News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Τα «γκολ» στη Εφορία δεν πανηγυρίζονται: δεν έχει σημασία αν είναι του Messi ή του Cristiano

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Του Enrique Marín

Αν στην περίπτωση του Αργεντινού η ίδια η Barça ξεκίνησε μια εκστρατεία υποστήριξης, τώρα υπάρχουν ενδιάμεσοι ή τουλάχιστον το αθλητικό τμήμα αυτών, που κάνουν την απολογία του Πορτογάλου


Η πληροφορία, όχι γνώμη, ούτε φήμη ή ενδιαφερόμενη διαρροή, δόθηκε απ 'ευθείας απ’την Εφορία και δεν αφήνει χώρο για αμφιβολία: ο Κριστιάνο Ρονάλντο φοροδιέφυγε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2011 και του 2014 και η εισαγγελία, η οποία έλαβε την καταγγελία της Εφορίας, έχει μέχρι τις 30 Ιουνίου για ν’αποφασίσει εάν κατηγορεί τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης για φορολογικό έγκλημα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη ορισμένων ειδικών στον τομέα, ο Κριστιάνο θ’αναγνωρίσει το έγκλημα και θα πληρώσει το χρέος για να πετύχει μια πολύ μικρότερη ποινή από ό, τι του Μέσι και ως εκ τούτου δεν θα πάρει το ρίσκο μιας υποχρεωτικής ποινής φυλάκισης.

Ακριβώς γι’αυτό, διότι είναι η επίσημη εκδοχή και όχι μια δημοσιογραφική εικασία, εκπλήσσει ότι ενώ στις ειδήσεις προσφέρεται η πληροφορία, υπάρχει πλεονασμός, όπως είναι, να λένε σε αθλητικά προγράμματα πράγματα όπως ότι «το περιβάλλον του Κριστιάνο είναι πεπεισμένο ότι δεν θα υπάρξει έγκλημα, επειδή παρουσίασαν τα έγγραφα πριν τους τα ζητήσουν», για να μην αναφέρουμε το ότι το αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης «έχει πάρει πολύ άσχημα την είδηση και είχε ένα θυμό» με τον Πορτογάλο δικηγόρο του, εξ ου και τώρα πρόκειται να προσλάβει έναν Ισπανό. Καλή ώρα, σα να’νοιαζε την Εφορία, την Εισαγγελία και, εάν είναι απαραίτητο, τον δικαστή, ότι ο Πορτογάλος είναι θυμωμένος με τον δικηγόρο του κι ότι πρόκειται να τον αντικαταστήσει μ’έναν άλλο. Αν η δημόσια υπεράσπιση της Μπαρτσελόνα στον Μέσι ήταν ντροπιαστική, ξέρετε ήδη, εκείνη η καμπάνια με το hashtag #TodosSomosLeoMessi (ΕίμαστεΌλοιΛέοΜέσι), δεν θα’ταν αποδεκτό να συμβεί τώρα κάτι παρόμοιο απ’τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Όσο κι αν απ’το «περιβάλλον» του Κριστιάνο, μεταξύ του οποίου περιλαμβάνεται ο σύλλογός του και το σύνηθες «βαθύ λαρύγγι» του, η φορολογική αρχή διαπιστώνει δύο λόγους για ν’αρνηθεί την υποτιθέμενη καλή θέληση ή απουσία δόλου του Πορτογάλου. Πρώτον: το εταιρικό δίκτυο που δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τα δικαιώματά του δεν έχει άλλο σκοπό πέρα απ’την απόκρυψη. Είναι η αποκαλούμενη «μέθοδος Mendes» φορολογικός μηχανισμός για να αποφύγει τους φόρους, χρησιμοποιώντας δύο ιρλανδικές εταιρείες που συνδέονται με τον παράγοντα Jorge Mendes και μέχρι τρεις διαφορετικές εταιρείες στον φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων της Καραϊβικής, όπου εξέτρεψε 150 εκατομμύρια των δικαιωμάτων του για το 2009-2020. Και δεύτερον: ότι η τακτοποίηση που έκανε ο Κριστιάνο το 2015 δεν ήταν ούτε αληθής ούτε πλήρης και την έκανε για ένα συμβολικό ποσό.

