News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Messi γελοιοποιεί τις μετρήσεις του ποδοσφαίρου (και μας βοηθά να κατανοήσουμε την ιδεολογία του Guardiola)

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Του Enrique Marín

Οι αριθμοί του Leo στο Bernabéu έδειξαν ότι στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να τρέχεις πολύ για να παίζεις καλύτερα, αν και η Μαδρίτη συνεχίζει να'χει στο τρέξιμο το καλύτερο όπλο της, όπως είπε ο Pep


«Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει την ικανότητα να παίξει με τον Xabi Alonso, τον Modric, τον Isco ή τον Illarra, παίκτες που αν αφοσιωθούν στο να πασάρουν τη μπάλα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, αλλά απ'τη στιγμή που είμαι παίκτης της Μαδρίτης έχω σχεδιαστεί πάντα για την αντεπίθεση. Στο ποδόσφαιρο όσο πιο γρήγορα πάει η μπάλα, τόσο πιο γρήγορα επιστρέφει. Και σ'αυτό η Μαδρίτη είναι ασταμάτητη, είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο στην κόντρα. Είναι μια ομάδα αθλητών κι αν τους αφήσεις να τρέξουν είναι ένα ρίσκο όπου μπορείς να κάνεις ζημιά, αλλά αυτοί μπορούν επίσης να την κάνουν σε σένα. Είναι ποδοσφαιριστές, αλλά βασικά είναι αθλητές».

Αυτή ήταν η ανάλυση που έκανε ο Pep Guardiola μετά την επίσκεψή του στο Μπερναμπέου τον Απρίλιο του 2014 ως επικεφαλής της Μπάγερν. Ήταν το πρώτο σκέλος των ημιτελικών του Champions League και η Ρεάλ Μαδρίτης μόλις είχε κερδίσει 1-0. Ο  Καταλανός προπονητής ήλπιζε ν'ανατρέψει την αναμέτρηση στο Μόναχο, αλλά εκεί τα πήγε ακόμα χειρότερα, καθώς η ομάδα του έχασε με 0-4 κι αυτή τη φορά η ομάδα του ήταν πολύ κατώτερη απ'αυτήν του Αντσελότι. Όπως δεν θα μπορούσε να'ταν διαφορετικά, ειδικά όταν αναδεικνύεται μόνο αυτό που ενδιαφέρει να αναδειχτεί με μόνο το πνεύμα της διαμάχης και δεν υπάρχει η παραμικρή έννοια για συζήτηση για ποδόσφαιρο, αυτά τα λόγια του Γκουαρντιόλα ερμηνεύτηκαν ως μια επίθεση εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης λόγω του ότι αποκάλεσε αθλητές, τον Cristiano, τον Bale ή τον Di Maria.

Και, ναι, έπρεπε να'ναι ο Leo Messi, πάντα με τη συνεργασία αυτού του μεγαλειώδους παίκτη που είναι ο Andres Iniesta, αυτός που μας βοηθά να κατανοήσουμε σε τι αναφέρονταν ο Pep με το «αθλητές». Ονομάζεται «player tracking» και είναι μια τεχνολογία που όχι μόνο μετρά την απόσταση που διάνυσε ένας παίκτης κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, αλλά προσφέρει επίσης και πολλές άλλες μεταβλητές, όπως τη μέση ταχύτητα, τη μέγιστη, την επιτάχυνση, την ταχύτητα με τη μπάλα, χάρτες θερμότητας, τις φορές που είχε τη μπάλα... ένας μεγάλος αριθμός καμερών αναλαμβάνει την παρακολούθηση της κίνησης του κάθε παίκτη για να υπολογίσει την διανυθείσα απόσταση, είτε τρέχοντας, είτε κάνοντας τζόκινγκ, είτε περπατώντας είτε σπριντάροντας, τον αριθμό των φορών που αγγίζει τη μπάλα ή βλέπει σε ποιες περιοχές του γηπέδου κινείται.


