News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το δίλημμα του Fede Valverde, φιναλίστ της Χρυσής Μπάλας Κ 20: αμυντικός χαφ, εσωτερικός ή επιτελικός μέσος;

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Του Alberto Rubio

Ο 'El Pájaro' θα γίνει ένας «κορυφαίος» παίκτης, μένει μόνο να γνωρίζουμε ποια θέση είναι αυτή που τον βολεύει περισσότερο


Η Ρεάλ Μαδρίτης, συνεχίζοντας την πολιτική της της απόκτησης νεαρών ταλέντων, βρήκε ένα ακατέργαστο διαμάντι στον Federico Valverde (Μοντεβιδέο, 22-7-1998). Ο «El Pajarito» έχει υπάρξει ένας απ’τους λίγους παίκτες που έχει σωθεί απ’το κάψιμο της απογοητευτικής σεζόν μιας Castilla η οποία τερμάτισε ενδέκατη στο II γκρουπ της Segunda División B. Η κατηγορία του’πεσε μικρή. Ωστόσο, το πέρασμα απ’την θυγατρική του’ρθε καλά για να εγκλιματιστεί στην Ευρώπη και για να μάθει από πρώτο χέρι την λευκή ιδιοσυγκρασία. Τώρα, ο πρώην της Πενιαρόλ φωνάζει για το άλμα στην Primera División την επόμενη χρονιά.

Ο Valverde, ο οποίος έχει οδηγήσει την Ουρουγουάη στην τέταρτη θέση στο πρόσφατο Mundial Κ 20, έχει ποδόσφαιρο στα πόδια του έτσι ώστε ν’αναπτύξει μια καριέρα 10-15 σεζόν στην ελίτ του υψηλού επιπέδου. Η FIFA τον έχει αναγνωρίσει βραβεύοντάς τον με την «Ασημένια Μπάλα» του τουρνουά. Δεν θ’αργήσει επίσης να βρει μια θέση στον πυρήνα της «Celeste» σε βάρος των Vecino, Álvaro Gonzalez η Arévalo Ríos. Το να φύγει δανεικός μιμούμενος τα παραδείγματα των Carvajal (Λεβερκούζεν), Marco Asensio (Εσπανιόλ) ή Marcos Llorente (Αλαβές), φαίνεται το ιδανικό σενάριο για να αποκτήσει την εμπειρία και τα λεπτά που, στα 18 του, εξακολουθεί να χρειάζεται. Ολοκληρώνοντας αυτήν τη διαδικασία, και διατηρώντας την τωρινή του εξέλιξη, όλα προσκαλούν να πιστεύουμε ότι θα’ναι σε θέση να επιστρέψει στο «Λευκό Οίκο» ή, αν δεν είχε θέση, να συνεχίσει την καριέρα του σ’άλλον κορυφαίο σύλλογο. Επειδή ο Valverde είναι «top». Μένει μόνο να λύσει ένα δίλημμα: Ποια είναι η θέση που τον βολεύει περισσότερο; Αμυντικός χαφ, εσωτερικός ή επιτελικός μέσος; Αυτό είναι το ερώτημα.

Αμυντικός χαφ: ο Valverde προσγειώθηκε στη Μαδρίτη ως εσωτερικός, αλλά η οριοθέτηση του αμυντικού μέσου, επιτηρώντας τις πλάτες του Febas -είτε σε 4-3-3 είτε σε 4-2-3-1- έχει υπάρξει αυτή στην οποία τον έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο ο Solari. Η οριοθέτηση του αμυντικού μέσου είναι, λόγω έλλειψης παικτών με καλό πόδι και καλό στήσιμο που υπάρχει σε αυτή την οριοθέτηση, αυτή που του εγγυάται μια μεγαλύτερη διαδρομή στην ελίτ. Ειδικά, σ’ένα κορυφαίο κλαμπ. Το πρόβλημα συμβαίνει επειδή ο Valverde δέχεται να θυσιάσει το ταλέντο του και την ατομική του λάμψη προς όφελος του συλλογικού καλού.

Μπαίνοντας ανάμεσα στους στόπερ για να βγάλει τη μπάλα παίζοντας, εγγυάται μια τακτοποιημένη έξοδο, αλλά διαδραματίζει έναν ρόλο περισσότερο θέσης που περιορίζει τις προωθήσεις του με τη μπάλα και τον απομακρύνει απ’την αντίπαλη εστία. Στην άμυνα, η βαθιά μπαλιά του, δίνει την θέση της σε καλύψεις, βοήθειες, τάκλινγκ και αμέτρητα στοιχεία όχι τόσο ελκυστικά, αλλά εξίσου σημαντικά. Η τακτική του εκμάθηση έχει υπάρξει τέτοια που ο Solari τον χρησιμοποίησε ακόμα κι ως στόπερ.

