News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο φόβος του Neymar ονομάζεται Ben Arfa ή πώς να μην το παρακάνει για να καταλήξει στη Μαδρίτη

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Του Antonio Sanz

Ο Neymar σφίγγει το σχοινί στην PSG για να ανοίξει την πιθανότητα να πάει απ’την Παρί στη Μαδρίτη, αλλά έχει το παράδειγμα του Ben Arfa, ο οποίος πήγε πάρα πολύ μακριά και κατέληξε εξορισμένος


"Ποιο είναι αυτό το αγόρι που παίζει ποδόσφαιρο τόσο καλά;" Αυτά τα λόγια του Neymar, που έφτασαν στο επίκεντρο των αποδυτηρίων, ήταν αφιερωμένα σ’έναν παίκτη άγνωστο γι'αυτόν, αλλά που μετά τα πρώτα βήματα στην προπόνηση είχε εκπλήξει τον Βραζιλιάνο με τις συνθήκες του. Όταν του είπαν την ιστορία του Ben Arfa δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που άκουγε. Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε απαλλαγεί από έναν τέτοιο παίκτη λόγω των διαφωνιών του πρώτα με την ηγεσία και στη συνέχεια με τον προπονητή. Ο Γαλλο- Τυνήσιος δεν παίζει ένα επίσημο ματς εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, περίσταση, τώρα που αποχαιρετά την οντότητα, που κάνει τον Neymar να προβληματίζεται μπροστά στην κυρίαρχη δύναμη που υποστηρίζει την γαλλο-καταριανή κοινωνία. Η κόντρα που διατηρεί ο Βραζιλιάνος για να φύγει απ’την Γαλλία μπορεί να γυρίσει εναντίον του. Το’χει διαπιστώσει με τον συμπαίκτη του: η Παρί Σεν Ζερμέν δεν φοβάται τίποτα αν η εξέγερση του «10» προκαλέσει μια έκρηξη της υπομονής της ηγεσίας του συλλόγου.

Υπήρξε μια εποχή που ο Ben Arfa συγκρίθηκε στη Γαλλία με τον Μέσι. Η χώρα ζούσε παραδομένη σ’έναν διαφορετικό παίκτη, απ’τους πλαστικούς, τους όμορφους, τους κομψούς, από εκείνους που ξέρουν να χειρίζονται τους χρόνους της μπάλας. Ως εκ τούτου, η οντότητα με το περισσότερο κεφάλαιο της χώρας τον πήρε στις τάξεις της σ’αυτήν την πιστή εκστρατεία να γαλλοποιήσει την Παρί Σεν Ζερμέν. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τους λόγους που οδήγησαν την τεχνική ηγεσία της ομάδας ν'απομακρύνει τον μέσο. Αλλά η ακολουθία έγινε τόσο άσχημη που αυτός ο ταξιδιώτης της μπάλας κατέληξε να ζητήσει εξηγήσεις γραπτώς ως μορφή καταγγελίας στην γαλλική λίγκα σε ό, τι θεωρούσε εργασιακή διάκριση αφού στάλθηκε να προπονείται μόνιμα με τη θυγατρική. Η PSG έπρεπε να κάνει πίσω, να αποδεχθεί την επιστροφή του παίκτη στους συμπαίκτες του της κατηγορίας, έτσι ώστε ο Unai Emery να κατέληγε να τον αγνοεί σκόπιμα σε κάθε αποστολή.

Με όλα όσα υποστηρίζει ο Nasser Al Khelaifi στον Neymar, φαίνεται ψέμα να προκάλεσε τέτοια μνησικακία την περιθωριοποίηση του Hatem Ben Arfa. Λένε διάφορες πηγές ότι ένα απλό αστείο του «Παριζιάνου» -γεννημένος σε ένα δήμο μόλις οκτώ χιλιόμετρα απ'το Παρίσι- στον σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, τον Εμίρη του Κατάρ, υπαινισσόμενος το πόσο δύσκολο ήταν να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της PSG, προκάλεσε την δυσαρέσκειά του. Ο Al Khelaifi το πήρε τόσο άσχημα που λένε ότι ορκίστηκε να εμποδίσει να ξαναφορούσε ο παίκτης τη μπλε φανέλα. Αυτό, μαζί με κάποια επίθεση απειθαρχίας και το ότι δεν κατέληγε να γεμίσει το μάτι του Βάσκου προπονητή, έκανε κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν 17/18 να τηρηθεί η εντολή του αφεντικού. Αλλά μακριά απ'το να αισθανθεί μνησικακία, ο Ben Arfa το πήρε με φιλοσοφία και καλή διάθεση. Όπως είπε το «France Football» στις 5 Απριλίου, συμπίπτοντας μ'ένα ημερολογιακό έτος της αθλητικής εξορίας του, αποφάσισε να παραγγείλει μερικές πίτσες στα μέλη των αποδυτηρίων για «γιορτάσει» την αποστασιοποίησή του απ'την διοίκηση.