Ο Λέο έτρεξε μόνο 397 μέτρα

Με την ευκαιρία του τελευταίου Clásico που έγινε στο Μπερναμπέου, το «El Periodico» δημοσίευσε ένα διάγραμμα με όλα αυτά τα δεδομένα του Μέσι, για άλλη μια φορά ο μεγάλος θριαμβευτής της FC Barcelona εναντίον μιας Ρεάλ Μαδρίτης η οποία τελείωσε το έτος 14 βαθμούς πίσω απ'τους azulgranas στην Laliga. Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι ο Αργεντινός πέρασε το 83,10% του χρόνου περπατώντας στον αγωνιστικό χώρο, το 10,80% κάνοντας τζόκινγκ, το 4,95% τρέχοντας και το 1,15% σπριντάροντας. Συνολικά διάνυσε 8,03 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 6,67 χιλιόμετρα περπατώντας, 867 μέτρα κάνοντας τζόκινγκ, μόνο 397 τρέχοντας και 92,3 σπριντάροντας. Φυσικά, ο Λέο ήταν σχεδόν για ένα τέταρτο της ώρας κοντά στη μπάλα (δηλαδή 864 δευτερόλεπτα), δημιούργησε εννέα επικίνδυνες ευκαιρίες (πέντε απ'αυτές πολύ ξεκάθαρες), συμμετείχε στα τρία γκολ που έβαλε η ομάδα του στον Keylor Navas και ήταν αυτός που έτρεξε πιο γρήγορα στο λίγο που το έκανε: τίποτα λιγότερο από 33,59 χλμ/ώρα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια δημιουργία μιας εικονικής έκδοσης του αθλητισμού γενικότερα και του ποδοσφαίρου ειδικότερα, που θυμίζει αναπόφευκτα τα video games: βλέπεις τις γραμμές των παικτών στο γήπεδο, δεδομένα από πάνω αντί για τα κλασικά γραφικά στο κάτω μέρος της οθόνης, βέλη ή κύκλους για να δείχνουν τις κινήσεις των παικτών, τους προαναφερθέντες χάρτες θερμότητας... Ωστόσο, ο Μέσι αντιπροσωπεύει καλύτερα απ'τον καθένα το ποδοσφαιρικό αξίωμα του ότι το σημαντικό δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα, σ'αυτή την περίπτωση δεν τρέχει πολύ, αλλά τρέχει καλά.
  
Γι'αυτό μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το 10 της Barca, μακράν ο καλύτερος παίκτης της στιγμής κι ένας απ'τους τρεις μεγαλύτερους στην ιστορία -ας επιλέξει ο καθένας τους άλλους δύο ανάμεσα σε Di Stefano, Πελέ, Κρόιφ και Μαραντόνα-, γελοιοποιεί τις μετρήσεις του ποδοσφαίρου και, παρεμπιπτόντως, μας βοηθά να κατανοήσουμε την ιδεολογία του Guardiola. Ο Messi δεν συνδέεται μόνο με το γκολ, που επίσης το κάνει τόσο ή και περισσότερο απ'ότι ο Cristiano, αλλά και με την κατασκευή και την ανάπτυξη του παιχνιδιού, με την τεχνική και την τακτική.

Ποδοσφαιριστές που επιδιώκουν να προσθέτουν μέτρα

Για τους προπονητές η χρήση αυτής της πληροφορίας είναι χρήσιμη για να βλέπουν πού έχουν κινηθεί περισσότερο οι παίκτες τους, να μελετούν πώς το κάνει ο αντίπαλος σε κάθε παιχνίδι... Δηλαδή, να την αναλύουν εξαντλητικά για να εξάγουν συμπεράσματα, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, και να εφαρμόζουν βελτιώσεις ενόψει των επόμενων αναμετρήσεων, αν και σε καμία περίπτωση για να βάλουν έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή βάσει του συνολικού αριθμού χιλιομέτρων που τρέχει.

Διαφορετικά, μπορούν να υπάρξουν περιπτώσεις όπως αυτή ενός ποδοσφαιριστή που ομολόγησε ότι όταν η ομάδα του έχει ένα κόρνερ υπέρ της, το εκμεταλλεύεται για να κάνει ένα τρέξιμο και να προσθέσει έτσι μέτρα στα διανυθέντα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Το ερώτημα είναι αν ο προπονητής του φτιάξει την εντεκάδα της επόμενης αναμέτρησης με βάση το πόσο τρέχουν οι παίκτες του, συγκρίνοντας μ'αυτό που τρέχουν αυτοί του αντιπάλου. Δηλαδή, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στις προσπάθειες έναντι του ταλέντου. Το αθλητικό πριν απ'το ποδοσφαιρικό, που θα'λεγε κι ο Guardiola. Πολύ λυπηρό, ναι, αλλά αληθινό.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.