Δηλαδή, και για να μπορούμε να το καταλάβουμε όλοι, επρόκειτο για μια στρατηγική και προληπτική ενέργεια. Τα προνόμια του λεγόμενου «Νόμου Μπέκαμ» ήταν έτοιμα να εξαντληθούν για τους αθλητές και, την ίδια στιγμή, η διαδοχή των φορολογικών ελέγχων στους πελάτες του Mendes άρχιζε να γίνονταν ανησυχητική. Τώρα το Υπουργείο Οικονομικών του απαιτεί ακόμα 15 εκατομμύρια, μη συμπεριλαμβανομένου του προστίμου και των τόκων. Εάν η υπόθεση φτάσει στα χέρια ενός δικαστή, η δημοσιονομική διαχείριση θα μπορούσε να επιβάλει ποινές φυλάκισης από δύο έως έξι έτη για κάθε οικονομικό έτος. Ωστόσο, ο δικαστής θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα ελαφρυντικό και να μειώσει την ποινή κατά το ήμισυ ή το ένα τέταρτο του κάθε φορολογικού εγκλήματος, αν αναγνωρίσει ο παίκτης τα γεγονότα και πληρώσει τα φοροδιαφυγέντα ποσά, τους τόκους και τα πρόστιμα εντός μια μέγιστης προθεσμίας δύο μηνών απ’την έναρξη της έρευνας.


Μία ημέρα πριν την υπόθεση Cristiano, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στον Leo Messi την καταδίκη σε 21 μήνες φυλάκισης που του επέβαλε το Δικαστήριο της Βαρκελώνης για φοροδιαφυγή 4,1 εκατομμυρίων το 2007, το 2008 και το 2009. Το αναφερθέν, πληροφορία. Για την ακρίβεια, στην καταδίκη του Μέσι το Ανώτατο αναφέρει ρητά ότι όταν ο παίκτης «προσέρχεται σ’ένα επαγγελματικό γραφείο δεν είναι για να τον ενημερώσει αυτό ποια είναι η φορολογική του υποχρέωση, αλλά για να του υποδείξουν πώς θα καταφέρει να την αποφύγει, γιατί μόνο απ’αυτόν τον σχεδιασμό κατανοούνται οι πράξεις που έγιναν ουσιαστικά απ’τον κατηγορούμενο. Το Δικαστήριο θεωρεί «ανήκουστο» ότι ούτε η Ποινική Δίωξη ούτε ο Συνήγορος του Κράτους δεν κατηγόρησαν επίσης τους συμβούλους του Μέσι ως απαραίτητους συνεργάτες. Ακριβώς στην ίδια υπόθεση βρίσκεται ο Cristiano, εξ ου κι αυτή η αντέγκληση του Ανώτατου θα’πρεπε να ληφθεί υπόψη απ’την Ποινική Δίωξη και, στην περίπτωσή του, απ’το δικαστήριο που αναλαμβάνει την υπόθεση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής της El Mundo και τρεις συντάκτες, βρίσκονται κατηγορούμενοι αφού καταγγέλθηκαν για τη χρήση υποκλεμμένων εγγράφων από ένα γραφείο συμβούλων, μια κατηγορία που οι ίδιοι διαβεβαιώνουν ότι είναι ψευδής. «Τα γεγονότα δείχνουν ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας δημοσιεύοντας αυτή την έρευνα», λένε. Ωστόσο, κι όπως μας συμβαίνει με το ντόπινγκ, τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών με το Υπουργείο Οικονομικών είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο προτιμούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια με το πρόσχημα να μην βαρεθούν οι ακροατές, ακόμη κι αν κατά βάθος πρόκειται για το να μην ενοχληθούν οι πρωταγωνιστές. Τα «γκολ» στην εφορία δεν πρέπει να πανηγυρίζονται ποτέ, ούτε όταν τα βάζει ο Μέσι, ούτε όταν τα βάζει ο Cristiano.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.