News Update :

powered by Agones.gr - livescore

James, ή πώς ξεφουσκώνει ένα αστέρι

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Του Antonio Sanz

Η διαμονή του στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Έμεινε το χειμώνα στην ομάδα και φαίνεται να έχει ξαναπάρει το καλό ποδόσφαιρο και την εμπιστοσύνη του προπονητή του, Ζινεντίν Ζιντάν


Η Ρεάλ Μαδρίτης μόλις ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια συλλόγων στην Ιαπωνία, αλλά αυτός δεν μπορεί πια. Εκρήγνυται μπροστά σε μια μεγάλη παρουσία των μέσων ενημέρωσης της πατρίδας του, παρόντες στην εκδήλωση. Ο James Rodríguez άνοιξε την πόρτα. Οι πρόσφατοι λόγοι τον κατανάλωναν. Είχε παίξει λιγότερο από είκοσι λεπτά στον ημιτελικό, ενώ το μεγάλο ματς το παρακολούθησε εξ ολοκλήρου απ’τον πάγκο. Ούτε ένα δευτερόλεπτο πρωταγωνσιμού στον τελικό. Και πλέον ήταν η δεύτερη φορά. Ο προπονητής, του κράτησε την ίδια θέση στο Μιλάνο, στο αστρικό ραντεβού του προηγούμενου έτους. Ούτε κι εμφανίστηκε στα αρχικά credits στην αναμέτρηση των Ευρωπαίων πρωταθλητών εναντίον της Σεβίλλης. Πάρα πολλές προσβολές για ένα αστέρι, πρέπει να σκέφτηκε. Το γεγονός είναι ότι χωρίς μια αντανάκλαση υπέστη μια επίθεση ειλικρίνειας: «Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω. Έχω προσφορές κι επτά μέρες για να σκεφτώ. Είμαι χαρούμενος στη Μαδρίτη, αλλά θέλω να παίζω περισσότερο». Ούτε καν είχε ανοίξει η αγορά, αλλά οι διακοπές των Χριστουγέννων δίνονταν για ν’αλλάξει προορισμό. Πού; Πουθενά.

Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει την αναμέτρηση εναντίον της Νάπολι στους 16 του Champions League. Ο Ζιντάν, αυτή τη φορά, υπολογίζει τον James. Το σχέδιο φυγής απέτυχε για δύο λόγους: η οντότητα απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εξόδου ενώπιον της αδυναμίας να ενισχυθεί και κανένας σύλλογος δεν έδειξε αποφασισμένος να αναλάβει μια πάρα πολύ ακριβή επιχείρηση για την εποχή του έτους στην οποία βρισκόμαστε. Για τον αγοραστή προστίθονταν ένα ακόμα αλλά: το αγόρι θα μπορούσε να’χε παίξει μόνο σε εγχώρια διοργάνωση. Αλλά σ’αυτό το 2017 έχει παρατηρηθεί ένας James πολύ διαφορετικός απ’ό, τι τους τελευταίους μήνες. Αυτός ο άλλος James έζησε μια αποφασιστική νύχτα και με γκολ, στη εμφάνισή του στο κύπελλο εναντίον της Σεβίλλης· αυτός ο άλλος ο James έδειξε δεσμευμένος κι αλληλέγγυος στην προσπάθεια ενάντια στους Ναπολιτάνους σε μια άλλη εξαιρετική βραδιά. Ίσως γι 'αυτό αποφάσισε ν’αλλάξει την ομιλία εξήντα ημέρες και δύο νύχτες αργότερα: «Κάποιος περνάει καλά και κακά πράγματα, αλλά θέλω να’μαι εδώ πολύ περισσότερο διάστημα. Η Μαδρίτη είναι μια μεγάλη ομάδα όπου ήθελα να’μαι πάντα», διευκρίνισε αυτή τη φορά σε δημοσιογράφους.

Ο James Rodríguez μετατράπηκε στον αυτοσχέδιο galáctico του Florentino Pérez σε μια επιχείρηση αστραπή που έγινε με τη συνήθη αποτελεσματικότητα του λευκού club. Οι λάμψεις που έδειξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας αποδείχτηκαν αρκετές για την απόκτηση ενός παίκτη που είχε όλα τα ίχνη για να μετατραπεί σε μια παγκόσμια μορφή, απ’αυτές που γοητεύουν το αφεντικό. Ο Κολομβιανός δεν ήταν στα αρχικά σχέδια για την ενίσχυση του ρόστερ γιατί η ηγεσία ζούσε διασκεδάζοντας με τις συνεχείς κλήσεις του συμβούλου του Ντι Μαρία που αναζητούσε να επανεξετάσει προς τα πάνω το μισθό του εντολέα του. Η σταδιοποίηση του James αποδείχτηκε περισσότερο από αρκετή για να δοθεί η εντολή στον ενδιάμεσο του επικεφαλής της Concha Espina: "Αν πουλήσεις τον Ντι Μαρία, παίρνουμε τον James". Ειπώθηκε κι έγινε. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέβαλλε στη Μονακό 70 εκατομμύρια συν 5 εκατομμύρια επιπλέον σε στόχους. Ο Κολομβιανός υπέγραψε για έξι σεζόν. Τώρα, στη μέση της σύμβασης και μετά από μια δύσκολη χρονιά, αναλύεται στα γραφεία αν πρέπει να παραταθεί η παραμονή του ποδοσφαιριστή την επόμενη.

