News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Owen: "Όταν η Μαδρίτη πρέπει να κερδίσει, το κάνει"

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Της Lorena Gonzalez

Θα ζήσει τον τελικό του Κιέβου με μια χωρισμένη καρδιά: «Μακάρι να μπορούσαν να κερδίσουν και οι δύο»


Ο Michael Owen (Τσέστερ, Αγγλία, 1979) καθιερώθηκε στη Λίβερπουλ κι έλαμψε στη Μαδρίτη των galácticos. Πέντε χρόνια μετά την απόσυρσή του, παρακολουθεί ως θεατής πολυτελείας έναν τελικό που θα’χε ονειρευτεί να παίξει ως ποδοσφαιριστής. Απ’τη θέση του ως σχολιαστής ποδοσφαίρου στην Αγγλία, βλέπει φαβορί τη Μαδρίτη, αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας Pool που έχει εκπλήξει περισσότερους από έναν φέτος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Πιστεύετε ότι αυτός ο τελικός μπορεί να σας εκπλήξει πολύ;

Υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Η Λίβερπουλ παίζει πολύ καλά ενάντια σε πολύ καλές ομάδες, της αρέσει να ανακτά τη μπάλα πολύ κοντά στην αντίπαλη περιοχή και να πηγαίνει γρήγορα προς το τέρμα. Πραγματικά δεν χτίζουν πολύ το παιχνίδι, και δεν τους ανησυχεί πάρα πολύ να διατηρούν μεγάλες κατοχές, αλλά επιδιώκουν να πάρουν τη μπάλα απ’την αντίπαλη άμυνα και να κάνουν γρήγορες αντεπιθέσεις. Πιστεύω ότι θα’ναι πολύ καλός τελικός, και νομίζω με αρκετά γκολ.

Πείτε μου για τα δυνατά κι αδύνατα σημεία της κάθε μιας...

Η Λίβερπουλ έχει πέτυχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα απέναντι σε μεγάλες ομάδες αυτή τη σεζόν, οπότε τους έρχεται καλά να αντιμετωπίζουν το υψηλότερο επίπεδο. Ίσως να μην παίζουν τόσο καλά ενάντια σε ομάδες που θέλουν μόνο να αμύνονται και να βάζουν πολλούς παίκτες πίσω απ’τη μπάλα, αυτό τους δυσκολεύει περισσότερο. Με το τόσο γρήγορο παιχνίδι που χρησιμοποιούν, μπορούν να νικήσουν οποιονδήποτε. Αλλά η Μαδρίτη είναι το φαβορί γιατί όταν πρέπει να κερδίσει, το κάνει. Είπα ήδη στην αρχή της σεζόν, στην τηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα κέρδιζε και πάλι το Champions League φέτος. Αν και τώρα βλέπω περισσότερο ένα 50-50, επειδή η Λίβερπουλ είναι πολύ καλή ομάδα. Είναι ο τέλειος τελικός για μένα, οι δύο ομάδες μου. Το δυνατό σημείο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι η εμπειρία που έχει σ’αυτού του τύπου αγώνα και παίκτες τόσο καθοριστικούς όπως οι Cristiano, Isco...

Η ανάγκη της Λίβερπουλ να κερδίσει και πάλι έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο, μπορεί να’ναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια του αγώνα;
Η Λίβερπουλ έχει εξελιχθεί ως ομάδα λίγο-λίγο κατά τα τελευταία χρόνια και τώρα είναι πολύ δυνατή. Για αρκετά χρόνια είχε μια καλή επίθεση αλλά ήταν πολύ κακή στην άμυνα, τώρα βελτιώνονται σ’αυτήν την πτυχή. Ο Van Dijk είναι ένας παίκτης πολύ υψηλού επιπέδου, η άφιξή του έχει βοηθήσει πολύ. Μου φαίνεται ότι η Λίβερπουλ έχει επιστρέψει και θα’ναι μεταξύ των καλύτερων ομάδων στην Ευρώπη κατά τα επόμενα χρόνια. Κέρδισε το Champions League το 2005, αλλά δεν είχε μια ιδιαίτερα καλή ομάδα. Για μένα, αυτή η ομάδα είναι καλύτερη από εκείνη που το κέρδισε και πιστεύω ότι θα επιστρέψει τη Λίβερπουλ στα ψηλά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Βλέπετε τον Bale ως βασικό στον τελικό;

Είδαμε τι έκανε στην Τότεναμ, ήταν λαμπρός και το στυλ του παιχνιδιού ήταν τέλειο για τα χαρακτηριστικά του. Μπορώ να καταλάβω ότι δεν είναι βασικός όσες φορές θα ήθελε, επειδή η Ρεάλ Μαδρίτης έχει διάφορους απίστευτους παίκτες, δεν είναι μόνο ο Gareth Bale που πρέπει να αγωνιστεί για να’ναι βασικός. Πιστεύω ότι ο Bale θα’ναι μεταξύ των αναπληρωματικών και θα έρθει απ’τον πάγκο για να προσπαθήσει να αλλάξει το παιχνίδι αν η Μαδρίτη το’χει ανάγκη. Δεν είναι βασικός πολύ συχνά, αν και είναι αλήθεια ότι το έκανε αυτό το Σαββατοκύριακο και έβαλε δυο γκολ, αυτό θα του’ρθει καλά στην αυτοπεποίθηση. Πιστεύω ότι ο Zidane δεν τον έχει στη βασική εντεκάδα του, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ένας σπουδαίος παίκτης και ίσως μπορεί να’χει μια μεγάλη επιρροή σ’αυτόν τον τελικό.

