News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το αδύνατο που αποδεικνύεται στην Ρεάλ Μαδρίτης να δημιουργήσει έναν νέο Cristiano Ronaldo

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Του Jesús Garrido

Ο Florentino και μια μη αποδεκτή πρόκληση

Ούτε καν κι ο Ramón Calderón, διαχειριστής της επιχείρησης με τον παίκτη, ούτε ο Florentino Pérez, αυτός που την ολοκλήρωσε, δεν έφταναν να φανταστούν τον παγκόσμιο αντίκτυπο που επρόκειτο να’χει ο Πορτογάλος παίκτης


Ντι Στέφανο υπάρχει μόνο ένας, αλλά η Μαδρίτη έχει απολαύσει δύο μορφές αυτού του ιστορικού διαμετρήματος. 45 χρόνια μετά την φυγή της «Ξανθιάς Σαΐτας» στην Εσπανιόλ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον λευκό σύλλογο. Η Μαδρίτη χρειάστηκε σχεδόν μισό αιώνα για να βρει μια μορφή που θα σήμαινε ένα πριν και μετά στο merengue μέλλον. Στο μεταξύ, στο Chamartin έχουν παίξει δεκάδες σημαντικοί παίκτες, αλλά κανένας σαν αυτούς τους δύο. Κι αν η Μαδρίτη επιβίωσε χωρίς αυτούς για τόσο πολύ καιρό, είναι αναμφισβήτητο ότι θα συνεχίσει την πορεία της κανονικά στο μέλλον, όταν ο Κριστιάνο αποχωρήσει απ’τον σύλλογο, κάτι που η έρευνα για την υποτιθέμενη φοροδιαφυγή του μπορεί να επιταχύνει αυτό το καλοκαίρι.

Ούτε καν κι ο Ramón Calderón, διαχειριστής της επιχείρησης με τον παίκτη, ούτε ο Florentino Pérez, αυτός που την ολοκλήρωσε, δεν έφταναν να φανταστούν τον παγκόσμιο αντίκτυπο που επρόκειτο να’χει ο Πορτογάλος παίκτης. Ότι ήταν ένας απ’τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο ήταν εμφανές, τα έξι χρόνια του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το επιβεβαίωναν, όμως, από εκεί μέχρι να φτάσει σ’ένα τέτοιο επίπεδο απόδοσης στην Ρεάλ Μαδρίτης, μέχρι το σημείο να’χει σκοράρει περισσότερα γκολ (406) από αγώνες που έχει παίξει (394) ήταν σίγουρα κάτι αδιανόητο. Αν δεν ήταν οι αριθμοί του, παρά τα όλα όσα έχει κάνει μέσα στο γήπεδο, ο Κριστιάνο δεν θα’χε ποτέ τη σημασία που τον έχει μετατρέψει σε μια απ’τις μεγαλύτερες εικόνες οποιασδήποτε ομάδας.

Και ακριβώς σ’αυτή την κοσμοπολίτικη ποιότητα που έχει δημιουργήσει η φήμη του, τον έχει ωφελήσει πολύ ο, μερικές φορές, αντιπαθητικός χαρακτήρας του. «Πολύ ταπεινοφροσύνη δεν είναι καλή», έφτασε να πει ο αρχηγός της Πορτογαλίας πριν τον τελικό του Κάρντιφ. Ο τρόπος ύπαρξής του είναι σήμα κατατεθέν, ένα απ’τα χαρακτηριστικά που τον καθορίζουν καλύτερα. Πανηγυρίζει τα γκολ, γενικά, δείχνοντας τον εαυτό του, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν έχει πανηγυρίσει τα γκολ των συμπαικτών του, γιατί θα’χε προτιμήσει να τα’χε σκοράρει ο ίδιος. Δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες έχει περάσει τα όρια κι έχει επιτεθεί στους αντιπάλους, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να’χει τιμωρηθεί. Δεν μιλάει πολύ, αλλά αν το κάνει είναι κατηγορηματικός, σκληρός, αλαζόνας, απαιτητικός... «Όμορφος, πλούσιος και καλός ποδοσφαιριστής» και κάτοχος μιας δογματικής ιδιοσυγκρασίας που τον καθορίζει επίσης ως χαρακτήρα.

