News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το αίτημα για φυλάκιση του Cristiano κι αυτό το "ότι σας δίνουν" που τόσο σχολιάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Του Enrique Marín

Η παρέμβαση της Φορολογικής Υπηρεσίας στο ισπανικό ποδόσφαιρο, και ειδικά στην περίπτωση του αστέρα της Μαδρίτης, έχει πρωταγωνιστήσει σ'ένα έτος ακόμα πιο ταραχώδες απ'το προηγούμενο
  

«Πολλές ευχαριστίες σ'αυτούς που είστε εδώ. Σ'αυτούς που δεν είστε, κάθε καθεστώτος, κατηγορίας και συνθήκης: ότι σας δίνουν. Οι δικαιολογίες σας είναι ψεύτικες και τις έχουμε γραμμένες». Αυτό ήταν το «χριστουγεννιάτικο» μήνυμα που, σύμφωνα με το «economiadigital.es», απέστειλε η διευθύντρια εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, Soledad García-López, στους υφιστάμενούς της αναφερόμενη στην έλλειψη βοήθειας πολλών εξ αυτών στο παραδοσιακό γεύμα των Χριστουγέννων. Μετά από λίγες ώρες, η Garcia-Lopez έστειλε ένα άλλο email ζητώντας συγγνώμη: «Αγαπητοί συνάδελφοι, χθες το βράδυ σας έστειλα ένα τρομερά λάθος email για το οποίο σας ζητώ συγγνώμη. Δεν είμαι αυτή που θα θυμώσω με τις αποφάσεις που παίρνετε για το αν θα πάτε ή όχι στο δείπνο των Χριστουγέννων». Εδώ ειρήνη και μετά δόξα, ξέρετε ήδη.

Η συγγραφέας του τόσο πολυσυζητημένου «ότι σας δίνουν» έγινε διάσημη στον κόσμο του ποδοσφαίρου, όταν τον Οκτώβρη του 2014 έκανε μια καταγγελία εναντίον του Javier Tebas για «σοβαρές ζημίες εναντίον δημόσιας υπαλλήλου για γεγονότα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων της», καθώς σύμφωνα με την καταγγελία της, ο πρόεδρος της Laliga της απέδωσε «μια αποκλίνουσα συμπεριφορά και την πραγματοποίηση παρατυπιών υπό την ιδιότητά της ως δημόσια υπάλληλος κατά την άσκηση των καθηκόντων της, σαν η απόρριψη της αναβολής να'ταν προσωπική μνησικακία της καταγγέλλοντος. Φτάνοντας ακόμη και να ισχυριστεί ότι, μέσω μιας άδικης ερμηνείας του νόμου, είχε την προσωπική πρόθεση να ρευστοποιήσει τους συλλόγους».
  
Αν και η διαφωνία τους χρονολογείται απ'το 2011, όταν η Soledad Garcia-Lopez μπήκε ως διαχειρίστρια της πτώχευσης της Ράγιο Βαγεκάνο ως εκπρόσωπος της φορολογικής αρχής κι ο Tebas ήταν ο δικηγόρος του franjirrojo συλλόγου, η καταγγελία κατήγγειλε τις «κοινωνικές συνέπειες» των δηλώσεων του προέδρου της LaLiga που σηματοδότησαν «έντονες εχθρικές αντιδράσεις τόσο στα γήπεδα ποδοσφαίρου όσο και στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης». Το έγγραφο έκανε αναφορά ακόμη και σε πανό όπως «Soledad, χρέωσέ μας, θέλουμε να πληρώσουμε... αναλογικά» και σε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπως «η σκύλα του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα μας σκοτώσει». Η καταγγελία τελικά απορρίφθηκε, αλλά, ουσιαστικά, από τότε η σχέση του Υπουργείου του Cristobal Montoro με το ποδόσφαιρο δεν έχει υπάρξει η ίδια.


Απ'το έτος Μέσι στο έτος Κριστιάνο

Η αλήθεια είναι ότι το 2017 ήταν ένα έτος κατά το οποίο η εφορία είχε σημαντικό ρόλο στην Laliga, ειδικά στην πιο διαβόητη περίπτωση απ'όλες, όπως είναι αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όπως ενημέρωσε πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα «El Mundo», η Caridad Gómez Mourelo, επικεφαλής της Κεντρικής Μονάδας Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομικών στον τομέα του Δημοσιονομικού Εγκλήματος, θεωρεί ότι ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης έχει διαπράξει τέσσερα φορολογικά αδικήματα που, υπό κανονικές συνθήκες, θα'πρεπε να συνεπάγονται την είσοδό του στη φυλακή, προσθέτοντας το ποσό των 14,7 εκατομμυρίων ευρώ.
  
