News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ένας galáctico μπροστά απ’την εποχή του

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Του Pablo Polo

Τα περίεργα του Raymond Kopa


Ξεκίνησε στο ορυχείο. Στην περιοχή των ορυχείων της Noeux-les-Mines, μέρος όπου γεννήθηκε ο Kopa, τα βουνά του άνθρακα κρύβονται κάτω από ένα πράσινο μανδύα. Ο χρόνος τα έχει οδηγήσει, όπως πολλούς εργαζομένους. Το βάρος που εξακολουθεί να παραμένει στον Kopa, ο οποίος ξεκίνησε σέρνοντας βαγόνια, είναι στο αριστερό του χέρι (έχασε τον δείκτη του σ’ένα ατύχημα).

Η πρώτη μπάλα του. Πάντα φευγαλέος με τη μπάλα, κατάφερε να ξεφύγει απ’το ορυχείο, χάρη στο ποδόσφαιρο. Στα δέκα του μπήκε στην Noeux-les-Mines FC και την πρώτη δερμάτινη μπάλα του την έκλεψε απ’τα γερμανικά στρατεύματα, που καταλάμβαναν τότε τη βόρεια Γαλλία κι έπαιζαν παιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο τους.

Πρωτοπόρος στην εικόνα. Ο μισθός του των 180 φράγκων στην Stade de Reims του επέτρεψε ν’αφήσει τελικά το ορυχείο, αν και πριν από ένα χρόνο είχε ήδη κάνει το ντεμπούτο του με τη Γαλλία. Ο παίκτης ήταν πρωτοπόρος εκμεταλλευόμενος την εικόνα του και δημιούργησε τη δική του εμπορική μάρκα των αθλητικών Raymond Kopa. Μετά την αποχώρησή του απ’το ποδόσφαιρο σε ηλικία 40 ετών, άρχισε να διευθύνει τις επιχειρήσεις του.


Δέσμευση. Οι προσπάθειές του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παικτών του κόστισαν τιμωρία έξι μηνών. Είναι ένας απ’τους ιδρυτές της πρώτης Ένωσης Ποδοσφαιριστών στην Γαλλία, το 1961, που κατάφερε να τελειώσει με τα συμβόλαια αορίστου χρόνου. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Kopa έχασε ένα γιο και μια κόρη του έχει αναρρώσει απ’τον καρκίνο. Ο «Kopita» συμμετείχε τότε στον αγώνα κατά της νόσου αυτής και δώρισε τα 10.000 € που μάζεψε απ’στην πώληση της βιογραφίας του.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.