News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο «Μικρός Ναπολέοντας» ήταν ο δεύτερος Balón de Oro της Ρεάλ Μαδρίτης

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Του Pablo Polo

Την κέρδισε μετά τον Ντι Στέφανο το 1958


Εκείνοι που τον είδαν να παίζει λένε ότι έμοιαζε στον Μέσι, με τη μπάλα κολλημένη στο πόδι, μικρόσωμος και με μια ντρίμπλα και μια αντίληψη για το παιχνίδι που δεν είχε θεαθεί μέχρι τότε. "Οι φίλοι μου μου τηλεφωνούν και με ρωτούν: Πώς είσαι σήμερα Messi;" Μας λέει περήφανα ο «Μικρός Ναπολέοντας», όπως τον αποκάλεσε η MARCA. Ο Μέσι του τότε -οι συμπαίκτες του τον αποκαλούσαν «fransuá»- ήρθε στη Μαδρίτη, αφού έδειξε το ταλέντο του στον όμορφο τελικό με το αφρώδες ποδόσφαιρο της Stade de Reims, η οποία υπέκυψε ενώπιον της Μαδρίτης του Di Stefano, αφού είχε προηγηθεί με 2-0 (3-4).

Ο «Kopita», όπως τον αποκαλούσε ο Bernabeu, ήταν η galáctico μεταγραφή της στιγμής μετά την πληρωμή απ’την Ρεάλ Μαδρίτης, για το πρώτο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, ενός ποσού ρεκόρ, 38.000 στερλίνες.

Ο πολωνικής καταγωγής παίκτης άργησε να ενσωματωθεί. Απ’τη μία πλευρά, έπρεπε να περιμένει να πάρει την υπηκοότητα ο Di Stefano, ο οποίος επιπλέον ήταν το 9 της ομάδας, το οποίο ανάγκαζε τον Kopa να παίξει στα δεξιά, όσο κι αν και στα πρώτα δύο παιχνίδια του θάμπωσε ως φορ με δύο γκολ εναντίον της Ατλέτικο κι άλλα δύο στην Γρανάδα.


Ο Kopa κέρδισε τους συμπαίκτες του και τους οπαδούς. Το ποδόσφαιρό του γοήτευσε τους οπαδούς και πέρασε στην ιστορία ως ένας θρυλικός επιθετικός μαζί με τους Alfredo, Puskas, Gento και Rial. Σε τρεις σεζόν έχασε μόνο έναν αγώνα εναντίον της Ατλέτικο, κέρδισε τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα (57, 58, 59) και δύο τίτλους πρωταθλήματος, και η Μαδρίτη τον βοήθησε να κερδίσει την χρυσή μπάλα στη δεύτερη σεζόν του, το 1958. Είναι ο δεύτερος madridista που το πέτυχε, ένα χρόνο μετά τον Ντι Στέφανο.

Ο Kopa τότε είχε ήδη εγκατασταθεί στη συνέχεια μεταξύ των ιδιοφυιών του ποδοσφαίρου. Εκείνη την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σουηδίας, όπου τερμάτισε τρίτος. Εάν με την Reims αντιμετώπισε τη Μαδρίτη της La Saeta, με την εθνική του είχε την ατυχία ν’αντιμετωπίσει την Βραζιλία του Πελέ στα ημιτελικά (5-2).


Πέραν του ότι είναι ο πρώτος Γάλλος που κέρδισε την χρυσή μπάλα, ήταν τρίτος στις δύο πρώτες εκδόσεις και δεύτερος το 1959. Μαζί με τον Μέσι και τον CR7, είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει βρεθεί στο βάθρο τέσσερα συνεχόμενα έτη.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.