Η Gómez Mourelo, με την ιδιότητά της ως εμπειρογνώμονας, τόνισε κατά τη συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου στο Πρωτοδικείο Νο 1 του Pozuelo de Alarcón ότι η αποτυχία δήλωσης στις φορολογικές αρχές στην περίπτωση του Ρονάλντο «με τις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας προσθέτει ένα σημαντικότατο ποσό» περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, και υπενθύμισε ότι «ειλικρινά, έχουμε ανθρώπους στη φυλακή επειδή δεν πλήρωσαν 125.000 ευρώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπενθυμίσουμε το «αυτό το έχει κάνει η εφορία γιατί εγώ είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο» που πέταξε ο Πορτογάλος στη δικαστή Mónica Gómez, η οποία δεν δίστασε να του απαντήσει: «Όχι, αν εσείς αποκαλούσασταν Antonio Pérez θα καθόσασταν και πάλι εκεί. Εδώ δεν είστε ως ποδοσφαιριστής, αλλά ως ένας ακόμα πολίτης». Και είναι ότι, πράγματι, αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ονομάζονταν Antonio Perez, πιθανότατα θα πλήρωνε ήδη τα προβλήματά του με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η αντίδραση του CR7, ο οποίος συνεχίζει να διακηρύσσει την αθωότητά του, όταν έμαθε το αίτημα της Caridad Gómez, δεν άργησε να'ρθει, και το έπραξε ως χλευασμό. Χωρίς να φτάσει στο «ότι σας δίνουν» της Soledad Garcia-Lopez, ο Cristiano έγραψε στα διάφορα κοινωνικά του δίκτυα «Είμαι ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ αυτών των χαριτωμένων μωρών», μαζί με μια φωτογραφία στην οποία ποζάρει με την κόρη του Alana Martina και τα δίδυμα Mateo και Eva, που γεννήθηκαν αυτό το καλοκαίρι μέσω παρένθετης μητέρας. Ο Ρονάλντο κατηγορεί τη φορολογική αρχή ότι εφαρμόζει διαφορετικά κριτήρια και πολύ πιο επιβλαβή γι'αυτόν σε σχέση μ'αυτά που εφάρμοσε στον Μέσι, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλάκιση για εξαπάτηση 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, λιγότερα απ'το ένα τρίτο του Πορτογάλου.

Η επικεφαλής Συντονισμού του Οικονομικού Εγκλήματος τόνισε ότι η φοροδιαφυγή του Cristiano είναι εντελώς εθελοντική και απέρριψε το να πρόκειται για μια απλή τεχνική διαφορά που πρέπει να επιλυθεί σε διοικητικό επίπεδο, όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση του παίκτη. Στην παρέμβασή της, η Caridad Gómez, επισήμανε ότι ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης έχει χρησιμοποιήσει «μπροστινούς και φορολογικούς παράδεισους» για τη φορολόγηση των δικαιωμάτων της εικόνας του· ότι η συμπεριφορά του διακατέχονταν από «αδιαφάνεια» κι ότι «το σενάριο» που τέθηκε στην διάθεση μιας εταιρικής δομής στις Παρθένες Βρετανικές Νήσους ήταν αυτό του ότι «αυτό δεν πρόκειται να ανιχνευθεί».

Η «υπόθεση Cristiano», ένα απ'τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν αναλυθεί με ιδιαίτερη προσοχή στην έδρα της φορολογικής αρχής, έχει όλα τα φόντα να καταλήξει να'ναι υποδειγματική. «Φυσικά είναι ένας σημαντικός ποσοτικά κι επίσης ποιοτικά φορολογούμενος λόγω της μιντιακής επίδρασης, και είναι σημαντικό να υπάρχει ένας συντονισμός στον τρόπο της ανάληψης των κριτηρίων με τα οποία αντιμετωπίζουμε την τακτοποίηση», διαβεβαιώνει η Caridad Gomez. Απ'ότι έχει φανεί, φαίνεται ότι ο Πορτογάλος δεν πρόκειται να το'χει εύκολο να ντριμπλάρει το Υπουργείο Οικονομικών, όσο κι αν η Ρεάλ Μαδρίτης του πληρώσει το πρόστιμο μέσα σ'αυτήν την ανανέωση που ο Florentino Perez δεν έχει καθόλου ξεκάθαρη. Και είναι ότι, όπως έγραψα σε άλλη ευκαιρία, αυτή τη φορά το γκολ το έχουν βάλει σ'αυτόν.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.