News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Zidane μπορούσε (αλλά δεν ήθελε) να ανακτήσει την χαμένη αρχοντιά με τον Mourinho

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Του Enrique Marín

Με τη Barcelona πρόσφατα ανακηρυγμένη πρωταθλήτρια στη Liga, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν της έκανε το παραδοσιακό pasillo, θεωρητικά με απόφαση του προπονητή της, κάτι που μοιάζει με μια άλλη εποχή


Μια νίκη της Μπαρτσελόνα στην Κορούνια όχι μόνο έδινε στον τίτλο της Liga μαθηματικά στους azulgranas, αλλά επίσης έστελνε τη Deportivo στη Segunda. Ακόμα κι έτσι, η gallego ομάδα τίμησε τη Barça με το συνηθισμένο pasillo για τον τίτλο της στο Κύπελλο που πήρε πρόσφατα στο Metropolitano ενάντια στη Σεβίλλη. Εν μέσω πλήρους συζήτησης σχετικά με την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η παράδοση του σεβασμού προς τους πρωταθλητές, η Deportivo όχι μόνο τίμησε το όνομά της, αλλά κι έδωσε ένα μάθημα μεγαλείου την ημέρα που έπεφτε κατηγορία. «Θα τους υποδεχτούμε με όλο το σεβασμό, όπως τους αξίζει», δήλωσε ο προπονητής της, ο πρώην madridista Clarence Seedorf, μια άποψη που συμμερίστηκε δημοσίως ένας απ’τους αρχηγούς, ο Celso Borges.

Ακριβώς το γεγονός ότι η Barca ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια της Liga ακριβώς το Σαββατοκύριακο πριν υποδεχτεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Camp Nou θα μπορούσε να καλέσει να σκεφτεί κανείς ότι οι λευκοί θα έκαναν pasillo στους azulgranas στο Clásico. Ένα τεράστιο ψηφιδωτό με τη λέξη «πρωταθλητές» κι ένα άλλο με το σύνθημα «η μπάλα μας κάνει περισσότερους» κοσμούσαν την έξοδο των ομάδων. Αλλά, όχι, δυστυχώς για το ποδόσφαιρο και για την άλλοτε αρχοντιά της Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπήρξε pasillo. "Δεν θα το κάνουμε", ανακοίνωσε ο Zidane αρκετές εβδομάδες πριν. "Σε 15 μέρες θα με ρωτήσετε. Η απάντηση είναι πολύ σαφής και δεν χρειάζεται να μιλήσω περισσότερο για αυτό το θέμα", εξήγησε ο Γάλλος.

«Έχει να κάνει με το ότι η Barça δεν σας έκανε pasillo μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων;», ρώτησαν τον Zizou, αλλά αυτός όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, αλλά έκανε και δική του την απόφαση. "Είναι μια απόφαση και τέλος. Η απόφαση είναι δική μου. Δεν καταλαβαίνω αυτό του pasillo και δεν πρόκειται να γίνει", πρόσθεσε. "Αλλά η απόφασή σας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Barça έσπασε την παράδοση του pasillo μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων;", του επέμειναν. «Η Barça την έσπασε. Δεν υπάρχει. Ταπες όλα εσύ...».

«Κάνουμε pasillo μόνο όταν συμμετέχουμε στην διοργάνωση κι αυτό δεν συμβαίνει εδώ», εξήγησε ο Guillermo Amor, επικεφαλής των θεσμικών σχέσεων του καταλανικού club. Αλλά ακριβώς επειδή η Barça δεν έκανε pasillo στη Μαδρίτη στο Clásico του πρώτου γύρου, ποια καλύτερη ευκαιρία για τους λευκούς να της έδιναν ένα μάθημα αρχοντιάς. Όπως έγραψα σε εκείνη την περίπτωση, πρόκειται για τιμή στον νικητή, όχι για ταπείνωση εκείνου που κάνει το αφιέρωμα, αν κι αυτό είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν εκείνα τα τόσο ριζοσπαστικά μέσα ενημέρωσης.

Εγώ αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό που θεωρείται μια «έλλειψη αρχοντιάς της Μαδρίτης» στο Camp Nou θα μπορούσε να’ναι ένα πράγμα του Ζιντάν, ο πραγματικός άρχοντας της Μαδρίτης, ικανός ακόμα και να αναγνωρίζει την παραμονή της επίσκεψης στη Barça ότι «η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι πιο δύσκολη απ’του Champions League και είναι ο ωραιότερος τίτλος». Μια αναγνώριση όχι μόνο στην αξία του αντιπάλου του, αλλά επίσης και μια αυτοκριτική στη Μαδρίτη, που έχει κερδίσει μόνο δύο τίτλους πρωταθλήματος κατά την τελευταία δεκαετία, έναντι επτά των azulgranas κι ενός της Ατλέτικο. Προσωπικά πιστεύω ότι το club του οποίου προεδρεύει ο Florentino Pérez έχασε την αρχοντιά κατά τη διάρκεια της ταραχώδους διαμονής του Μουρίνιο στον πάγκο του. Το κρίμα είναι ότι ο Ζιντάν είχε την ευκαιρία να την ανακτήσει αυτή την Κυριακή, αλλά δεν το θέλησε.


Η έλλειψη «αξιών» της Barça στο Riazor

Με την ευκαιρία, ο καταλανικός Τύπος επικρίνει αυτό που θεωρεί μια «έλλειψη αρχοντιάς της Μαδρίτης», αλλά θα’πρεπε επίσης να εξετάσει τις λεγόμενες «αξίες» της Μπάρτσα, καθώς ο πανηγυρισμός της στο γήπεδο του Riazor ήταν κατά κάποιο τρόπο μια ασέβεια προς τους οπαδούς της Depor, πολλοί εξ αυτών με δάκρυα στα μάτια μετά την επισημοποίηση της πτώσης της ομάδας τους. Πρώτον, επειδή οι azulgranas γνώριζαν ότι το να γίνουν πρωταθλητές ήταν θέμα χρόνου. Αλλά κυρίως επειδή αφότου η τοπική ομάδα τους είχε τιμήσει, δεν θα τους είχε κοστίσει τίποτα να κρατήσουν τους χορούς για τα αποδυτήρια ως ένδειξη σεβασμού.

Ένα παράδειγμα ότι αυτό δεν είναι τόσο περίπλοκο: το 2013, η Ρεάλ Σοσιεδάδ κέρδισε 0-1 στο Riazor, νίκη που της έδωσε την τέταρτη θέση, η οποία έδινε τότε πρόσβαση στο πλέι οφ του Champions League, κι έστειλε τη Depor στην Segunda. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο σκληρή αποδείχτηκε η ήττα για τους ντόπιους οπαδούς, οι donostiarras κράτησαν τη γιορτή για το μετέπειτα δείπνο στο ξενοδοχείο τους στην Κορούνια, μ’ένα μια διάσημο χορό Conga που καθοδήγησε ο Γάλλος προπονητής Φιλίπ Μοντανιέ.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ζιντάν, αν και το να μην κάνουν pasillo στη Barca στο Camp Nou ήταν κάτι προμελετημένο, κάποιος στο καταλανικό club θα’πρεπε να γνωρίζει αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν πραγματικά μεγάλο ένα κλαμπ. Αλλά, φυσικά, το μεγαλείο στους αποκαλούμενους μεγάλους πάει καιρός που έπαψε να’χει σημασία για τους ηγέτες τους, περισσότερο ανήσυχοι για την απόκτηση μεριδίου αγοράς κι όχι για την φροντίδα του πιο ιερού: της ταυτότητας.




Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.