηση» στην Ευρώπη μας ανταποδίδει τώρα το χαστούκι. Τι έχουμε κάνει με το πάθος; (...) με το μάρκετινγκ εγκατεστημένο στο ποδόσφαιρο οι ομάδες μετατράπηκαν σε αντικείμενο του πόθου για κερδοσκόπους και εκατομμυριούχους. Ήρθαν κι έρχονται στο ποδόσφαιρό μας οι σεΐχηδες και οι «πετρελαιο-πλούσιοι», που δεν καταλαβαίνουν τίποτα από μπάλα και πολύ λιγότερο από πίστη σε κάποια χρώματα. Απαιτώ να μην υπάρξει ούτε ένας οπαδός που να μην απεχθάνεται αυτά τα νέα τερατουργήματα, ομάδες που πούλησαν την ψυχή τους στον ισχυρό κύριο σε αναζήτηση της επιτυχίας χωρίς επιφυλάξεις".

Όπως έγραψε ο Carretero, αυτοί που κυβερνούν στο ποδόσφαιρο «Δεν θα κουραστούν μέχρι όλοι οι οπαδοί να μείνουν καθισμένοι σιωπηλά και, αν είναι δυνατόν, στο σπίτι. Να ενοχλούν λιγότερο. Τα γήπεδα, καλύτερα, για τους Ιάπωνες τουρίστες και τους Ρώσους εκατομμυριούχους. Αυτοί μπορούν να πληρώσουν την τιμή των εισιτηρίων. Η τάση του ποδοσφαίρου είναι ασταμάτητη. Αν υπάρχει δυνατότητα πλουτισμού κανείς και τίποτα και δεν θα σταματήσει την επιχείρηση». Καταλαβαίνετε τώρα τη συμπεριφορά των Cristiano και του Bale, παιδιών αυτού του σύγχρονου ποδοσφαίρου; Όσους από εμάς μας αρέσει πραγματικά να μιλάμε για ποδόσφαιρο -και όχι απ’το ποδόσφαιρο- μας απομένει τουλάχιστον ο Benzema, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ανάμεσα σε τόσες μεγαλοστομίες έκλεισε όλα τα στόματα...





Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.