Για τους περισσότερους, ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο είναι ο Μέσι, και ίσως κι όλων των εποχών, το οποίο δεν εμποδίζει να φαίνεται κατακλυσμένος απ’την προσωπικότητα του Cristiano. Ως μάρκα, ο Πορτογάλος ξεπερνά τον Αργεντινό με το παραπάνω. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο, μεταξύ του μισθού απ’το club του και των αμοιβών που παίρνει απ’τις υπόλοιπες συμβάσεις διαφημίσεων (ακριβώς αυτές που, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει δηλώσει σε μεγάλο βαθμό) με 83 εκατομμύρια ευρώ. Αμείβεται περισσότερα απ’τους LeBron James, Φέντερερ, McIlroy, Χάμιλτον... Έτσι πιστοποιεί το περιοδικό «Forbes». Μάλιστα, είναι η πέμπτη διασημότητα στον κατάλογο των πιο ακριβοπληρωμένων, πίσω μόνο απ’τους Sean Combs, Beyoncé, JK Rowling και Drake (ο Μέσι βρίσκεται στην 14η θέση).


Πώς δημιουργείται μια τέτοια μορφή; Τα δύο μιντιακά και ιστορικά τέρατα που έχει δημιουργήσει η Ρεάλ Μαδρίτης, τα’χει αγοράσει δίνοντας κάποια υπέρογκα ποσά για κάθε μία απ’τις εποχές τους. Μια πολύ υψηλή επένδυση, όμως, δεν εγγυάται την απόκτηση ενός θρυλικού παίκτη. Κι άλλες φορές έχει πληρώσει πολύ καλά η Μαδρίτη για παίκτες και δεν έχει βρει κάτι που της αλλάζει τη ζωή. Πλήρωσε πολλά για τους Μιγιάτοβιτς, Ανελκά, Φίγκο... Ούτε καν ο Ζιντάν δεν σήμαινε μια παραλλαγή στην πορεία της λευκής ιστορίας, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως τελείωσε η εποχή των «galácticos»: πολλά εκατομμύρια, λίγη απόδοση.

Μπέιλ, ο διάδοχος χωρίς στέμμα

Ο Florentino έχει πολλά ελαττώματα, αλλά είναι σαφές ότι είναι ένας εξαιρετικός επιχειρηματίας. Ήταν διορατικός με το τέλος του παίκτη βιτρίνα του. Το 2013 αποφάσισε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει μια μεταγραφή στο ύψος (ή παραπάνω) αυτής του Κριστιάνο Ρονάλντο, όταν θέλησε να ντύσει στα λευκά τον Gareth Bale. Εκτίμησε στον Ουαλό έναν ποδοσφαιριστή απ’αυτούς που αυτός θεωρεί διαφορετικούς, που έχουν «γεννηθεί για να παίξουν στην Ρεάλ Μαδρίτης». Όχι μόνο αυτό, τον είδε ως τον κληρονόμο του Cristiano. Κατά μία έννοια, ο Bale ήταν παρόμοιος με το νυν συμπαίκτη του. Ευέλικτος, ηλεκτρικός, σκόρερ, ισχυρός... Αυτό που ίσως δεν αντιλήφθηκε τόσο είναι ότι ήταν επιρρεπής στο να μην παίζει κάθε χρόνο το 25% των αγώνων. Ο Bale είχε τα πάντα για ν’αντικαταστήσει τον Cristiano στον θρόνο όταν έρχονταν η ώρα, αλλά μέχρι στιγμής η έλλειψη σταθερότητάς του τον έχει υπονομεύσει. Όταν έχει μπορέσει, έχει αναλάβει γαλόνια, αλλά λίγοι σήμερα στη Μαδρίτη τον βλέπουν με την ικανότητα να κάνει να ξεχαστεί το «7».

Ο Pérez μπορεί να φανεί αυτό το καλοκαίρι στο δίλημμα του να πρέπει ν’αντικαταστήσει τον Κριστιάνο με το πρόσθετο πρόβλημα ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος σαν κι αυτόν. Η μάρκα Cristiano προσθέτει επίσης στη μάρκα Ρεάλ Μαδρίτης. Το να καταφέρει, κάποιος άλλος παίκτης να βρεθεί στο ύψος του όσον αφορά τη συνολική επίπτωση είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά ο Florentino, αν αναγκαστεί, θα το προσπαθήσει. Κι εκεί είναι ο Kylian Mbappé, το παιδί που καταρρέει τώρα την αγορά. Θα’ναι αυτός; Και, προχωρώντας περισσότερο, πρέπει ν’αντέξει ο Mbappé την πίεση του να’ναι ο νέος Κριστιάνο;


Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.