News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η κρυμμένη καρίνα του Kovacic

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Του Santiago Segurola

Φαίνεται ότι αυτή η Μαδρίτη είναι μια ομάδα πολλαπλών εκδόσεων, δεν είναι γνωστό εάν είναι λόγω προσαρμογής στις περιστάσεις, αποφάσεις του προπονητή ή ένα ένστικτο επιβίωσης που τις επιτρέπει να πιέσει και να παίξει μέσα απ’το γήπεδο της Σεβίλλης -πρώτο σκέλος του αγώνα Κυπέλλου- ν’αποδεχτεί ένα παιχνίδι από περιοχή σε περιοχή -επαναληπτικός Κυπέλλου στο Sánchez Pizjuán-, να χρησιμοποιήσει μια άμυνα τριών στόπερ και δύο μπακ χαφ -αναμέτρηση της Liga με την Σεβίλλη και του Κυπέλλου στο Balaídos- ή να επιστρέψει σ’ένα απ’τα αγαπημένα της μοντέλα: την άμυνα στο δικό της γήπεδο και το κυνήγι της αντεπίθεσης, το σχέδιο που χρησιμοποίησε ενάντια στην Ρεάλ Σοσιεδάδ κατά το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Στη Μαδρίτη δεν λείπουν παίκτες για να ετοιμαστεί σ’όλες τις εναλλακτικές. Δεν ήταν μια εύκολη σεζόν στην πτυχή που φοβούνται περισσότερο οι προπονητές: τους τραυματισμούς. Αφθονούν, κάποιοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Τα rotations του Ζιντάν ήταν σταθερά, αναγκασμένα πολλές φορές απ’τις απουσίες. Τώρα λείπουν οι Carvajal, Modric, Marcelo και James. Κατά την έναρξη του πρωταθλήματος, δεν ήταν οι Keylor, Κριστιάνο και Μπενζεμά. Sergio Ramos, Casemiro, Kroos και Kovacic πέρασαν σωματικά προβλήματα που τους απέτρεψαν να παίξουν για τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Μπέιλ παραμένει ανενεργός για σχεδόν δυόμισι μήνες.

Μια απ’τις πτυχές highlights του Ζιντάν ήταν η επιτυχία του να χειριστεί ένα ρόστερ ερημωμένο από τραυματισμούς. Εν μέσω της προσωρινότητας έχει χτίσει μια ομάδα που οδηγεί το πρωτάθλημα μ’ένα σημαντικό προβάδισμα επί των μεγάλων αντιπάλων της και που περιστασιακά έχει παίξει περισσότερο από καλά. Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με κάποιες τόσο μπαλωμένες εντεκάδες. Το αποτέλεσμα αυτής της περίπλοκης διαδικασίας είναι προφανές: η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει ένα εξαιρετικό κι ευέλικτο ρόστερ.

Ο Ζιντάν έχει κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Ο μέσος οπαδός έχει μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για τα χαρακτηριστικά των παικτών. Όλοι έχουν αρκετά παιχνίδια για να εκφράσουν τα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, ορισμένοι κρατούν ακόμα κάποιο μυστήριο. Ο Kovacic, για παράδειγμα. Στην έκδοση αντεπίθεσης της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο Κροάτης εκμεταλλεύτηκε μια ποιότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει απ’την πλειοψηφία των παγκόσμιων μέσων: η δύναμη και η ταχύτητά του για να σπάει αντίθετες γραμμές μέσω του κουβαλήματος της μπάλας, μια ανεκτίμητη αρετή σ’αυτές τις μέρες του τακτικού απορρήτου. Σπάει τη μεσαία γραμμή, κι αν είναι απότομα, καλύτερα, σπάει όλο το σύστημα.

Ένας γνωστός προπονητής αναφέρονταν εγκωμιαστικά στον Kovacic πριν από ενάμισι χρόνο, όταν υπέγραψε ο παίκτης για την Ρεάλ Μαδρίτης. «Έχει τεράστια πόδια», σχολίασε. Καθ 'όλη αυτή την περίοδο, ο Kovacic, ένας επιτελικός μέσος παλιάς κοπής επαναμετατρεπόμενος σε μέσο μεγάλου βεληνεκούς -μετασχηματισμός που γίνεται συνήθως σε μεγάλες ομάδες-, έχει επιβεβαιώσει τη δύναμή του όταν κουβαλά τη μπάλα, την αναγκαία ποιότητα για να ολοκληρώνει τη δύναμη με την τεχνική και μια αναμφισβήτητη προσπάθεια στην ανάπτυξη. Τρέχει στο γήπεδο χωρίς λιποθυμία.

Μέχρι στιγμής, ο Kovacic έχει αφήσει υπαινιγμούς της δυναμικής του. Δεν είναι δύσκολο να τον φανταστούμε ως ένα εξαιρετικό παίκτη, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να τακτοποιήσει το παιχνίδι του. Αισθάνεται πιο άνετα όταν έχει περισσότερο χώρο για να τρέξει παρά για να σκεφτεί. Η αγάπη του για τα κουβαλήματα της μπάλας που σπάνε τις γραμμές έχει δύο προβλήματα: τα κάνει είτε λίγο είτε πάρα πολύ.


Στις στιγμές ενθουσιασμού χάνει τη μπάλα σε σοβαρές καταστάσεις για την ομάδα. Παρά το γεγονός ότι έχει ψυχή παίκτη επίθεσης, το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα ήρθε απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Το κύριο πρόβλημά του, ωστόσο, έγκειται στην περιορισμένη επίδρασή του στις καταστάσεις που αξίζουν λιγότερη δυναμική απ’ό, τι δημιουργικότητα. Γενικά τις επιλύει με μια καταπληκτική ποσότητα από πλάγιες ή προς τα πίσω πάσες, πάσες ασφαλείς αλλά ακίνδυνες, δεν είναι γνωστό εάν είναι λόγω πειθαρχίας ή λόγω μιας περιορισμένης ανάγνωσης του παιχνιδιού. Αν κι ο Kovacic μεταδίδει μια μεγάλη δυναμική, για την ώρα έχουν προκύψει αναλαμπές. Θα δούμε αν το κρυφό μέρος κρύβει ένα εκπληκτικό ρεπερτόριο ή τον μετατρέπει σ’έναν παίκτη στιγμών.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.