News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Θα τρελαθεί ο Florentino Pérez για «ένα αγόρι 18 ετών» ή πλέον μεγάλωσε;

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Του Enrique Marin

Η υπογραφή του Mbappé δεν σταματά να ακριβαίνει, αλλά ο πρόεδρος της Μαδρίτης ξέρει ότι πρέπει να την αντιμετωπίσει, καθώς ο Γάλλος είναι το μεγάλο αστέρι του μέλλοντος κι αν δεν το πάρει αυτός, θα το πάρει άλλος

«Ο Mbappé; Είναι ένα αγόρι 18 ετών». Αυτό ήταν το αυθόρμητο σχόλιο του Robert Pires, όταν πριν από λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του κατά τη διάρκεια του Star Sixes, του Mundial των θρύλων που πραγματοποιήθηκε στην O2 Arena του Λονδίνου. Ο Γάλλος, ο οποίος μιλάει άπταιστα ισπανικά μετά το πέρασμά του απ’την Βιγιαρεάλ, επιπλέον με την Αστουριανή καταγωγή του μέσω της μητέρας του, ανέλυσε ψυχρά το φαινόμενο Kylian Μbappé (Παρίσι, 1998) και πρόσθεσε για τον νεαρό συμπατριώτη του ότι «ναι, είναι πολύ καλός και γι’αυτό το πιο σημαντικό γι’αυτόν είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται».

Ο Pires αποπνέει ειλικρίνεια όταν λέει ότι «ελπίζω να γίνει ένα μεγάλο αστέρι». «Αλλά θα εξαρτηθεί απ’το πώς θα τα πάει την επόμενη σεζόν. Ναι, πιστεύω ότι θα’ναι ένας μεγάλος παίκτης, ένας σπουδαίος επιθετικός, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην κάνουμε συγκρίσεις με τον Titi Henry ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο», εξηγεί. Αυτά είναι τα επιχειρήματα με τα οποία ο πρώην επιθετικός της Άρσεναλ πιστεύει ότι «ο Mbappé θα’πρεπε να μείνει στη Μονακό», ειδικά μετά την διαπίστωση του πώς έπρεπε να φύγει ο Άλβαρο Μοράτα στην Τσέλσι για να μπορέσει να πάρει το «9» στην πλάτη και να πάψει να’ναι μια ρεζέρβα πολυτελείας στον πάγκο του Μπερναμπέου.

«Δεν είναι φίλος μου, δεν έχω τίποτα μαζί του», εξηγεί ο Πιρές. «Αλλά αν θέλει να συνεχίσει να εξελίσσεται, χρειάζεται να παίζει, κι εκεί, στη Μονακό, ξέρει ήδη ότι θα το κάνει, ότι θα παίξει στο πρωτάθλημα, στο Τσάμπιονς Λιγκ, και θα’ναι σε θέση να κάνει ένα χρόνο όπως αυτόν που έχει κάνει ήδη». Με την ευκαιρία, ο νεαρός επιθετικός αντικαταστάθηκε στο 71ο λεπτό του τελικού του Supercopa της Γαλλίας που έχασε η ομάδα του (1-2) αυτό το Σάββατο εναντίον της París Saint-Gemain. «Στη συνέχεια, αν θέλει, μπορεί να πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης», καταλήγει ο Pires, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας του για να κερδίσει την πρώτη έκδοση του Star Sixes. Φυσικά οι απόψεις του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή το 1998 βασίζονται αποκλειστικά σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, ως εκ τούτου δυστυχώς μπορεί να φαίνονται αφελείς.

Χρειάζεται η Ρεάλ Μαδρίτης τον Mbappé; Άνθρωπε, λοιπόν, έχοντας το ρόστερ που έχει, μ’έναν Marco Asensio με ετικέτα βασικού και παρά την αποχώρηση του Morata, πιθανότατα του καλύτερου αναπληρωματικού επιθετικού που μπορούσε να’χει ο Ζινεντίν Ζιντάν, είναι προφανές ότι η ανάγκη δεν είναι η λέξη. Ωστόσο, ο Florentino Pérez γνωρίζει ότι ο επιθετικός της Μονακό είναι τη σήμερον ημέρα η μεγάλη υπόσχεση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ως εκ τούτου κάνει καλά να τον σκέφτεται ως τον αντικαταστάτη του Κριστιάνο. Ειδικά αφού έχει μπορέσει να διαπιστώσει ότι το μεγάλο του στοίχημα, ο Ουαλός Gareth Bale, δεν θα’ναι ποτέ.

Επιπλέον, κι αυτό είναι κάτι που ο Pires περνάει στα ψιλά, για την Ρεάλ Μαδρίτης δεν πρόκειται μόνο το να’χει τον Mbappé, αλλά και να μην τον έχει κανένας απ’τους αντιπάλους της, όπως είναι, εκτός απ’τη Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτι, η París Saint-Germain ή ακόμα και η Άρσεναλ, ένας απ’τους πρώτους συλλόγους που προσπάθησε τη μεταγραφή του, εξ ου και οι συζητήσεις του Αρσέν Βενγκέρ με τον ίδιο τον παίκτη για να προσπαθήσει να τον πείσει με τα ίδια επιχειρήματα του Pires, ότι χρειάζεται να παίζει, κάτι που, για παράδειγμα, στο λευκό σύνολο δεν έχει εγγυημένο, ενώ βρίσκονται οι Κριστιάνο, Μπενζεμά και Bale, επιπλέον με τον προαναφερθέντα Asensio.