Η επιρροή του James στο παιχνίδι της ομάδας ήταν εξαιρετική στην πρεμιέρα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους άκουσε μόνο επαίνους. Σκόραρε 17 γκολ -13 απ’αυτά στη Liga- σ’ένα νούμερο που ξεπέρασε κάθε αναμενόμενη προσδοκία. Αλλά εκείνες οι μέρες της επιτυχίας μπέρδεψαν εκείνον που αποφάσισε να φανεί αντάρτης στις υποδείξεις του νέου προπονητή. Αν με τον Αντσελότι κυλούσαν όλα, με τον Μπενίτεθ είχε μόνο στροφές. Η πρώτη, όταν δεν άκουσε την τεχνική σύσταση να μειώσει τις διακοπές για να ενταχθεί νωρίτερα απ’το προβλεπόμενο στη ρουτίνα του συνόλου. Τα γαλόνια του αστέρα που απέκτησε κατά το προηγούμενο έτος έσβησαν απ’το μυαλό του τις έννοιες της ταπεινότητας που τόσο τον βοήθησαν στην προσγείωση του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τεχνικός, απ’τον οποίο είχε ζητηθεί τάξη, διοίκηση και πειθαρχία, τον τιμώρησε υποβιβάζοντάς τον στον πάγκο: «σε αγωνιστικό ρυθμό έχει μείνει πίσω απ’τους άλλους», εξήγησε. Οι διαφορές με τον Μπενίτεθ μεγάλωσαν φτάνοντας να μετατραπούν σ’ένα πρόβλημα και για τους δύο γιατί κανείς δεν κατέληξε να κυριαρχήσει στην κατάσταση.


Η πνευματική αδυναμία

Τότε εμφανίστηκε ο James που περιέγραψε ο Κλαούντιο Ρανιέρι στη Monaco. Η αιτιολόγηση του Ιταλού για την παραμονή του Κολομβιανού στον πάγκο έγκειτο στην πνευματική αδυναμία του παίκτη. Σ’αυτό ενώνονταν η φτωχή τακτική αυστηρότητα και η μηδενική αμυντική θυσία που επεδείκνυε. Όλα αυτά εξόργιζαν τον νυν προπονητή της Λέστερ. Αυτή η χαλαρότητα της διάθεσης που κατήγγειλε ο Ranieri μεγάλωσε σε ένα ευρύ χρονικό διάστημα που δεν βελτιώθηκε ούτε με την άφιξη του Ζιντάν. Η είσοδος του Γάλλου στ’αποδυτήρια φαίνονταν η λύση για όλα τα δεινά του James. Αλλά όχι. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης σεζόν υπήρξε περισσότερη συζήτηση για την εξωαγωνιστική ζωή του ποδοσφαιριστή παρά για τις περιπλανήσεις του στο γρασίδι. Το αγόρι απέφευγε προβλήματα, το κυνήγησε η αστυνομία σε πλήρη ταχύτητα κι ο πάγκος ήταν η χειρότερη παρηγοριά που έβρισκε. Τα συμπεράσματα της εξουσίας έκριναν ότι μια κακή χρονιά την έχει οποιοσδήποτε. Αλλά τα πράγματα παραμένουν τα ίδια: η διάθεση δεν βελτιώνεται και η απόδοση είναι υπολειμματική για το αστέρι που έδειχνε. Στα 25 του είναι σε θέση να αντιστρέψει την κατάσταση, αλλά ο Ζιντάν εξακολουθεί να μην του βρίσκει θέση. Ο τεχνικός, δεν τον χωρά ούτε στη μεσαία γραμμή ούτε τον ενεργοποιεί στην επίθεση. Οι απουσίες και τα rotations των συμπαικτών μετατρέπονται σ’ένα βάλσαμο που καταπραΰνει, αλλά που δεν παύει να’ναι μια φτωχή παρηγοριά.

Το ερώτημα για τους ηγέτες είναι πώς αντιμετωπίζεις ένα αστέρι όταν σβήνει. Η πρώτη λύση υπήρξε να μπουχτίσει υπομονή. Η δεύτερη να περιμένει ν’αλλάξει η κατάσταση. Είμαστε στην τρίτη: εξέταση της πώλησης. Δίνεται το γεγονός ότι ο James εξακολουθεί να’χει μια καλή αγορά και η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ανάγκες. Το τέρμα είναι ένας ξεκάθαρος στόχος με τα ονόματα των Courtois και De Gea ως αξίωση. Αν η πορεία του μέσου δεν βελτιωθεί στα επίπεδα του παρελθόντος, θα μετατραπεί στο κύριο κλειδί για ν’ανοίξει την πόρτα της Τσέλσι ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε αντάλλαγμα του τερματοφύλακα. Εν τω μεταξύ, το αγόρι σημειώνει τη συμβουλεύσει που δέχεται όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν: "δούλεψε για σένα". Θιγμένο στην υπερηφάνεια, επιταχύνει τη δέσμευση. Διατηρεί ένα στόχο: να διαγράψει την εικόνα απ’το μυαλό εκείνων που βλέπουν πως ξεφουσκώνει ένα αστέρι.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-813906908747714/

@suntagm_puskas


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.