News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η Manchester United, μια ιστορία 139 ετών και μια χούφτα ζωών

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Του Enrique Ortego

Οκτώ παίκτες έχασαν τη ζωή τους το 1958 και 10 χρόνια αργότερα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο


Ένας μεγάλος της Αγγλίας κι ένας μεγάλος της Ευρώπης. Οι τίτλοι του το υποστηρίζουν: 3 Ευρωπαϊκά Κύπελλα, 20 αγγλικά πρωταθλήματα, 12 Κύπελλα, 1 Europa League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Mundial Συλλόγων, 1 Διηπειρωτικό... Ένας σύλλογος που την επόμενη χρονιά θα κλείσει τα 140 χρόνια και που καθόλη την ιστορία του έχει μια χούφτα ζωών με πτώσεις κι ανόδους, εξαφανίσεις με πτώχευση, καταγγελίες για στημένα παιχνίδια κι ένα αεροπορικό δυστύχημα το 1958, στο οποίο σκοτώθηκαν οκτώ απ'τους παίκτες του, από ένα σύνολο 23 θυμάτων.

Το 1878, με το όνομα Newton Heath αρχίζει το ταξίδι του ιδρυμένος απ'τους υπαλλήλους της Lancashire και Yorkshire Railway Company. Το 1885 μετατρέπεται σ'έναν επαγγελματικό σύλλογο και το 1892 και γίνεται δεκτός στην Πρώτη Κατηγορία. Πέφτει. Περνάει οκτώ σεζόν  στην Δεύτερη και στην 1902-1903 αποκτά το σημερινό του όνομα, αφού μετατρέπεται σε ιδιοκτησία της διάσημης ζυθοποιίας της περιοχής, John Davis.

Λάμψη και ατύχημα

Η αθλητική του και οικονομική επιβίωση δεν ήταν ποτέ εύκολη. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι σηματοδότησαν μια μακρά περίοδο και το Old Trafford καταστρέφεται, αναγκαζόμενος να παίξει σ'αυτό της City, το Maine Road. Μέχρι τα τέλη του 40 δεν ανεβαίνει. Κερδίζει το Κύπελλο του 48 μετά από 37 χρόνια ξηρασίας και το πρωτάθλημα του 51-52. Ο θρυλικός Matts Busby, ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ιστορία του,  είναι ήδη ακρογωνιαίος λίθος στην εσωτερική οργάνωση. Το 56 κερδίζει το πρωτάθλημα με μια ομάδα με μέσο όρο 23 έτη.

Κάνει ντεμπούτο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, όπου μετά τον αποκλεισμό της Athletic -εξαιρετικός αγώνας στο San Mames όπου οι rojiblancos κέρδισαν 5-3- αποκλείεται απ'τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά (1956-1957). Κερδίζει και πάλι την αγγλική Liga και ξαναπαίζει την επόμενη χρονιά στην ευρωπαϊκή διοργάνωση (1957-1958).

Η MU με επικεφαλής τον Matts Busby, μετατρέπεται στη μεγάλη εναλλακτική στο θρόνο της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έχει κερδίσει τις δύο πρώτες εκδόσεις. Στα προημιτελικά, αντιμετωπίζει τον Ερυθρό Αστέρα. Κερδίζει στο πρώτο σκέλος (2-1) κι έρχεται ισόπαλη στο Βελιγράδι (3-3). Πλέον βρίσκεται στους ημιτελικούς.

Επιστρέφει στο σπίτι με μια ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Το αεροσκάφος, με 44 επιβάτες, παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα. Δύο ματαιωμένες απογειώσεις, οδηγούν τον πιλότο, τον James Thain, να κατεβάσει όλους τους επιβάτες απ'το αεροπλάνο για να ελεγχθούν και πάλι οι κινητήρες. Επιβιβάζονται όλοι. Στην τρίτη απόπειρα ήρθε η τραγωδία. Το σκάφος σηκώθηκε, αλλά κατέληξε να συντριβεί στον αεροδιάδρομο και σ'ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι: 23 θύματα, μεταξύ των οποίων επτά παίκτες που έχασαν τη ζωή τους.


Ένας άλλος, ο Duncan Edwards, ένα απ'τα αστέρια, πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα. Ο προπονητής, Matts Busby, ήταν ένας απ'τους επιζώντες. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να αναρρώσει. Μερικοί απ'τους παίκτες που σώθηκαν, όπως ο Blanchflower κι ο Berry δεν ξαναέπαιξαν. Το έκανε ο Μπόμπι Τσάρλτον, ένα απ'τα βασικά κομμάτια της ανοικοδόμησης.

Πρωταθλητής μετά από 10 χρόνια

Έντεκα μέρες μετά την τραγωδία, η United έπαιξε σε έναν αγώνα Κυπέλλου τον οποίο παρακολούθησαν 60.000 θεατές. Χάνει στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εναντίον της Milán, αλλά η ανοικοδόμηση είναι σε εξέλιξη. Ο Matts Busby τίθεται επικεφαλής με τον Bobby Charlton ως μεγάλη αναφορά στο γήπεδο. Την σεζόν 64-65 κερδίζει στο πρωτάθλημα κι επιστρέφει στην Ευρώπη. Φτάνει στα ημιτελικά. Χάνει απ'την Παρτιζάν, που αργότερα θα'παιζε στον τελικό εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Το έκτο.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1968, στο Γουέμπλεϊ, η MU κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Στα ημιτελικά αποκλείει τη Μαδρίτη και στον τελικό τη Μπενφίκα. Η ανοικοδόμηση έχει γίνει. Έχουν περάσει δέκα χρόνια απ'τη συντριβή. Εκείνα τα χρόνια ο Law (1964), ο Μπόμπι Τσάρλτον (66) κι ο Best (68) κατακτούν την χρυσή μπάλα.

Η άφιξη του Φέργκιουσον

Η αποχώρηση του Matts Busby το επόμενο έτος -ήταν στο σύλλογο απ'το 1945- είχε αρνητική επίδραση. Το 1974 το δράμα ολοκληρώνεται κι ο υποβιβασμός στη Δεύτερη σ'ένα παιχνίδι εναντίον της City. Το γκολ το βάζει ένας πρώην, ο Dennis Law. Η MU χάνει την ηγεμονία στην Αγγλία και η Ευρώπη δεν μπαίνει πλέον στα σχέδια της.

Μετά από μια δύσκολη μετάβαση, την σεζόν 86-87 προσλαμβάνει έναν Σκωτσέζο τεχνικό με τη φήμη του σκληρού, πολύ σκληρού, τον Alex Ferguson. Ο πρώτος τίτλος δεν έρχεται μέχρι την τέταρτη σεζόν, το Κύπελλο, αλλά από'κει και πέρα, η ομάδα του Old Trafford μετατρέπεται στον βασιλιά της Premier (13) και του Κυπέλλου (5), επιπλέον με την κατάκτηση δύο Champions League (1999 και 2008), δύο Κυπέλλων Κυπελλούχων, ενός Mundial Συλλόγων, ενός Διηπειρωτικού, 10 Super Cup Αγγλίας, δύο στην Ευρώπη....

Ο Ferguson έφυγε από μόνος του τον Μάιο του 2013 κι άφησε ως διάδοχό του Moyes, που δεν άντεξε ούτε την πρώτη σεζόν. Ήρθε ο Van Gaal που έσωσε την τιμή μ'ένα Κύπελλο. Τώρα ο Μουρίνιο προσπαθεί την πολλοστή ανοικοδόμηση  του club των 100 ζωών.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.