Αν και θα διαβάσετε τα πάντα, και η μεγάλη πλειοψηφία καθαρές εικασίες, οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται απ’τη Γαλλία δείχνουν ότι η Μονακό έχει κοστολογήσει τον Mbappé στα 180 εκατομμύρια καθαρά. Ωστόσο, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι ισπανικές ομάδες θα’πρεπε να πληρώσουν το 19% του κεφαλαιουχικού κέρδους (διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης κι αυτό που πλήρωσε η Μονακό στην AS Brondy) που δημιουργείται απ’τις μετεγγραφές παικτών. Αυτός είναι ένας καλά γνωστός και επιβαλλόμενος φόρος για την ομάδα του Πριγκιπάτου, καθώς έχει μέχρι και τρεις δικαστικές διαφορές με τη Φορολογική Αρχή για τις πωλήσεις των James Rodríguez, Yannick Carrasco και Abdennour. Το Υπουργείο Οικονομικών αξίωσε απ’τη Μονακό 11,7 εκατομμύρια για τις τρεις επιχειρήσεις με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο και Βαλένθια, αντίστοιχα.

Δηλαδή, αν ο Ρώσος Βασίλιεφ, αντιπρόεδρος της ομάδα του Μόντε Κάρλο, σκοπεύει να εισπράξει 180 εκατομμύρια καθαρά και αφού αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα εκπαίδευσης, η Ρεάλ Μαδρίτης θα’πρεπε να κάνει μια ανώτερη προσφορά στα 224 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το 19% της εν λόγω επιβάρυνσης εφαρμόζεται στο συνολικό ποσό της συναλλαγής. Εν τέλει, ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να πάει δύο εκατομμύρια περισσότερα απ’όσα θα πρέπει να πληρώσει η Παρί Σεν Ζερμέν για να πάρει τον Neymar, αν η Μπαρτσελόνα δεν θέλει να διαπραγματευτεί κι απαιτήσει την ρήτρα του.

Το ερώτημα είναι προφανές: αξίζει ο Mbappé αυτό που ζητάει η Μονακό γι’αυτόν; Και η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν άλλες ομάδες, και ιδιαίτερα οι Άγγλοι, οι οποίοι τώρα ξοδεύουν 50 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μετριότητα, ακόμα δεν το έκαναν, η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε ήδη περισσότερα από 90 στον Κριστιάνο και λίγα χρόνια αργότερα στον Bale. Δηλαδή, ότι το γεγονός ότι ο Florentino θα μπορούσε να σπάσει και πάλι την αγορά με την υπογραφή του Mbappé, πάντα εν αναμονή του πώς θα τελειώσει το σίριαλ Neymar, δεν θα’ταν επίσης παράξενο ούτε και για κριτική. «Είμαι για να δουλεύω με την ομάδα που έχω», απάντησε ο Ζιντάν μετά την ήττα της Μαδρίτης ενάντια στη Μπαρτσελόνα στο Μαϊάμι (2-3). «Στη συνέχεια, αν υπάρχουν αλλαγές, θα το δούμε, αλλά είμαι ικανοποιημένος μ’αυτό το ρόστερ», πρόσθεσε ο Γάλλος ελαφρώς ενοχλημένος.

Υπενθυμίζεται ότι, ανεξάρτητα απ’το τι θα συμβεί με τον Mbappé, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει δαπανήσει ήδη 46 εκατομμύρια ευρώ στον Βραζιλιάνο Vinicius, μόλις 16 ετών· περίπου 30 στον Theo Hernández (19)· και 18 στον Dani Ceballos (20). Πολύ φθηνότερος της βγήκε ο mallorquín Marco Asensio, που δεν έφτασε στα 4 εκατομμύρια και είναι ακόμα 21 ετών. Σε άλλες περιπτώσεις, δηλαδή, σε ένα άλλο ποδόσφαιρο που δυστυχώς δεν υπάρχει πια, η σκέψη και μόνο για την δαπάνη περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για ένα «αγόρι 18 ετών», θα’ταν μια τρέλα. Ωστόσο, σύμφωνα με μερικούς απ’τους καλύτερους ανιχνευτές, ο Mbappé έχει τα πάντα για να γίνει το επόμενο παγκόσμιο αστέρι, ως εκ τούτου ο Florentino Pérez δεν θα τρελαθεί αν τελικά πάει για τη μεταγραφή του, όσο κι αν κοστίσει. Όπως είπε σωστά ο Sergio Ramos, «στο τέλος το ποδόσφαιρο κινεί τα χρήματα κι ο καθένας πληρώνει όσο θέλει και μπορεί». Η Μαδρίτη μπορεί, αλλά μένει να δούμε αν ο πρόεδρός της, ο οποίος πλέον έχει μεγαλώσει, θέλει.


Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.