Έχουμε μπορέσει να δούμε τον καλύτερο Bale στην Ισπανία;

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την απάντηση. Πιστεύω ότι ξεκίνησε πολύ καλά, είχε επιτυχία κι έβαλε σημαντικά γκολ, όπως αυτό που έβαλε στον τελικό του Copa del Rey. Αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που συμβαίνει με όλους τους παίκτες: μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα σε ορισμένες ομάδες απ’ότι σ’άλλες, επειδή τα χαρακτηριστικά τους προσαρμόζονται καλύτερα σ’ένα σύστημα παιχνιδιού ή σ’άλλο. Οι κορυφαίοι παίκτες θα’ναι πάντα πολύ καλοί όπου κι αν βρίσκονται, αλλά είναι πιθανό να’σαι ένα φαινόμενο σε μια ομάδα και λίγο λιγότερο σ’άλλη, λόγω του γεγονότος ότι πρέπει να παίξεις σ’ένα σύστημα παιχνιδιού που σου’ρχεται καλύτερα ή χειρότερα. Ο Bale ήταν πάντα ένας πολύ καλός αθλητής, πολύ γρήγορος, του άρεσε πάντα να έχει αρκετό χώρο στην αριστερή πτέρυγα κι έχει υπάρξει ικανός να κερδίσει παιχνίδια μόνος του. Είναι αναμφισβήτητα ένας κορυφαίος παίκτης, αλλά τους τελευταίους μήνες η απόδοσή του ίσως να μην έχει βρεθεί στο επίπεδο που θα ήθελαν τόσο αυτός όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης. Θα’ναι ενδιαφέρον να δούμε αν έχει να πει κάτι στον τελικό, και θα είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί μετά και να δούμε αν έχει μέλλον στη Ρεάλ Μαδρίτης, επειδή παραμένει ένας πολύ εκτιμώμενος παίκτης εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πολλοί σύλλογοι θα ενδιαφέρονταν να τον υπογράψουν αν δεν είναι βασικός στη Μαδρίτη.

Οι Βρετανοί ποδοσφαιριστές δυσκολεύονται πάρα πολύ να προσαρμοστούν σε άλλα πρωταθλήματα;

Λοιπόν, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι δυσκολευόμαστε. Για μένα ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Μου άρεσε η εποχή μου στη Μαδρίτη. Ένιωθα ότι είχα προσαρμοστεί καλά, σκόραρα πολλά γκολ και πιστεύω επίσης ότι ο David Beckham τα πήγε πολύ καλά στη Μαδρίτη. Φυσικά η Premier είναι διαφορετική απ’τη LaLiga. Στη LaLiga, ειδικά στη Μαδρίτη, έχεις πολλή κατοχή, έτσι πρέπει να’σαι πολύ καλός τεχνικά. Στην Αγγλία πρέπει να’σαι πολύ καλός σωματικά κι επίσης και τεχνικά, αλλά ίσως δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο στην Ισπανία. Στο αγγλικό πρωτάθλημα έχουμε ανατραφεί με άλλο τρόπο. Από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να’σαι πολύ δυνατός, αν δεν είσαι δεν μπορεί να σε σώσει η τεχνική, ενώ στην Ισπανία αυτή είναι η πιο σημαντική.

Το απολαύσετε στην Ρεάλ Μαδρίτης ή σας επηρέασε πάρα πολύ το ότι φτάσετε ως κάτοχος μιας Χρυσής Μπάλας;

Μου άρεσε να παίζω στην Ρεάλ Μαδρίτης. Το απόλαυσα πάρα πολύ, η πόλη είναι όμορφη και οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί. Ήμουν αρκετά νέος εκείνη τη στιγμή, νομίζω ότι ήμουν πάνω κάτω 24 χρονών, ήταν πολύ συναρπαστικό να ζήσω αυτή την εμπειρία, το απόλαυσα πολύ. Το μόνο πρόβλημα για μένα ήταν ότι είχα πολύ καλούς συμπαίκτες. Μετά δεν ήξερα αν επρόκειτο να παίξω πολύ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, και μιας και ήταν χρονιά Mundial, ήθελα να γίνω βασικός στην εθνική Αγγλίας. Η Ρεάλ Μαδρίτης με είχε υπογράψει για 8 εκατομμύρια, κι ο πρόεδρος έλαβε μια διπλάσια προσφορά και ήταν ικανοποιημένος. Έτσι πιστεύω ότι και οι δύο καταλήξαμε ικανοποιημένοι. Ακόμα και τώρα, μετά από όλο αυτό το διάστημα, ο σύλλογος είναι ακόμα πολύ καλός με μένα, μου λένε πάντα ότι είμαι ένα μέλος της οικογένειας. Πάω εκεί πολύ συχνά, πήγα να παρουσιάσω τη Χρυσή Μπάλα στον Κριστιάνο και εξακολουθώ να αισθάνομαι μέρος του συλλόγου, αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο.

