News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η χαρτοπετσέτα που άλλαξε την ιστορία

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Του Rubén Jiménez

Ο Ζιντάν άφησε την Γιουβέντους για την Ρεάλ Μαδρίτης και στην πρώτη χρονιά του ήταν ο ήρωας του Ένατου


Τώρα που τα ζευγάρια δημιουργούνται στο Tinder, οι σχέσεις χαλάνε απ’τον WhatsApp κι ο κόσμος φιλοξενείται στο Snapchat, ακούγεται σαν ένα αστείο ότι μία απ’τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου διαχειρίστηκε γραμμένη στο χέρι, μ’ένα στυλό και σε μια χαρτοπετσέτα, σ’ένα γεύμα. «Θες να’ρθεις να παίξεις στη Μαδρίτη;», ήταν το σημείωμα στα γαλλικά που έλαβε ο Ζινεντίν Ζιντάν απ’τον Florentino Pérez σ’εκείνο το τραπέζι του γκαλά των βραβείων του Champions League στο Μόντε Κάρλο. Η απάντηση, ηχηρή, όπως αυτή που σε δεσμεύει σε μια πρόταση γάμου: «Ναι!».

Στις 5 Ιουλίου του 2001 η MARCA ανακοίνωνε την υπογραφή στο εξώφυλλο. Αλλά για να τον ντύσει στα λευκά η Ρεάλ Μαδρίτης έπρεπε να ιδρώσει σε προσπάθεια και χρήμα. Στο τέλος η μεταγραφή ανήλθε στα 76 εκατομμύρια ευρώ, η πιο ακριβή μέχρι τότε στην ιστορία και μια απ’τις μεγαλύτερες χαρές δίδεται στους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης. Δίδεται, σωστός ο χρόνος, γιατί χωρίς αυτή την υπογραφή, χωρίς τα χρόνια του ως παίκτης, χωρίς εκείνο το άρωμα που φόρεσε το Bernabeu, τώρα δεν θα κάθονταν στον πάγκο ένα βήμα μακριά απ’την κατάκτηση του δεύτερου Champions League του μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο.


Ο Ζιντάν πήρε τα πάντα στη Γιουβέντους. Σχεδόν τα πάντα. Του έλειψε το ευρωπαϊκό στέμμα. Προσγειώθηκε στο Τορίνο απ’τη Μπορντό, έχοντας χάσει τον τελικό του UEFA 96, με λαχτάρα για δόξα που δεν κατέληξε να ικανοποιήσει. Εκείνο το αστρικό πρότζεκτ ολοκληρώθηκε σμιλεύοντας με τη φανέλα της Vecchia Signora την προτομή που τον αναγνωρίζει στον Όλυμπο του ποδοσφαίρου.

Στους τίτλους του με τη Γιούβε, στο ποδόσφαιρό του, στη μαγεία του, προστέθηκε παγκόσμιος κι ευρωπαϊκός θρόνος με τη Γαλλία. Ήταν ο μεγάλος ήρωας του Mundial 98 με δύο γκολ στον τελικό και δύο χρόνια αργότερα έκλεισε τον θριαμβευτικό του κύκλο με το Euro 2000. Κανείς δεν αμφισβητούσε την υπεροχή του στο ποδόσφαιρο, γοητευμένος απ’τον Zizou... κι ο Florentino Pérez ενήργησε. Με το που κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης έριξε μια βόμβα με την υπογραφή του Φίγκο, η οποία δεν ήταν τίποτα περισσότερο απ’την πρώτη πέτρα ενός μνημειώδους πρότζεκτ.
 
Ο Ζιντάν τρώει πίτσα, ενώ ο Del Piero φιλάει τη φίλη του
Ο Ζιντάν ήταν είδωλό στο Τορίνο και μέλος μιας απ’τις πιο αξέχαστες ομάδες του εικοστού αιώνα, στην οποία μοιράστηκε αποδυτήρια κι έπαιξε με τους Del Piero, Deschamps, Conte, Inzaghi, Davids... Αλλά είχε πάντα καρφωμένο ένα αγκάθι. Στην πρώτη του χρονιά έχασε τον τελικό του Champions League εναντίον της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Και το 98 έπαιξε στον τρίτο του συνεχόμενο τελικό, εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, το βράδυ που αναγεννήθηκε στην Ευρώπη ο λευκός θρύλος, ένας αγώνας που άφησε πολύ πληγωμένο τον Zizou.

Η ανάμνηση του Άμστερνταμ, το Όγδοο στο 2000 και το νέο Galáctico πρότζεκτ που έκανε τα πρώτα του βήματα ήταν αρκετά για να πείσουν έναν Ζιντάν που ήρθε στη Ρεάλ Μαδρίτης για να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να μετατραπεί σε αιώνιος με το βολέ του στη Γλασκώβη.


Όλα όσα ήρθαν μετά και θα’ρθουν από τώρα και στο εξής έχουν την έναρξή τους σ’εκείνο το δείπνο του Μόντε Κάρλο, σ’εκείνο το τραπέζι, εκείνο το στυλό κι εκείνο το μήνυμα του Florentino Pérez στον Ζιντάν. Η μέρα που άλλαξε η ιστορία του ποδοσφαίρου, που η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε ένα αθάνατο είδωλο... η μεταγραφή που υπογράφηκε σε μια χαρτοπετσέτα.



@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.