Ακόμα κι έτσι, δεν του έχουν λείψει οι ευκαιρίες να δοκιμάσει το καλό του χτύπημα με το δεξί. Τόσο στη Μαδρίτη όσο και στην Ουρουγουάη Κ 20 έχει υπάρξει ένα κεφαλαιώδης στοιχείο στις στημένες φάσεις, είτε σε άμεσα είτε σε έμμεσα φάουλ. Με την «Celeste», μάλιστα, εκτέλεσε το πέναλτι που έκανε το 2-2 στα προημιτελικά εναντίον της Πορτογαλίας και ήταν έτοιμος να σκοράρει ένα ολυμπιακό γκολ στα ημιτελικά εναντίον της Βενεζουέλας.

Εσωτερικός: Το ποδόσφαιρό του μας καλεί να σκεφτούμε ότι είναι η θέση που του ταιριάζει γάντι. Η σύγκριση με τον Steven Gerrard είναι αρκετά επιτυχημένη. Ο Valverde ξεχωρίζει για την πτήση του, για το πήγαινε έλα του, για τον διασκελισμό του, για τις ισχυρές του προωθήσεις -δείτε το γκολ εναντίον της Albacete- για το σουτ του -στατικά ή εν κινήσει- από μέση η μεγάλη απόσταση... Για το σκοπό αυτό, για να μπορεί ν’αναπτυχθεί σ’όλο του το μεγαλείο ως «box-to-box», χρειάζεται, λογικά, κάποιον να του καλύπτει την πλάτη.

Η οριοθέτηση του εσωτερικού θα του επέτρεπε, επιπλέον, να αξιοποιήσει την καλή του μετατόπιση επί μακρόν. Παίζοντας πιο μπροστά θα του έδινε επίσης, όπως συνέβαινε με τον Gerrard, την ευκαιρία να χρησιμεύσει ως ένα «μεταφορικό» στους επιθετικούς. Το γεγονός του να παίζει μερικά μέτρα πιο μπροστά και μ’έναν συνοδό από πίσω, διευκολύνει την ανάληψη ρίσκων και θα του έδινε περισσότερη ελευθερία για να περάσει μακρινές πάσες στην πλάτη της άμυνας, ένα στοιχείο στο οποίο ίσως να μην έχει επεκταθεί ακόμα τόσο, ούτε στο Valdebebas ούτε στην Κ 20.

Ο ρόλος του εσωτερικού θα ενίσχυε τα κουβαλήματά του με τη μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο. Του Valverde του αρέσει να συμμετάσχει σε γρήγορες μεταβάσεις άμυνας-επίθεσης. Ωστόσο, λίγα μέτρα μπροστά απ’τον αμυντικό χαφ, ενώπιον κλειστών αμυνών, επιβάλλονται οι κοντινές συνεργασίες, η πασά, το σταμάτημα, τα σκριν, τα τριγωνάκια... επειδή δεν υπάρχει τόσος πολύς χώρος για ελιγμούς, ούτε χρόνος για ντρίμπλες. Είναι αυτή η τελευταία πτυχή, η συνδυαστική, στην οποία, αναμφίβολα, μπορεί ακόμα να εξελιχθεί πολύ.

Επιτελικός μέσος: Η εξέλιξή του τον έχει απομακρύνει απ’την περιοχή κι από μια θέση όπου, σίγουρα, διέπρεψε στις αρχές του. Ο Gerrard, το «alter ego» του, ήξερε να επαναπροσαρμοστεί και να λάμψει σ’αυτήν την οριοθέτηση. Στην σεζόν 2008-09, με τον Fernando Torres μπροστά και τους Xabi Alonso και Mascherano ως «συνοδούς», ο «Stevie» έκλεισε την σεζόν του ως ο καλύτερος ασίστμαν της Premier -10 πάσες για γκολ- και τρίτος σκόρερ με 16 γκολ. Ο επιτελικός μέσος είναι, ωστόσο, τη σήμερον ημέρα, η θέση απ’την οποία βρίσκεται περισσότερο μακριά το πρόσφατο πλαίσιο του Valverde.

Παίζοντας με πλάτη στο τέρμα περιορίζει την ευελιξία του. Το να υποδέχεται με πρόσωπο, με χώρους και γήπεδο για να τρέξει, ενισχύει τις ιδιότητές του. Παίζοντας με πλάτη θα τον τοποθετούσε σ’ένα νέο περιβάλλον. Θα του διευκόλυνε, φυσικά, την προώθηση προς το αντίπαλο τέρμα. Κοιτάζοντας στο μπαλκόνι της περιοχής, το σουτ του θα μετέτρεπε τον 'El Pájaro' σε μια διαρκή απειλή για τους αντίπαλους τερματοφύλακες. Η λιγότερη αμυντική του συμμετοχή θα του επέτρεπε, ωστόσο, να’ναι πιο ξεκούραστος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Valverde θα μπορούσε να’ναι ένας ιδιαίτερα χρήσιμος παίκτης για ομάδες που, μέσα από ένα ίσως πιο αμυντικό προφίλ, ποντάρουν στην αντεπίθεση και στις δεύτερες φάσεις ως κύριο επιχείρημα.


Μένει μόνο να μάθουμε τι θέλει να’ναι ο Valverde μεγαλώνοντας, γι’αυτό που δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι πρόκειται για έναν μεγάλο μπαλαδόρο. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει στον 'El Pájaro' μια σίγουρη αξία.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:



@suntagm_puskas

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.