Κριτικές για το ότι δεν πανηγυρίζει καθόλου με την PSG

Ούτε η λαϊκή υποστήριξη δεν έχει σώσει τον παίκτη. Πρόσφατα, ο Hatem ήταν πρωταγωνιστής μιας εκστρατείας στο διαδίκτυο όπου οι οπαδοί της PSG ζητούσαν απ’την διοίκηση να του επέτρεπε να παίξει τουλάχιστον ένα λεπτό για να μπορέσει να ανακηρυχθεί πρωταθλητής της γαλλικής Liga, -σύμφωνα με τον γαλλικό κανονισμό πρωταθλητές είναι μόνο εκείνοι που έχουν παίξει τουλάχιστον εξήντα δευτερόλεπτα στην διοργάνωση-. Αλλά δεν υπάρχει συγχώρεση γι'αυτόν. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ο Neymar να μην πιέζει το σχοινί, να το τεντώνει αλλά χωρίς το λάθος να φτάσει να το σπάσει. Είναι αλήθεια ότι ο ένας παίκτης δεν είναι συγκρίσιμος με τον άλλο, κι ακόμα περισσότερο ότι ο ένας προσγειώθηκε ως σούπερ σταρ κι ο άλλος, ότι αφού πέρασε από πέντε διαφορετικές ομάδες, υπέγραψε στην Παρί κι εκπλήρωσε ένα όνειρο. Για τον έναν καταβλήθηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ κι ο συμπατριώτης επέλεξε να ολοκληρώσει τη σύμβασή του στη Νις για να αποφύγει η οντότητα την πληρωμή της μεταγραφής. Ωστόσο, υπάρχει μια καχυποψία στον Βραζιλιάνο κι έτσι του’χουν γνωστοποιήσει: δεν πρέπει να ρισκάρεις περισσότερο από ό, τι πρέπει, αν προτίθεσαι να κάτσουν και να διαπραγματευτούν με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ως εκ τούτου μετά την κριτική που υπέστη για την απουσία του απ’τον πανηγυρισμό του τίτλου της Liga, με το Κύπελλο, η στάση του Βραζιλιανού ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Neymar υποστήριξε τ’αποδυτήρια στον εορτασμό. Ήθελε να τον νιώσουν ως έναν ακόμα. Φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε ότι η PSG θα τον έχει μόνο να προπονείται και να πληρώνεται, πάρα πολύ για να υποβάλεις έτσι έναν εκρηκτικό. Αλλά ο σεβασμός στην εξουσία ψήνεται ήδη στο μυαλό του παίκτη.

Ο Ντάνι Άλβες βάφτισε τον Ben Arfa ως «το φαινόμενο». Κάτι παρόμοιο αισθάνθηκε ο φίλος και συμπατριώτης του όταν τον είδε στην πρώτη προπόνηση της Παρί. Αλλά οι τεχνικές συνθήκες έχουν λίγη σημασία αν η νοοτροπία είναι κακή. Αυτός είναι ο καθρέφτης στον οποίο εστιάζει τώρα ο «Ney». Γνωρίζει ότι του έχουν επιτρέψει τα πάντα, ότι του έχουν ικανοποιηθεί όλες οι ιδιοτροπίες του, ότι κανένας δεν του έχει βάλει κανένα εμπόδιο. Ως εκ τούτου, η επιθυμία να παίξει στην Ρεάλ Μαδρίτης πρέπει να μετριαστεί και να μετρηθεί. Το ταλέντο, τόσο σπάνιο στο ποδόσφαιρο, έχει απαξιωθεί απ'την καταριανή ισχύ της PSG. Ένας επιφανής απ'αυτό το εργοστάσιο των εκλεκτών έχει ζήσει παραπάνω από μία σεζόν περιθωριοποιημένος από μια αμέλεια που λίγοι εξηγούν. Με τον Νειμάρ ίσως να μην το τολμήσουν, αλλά κανείς να μην πειράζει έναν παντοδύναμο. Γι'αυτό, ο ποδοσφαιριστής θα φανεί από τώρα και στο εξής ήρεμος και καθόλου προκλητικός. Γνωρίζει εκείνη την αραβική παροιμία: "Στην αφθονία του ύδατος, διψάει ο ανόητος". 


Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.