Μπορέσατε να δώσετε το καλύτερό σας στην Ρεάλ Μαδρίτης;

Ναι, μου έδωσαν πολλές ευκαιρίες, πολλά παιχνίδια. Νομίζω ότι ήμουν βασικός σε 20 παιχνίδια και μπήκα ως αναπληρωματικός σε άλλα τόσα. Αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο για κάποιον να’παιζε όλα τα λεπτά όλων των αγώνων έχοντας δίπλα του τους Ραούλ, Ρονάλντο, Μοριέντες... νομίζω ότι σκόραρα σε 8 ή 9 συνεχόμενα παιχνίδια, επίσης και στο Clásico, είχα μεγάλες στιγμές και κρατάω μεγάλες αναμνήσεις απ’το να’μαι ένας παίκτης της Μαδρίτης. Για μένα ήταν μεγάλη τιμή να παίξω στο κλαμπ.

Θα ήσασταν ικανός να παλέψετε για τη Χρυσή Μπάλα στην εποχή των Messi-Cristiano;

[Γέλια] Πιστεύω ότι ο Ρονάλντο κι ο Μέσι έχουν αλλάξει το ποδόσφαιρο. Θα μπορούσα να’χω πάρει τη Χρυσή Μπάλα ίσως όταν ο Ρονάλντο ξεκινούσε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή ο Μέσι στη Barcelona, αλλά όταν πια αυτοί όταν έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους, θα’ταν αδύνατο. Ίσως τώρα να υπάρχουν παίκτες που αρχίζουν να πλησιάζουν το επίπεδό τους, επειδή γίνονται όλο και πιο βετεράνοι, και στο μέλλον θα φτάσουν, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν βρεθεί πολύ πάνω από όλους τους άλλους.

Ποιος πιστεύετε ότι θα πάρει τη Χρυσή Μπάλα 2018;

Πιστεύω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα κερδίσει το Champions League. Αν το κερδίσει η Ρεάλ Μαδρίτης, τότε ο Cristiano θα’ναι και πάλι εκεί. Αν το κάνει η Λίβερπουλ, ο Salah θα’χε πολλές πιθανότητες να την πάρει. Είναι απολύτως λαμπρός φέτος, και τα’χει πάει πολύ καλά στην εθνική της Αιγύπτου, την πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Θα’πρεπε η Μαδρίτη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τιμή για την υπογραφή του Salah;

Μου φαίνεται φυσιολογικό να ενδιαφέρεται η Ρεάλ Μαδρίτης για όλους τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, έτσι ακριβώς πρέπει να’ναι κι έτσι ακριβώς θα’πρεπε να εργάζεται ο σύλλογος, αλλά δεν πιστεύω ότι ο Salah θα φύγει, μου φαίνεται ότι ο Salah είναι πολύ χαρούμενος στη Λίβερπουλ, έχει μια εξαιρετική σεζόν και θα’ναι κλειδί στις συναρπαστικές στιγμές που βρίσκονται μπροστά.

Με την ευκαιρία, μπορεί η Αγγλία να’ναι μια έκπληξη σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, αλλά ελπίζω ναι. Νομίζω ότι δεν έχουμε τόσο καλή ομάδα όσο τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε τον Harry Kane, ο οποίος είναι πολύ καλός και σκοράρει πολλά γκολ, αλλά δεν έχουμε πολύ ξεκάθαρο για παράδειγμα ποιος είναι ο τερματοφύλακας κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη αρκετοί τραυματισμοί, ειδικά στο κέντρο. Ένα καλό πράγμα είναι ότι είχαμε κάποια τύχη με την κλήρωση, τόσο με τον όμιλο όσο και με την διασταύρωση στον γύρο μετά τον όμιλο, γιατί περνώντας απ’τον όμιλο θα αντιμετωπίζαμε έναν αντίπαλο «a priori» όχι πολύ ισχυρό. Πραγματικά θα’πρεπε να φτάσουμε στους προημιτελικούς χωρίς να χρειαστεί να κερδίσουμε ενάντια σε μια πραγματικά μεγάλη εθνική. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω ότι έχουμε τους παίκτες για να μπορέσουμε να κερδίσουμε ομάδες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Γαλλία ή η Γερμανία...

Πώς είναι η ζωή σας αφότου κρεμάσατε τα παπούτσια σας;

Δουλεύω στην τηλεόραση που καλύπτει την Premier και το Champions League στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω επίσης μια άλλη δουλειά, διάφορες επιχειρήσεις, μία απ’αυτές στις ιπποδρομίες. Το ποδόσφαιρο και τα άλογα είναι τα δύο πάθη μου, γι 'αυτό αγαπώ τη ζωή μου.




Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.