News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η Wolves κερδίζει τη Honved και δίνει μια ιδέα. Αρχίζει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο (1954)

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Του Alfredo Relaño, διευθυντή της As


Η ήττα απ'τους Ούγγρους στις 26 Νοέμβρη του 1953 είχε αφήσει τους Άγγλους πολύ τσουγμένους, οπότε οι επιτυχίες της Γουλβς τον χειμώνα του επόμενου έτους οδήγησαν το συνήθης βρετανικό φλέγμα να μετατραπεί σχεδόν σε παραλήρημα. Η Γουλβς ήταν τότε η μεγάλη ομάδα του νησιού, πρωταθλήτρια με προπονητή τον διάσημο Stan Cullis και τον εκπληκτικό Μπίλι Ράιτ (σήμερα τον υπενθυμίζει ένα άγαλμα δίπλα στην είσοδο της τιμής στο ανακαινισμένο Στάδιο Μολινό) όπως ψυχή στο γήπεδο. Το γεγονός είναι ότι οι Λύκοι κέρδισαν διαδοχικά την Σπαρτάκ Μόσχας (4-0) και, πάνω απ 'όλα, την Χόνβεντ Βουδαπέστης (3-2, ανατρέποντας ένα 0-2) στο παλιό Molineux, κι αυτό οδήγησε τη Daily Mirror στον τίτλο «Wolves the Great!» στο φύλλο της 14ης Δεκεμβρίου του 1954. "Ποτέ ένα παιχνίδι σαν αυτό", έλεγε μια σύνοψη παρακάτω, κι εξύψωνε την Γουλβς στην κατηγορία της καλύτερης ομάδας της στιγμής. Ο ενθουσιασμός ήταν δικαιολογημένος σε μεγάλο βαθμό επειδή η Χόνβεντ θεωρούνταν ασυναγώνιστη, με τους Puskás, Bozsik, Kocsis και Czibor μεταξύ άλλων αστέρων. Αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής Ουγγαρίας. Το γεγονός είναι ότι οι νικητές του αγώνα εξυψώθηκαν στην κατηγορία των εθνικών ηρώων και το πρόγραμμα της επόμενης αναμέτρησής τους στο Molineux έφερε την 11άδα με τις υπογραφές τους, που με τον καιρό έφτασε σε τιμή έργου τέχνης.

Στην κλιμάκωση των επαίνων, ο David Wynne-Morgan, αρθρογράφος της Daily Mail, ανακήρυξε χωρίς περαιτέρω ενδοιασμούς τη Wolves "πρωταθλήτρια κόσμου". Ο Gabriel Hanot, ο διάσημος χρονικογράφος της L'Equipe (υπήρξε παίκτης στις πρωτοποριακές ημέρες του γαλλικού ποδοσφαίρου και στη συνέχεια υποστηρικτής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κι ακόμη και προπονητής της εθνικής Γαλλίας), αντέκρουσε τον τόσο ενθουσιασμό σ’ένα άρθρο που πρόβαλε μια ιδέα: εξέθετε ότι η Wolves είχε κερδίσει στην έδρα της δύο μεγάλες ομάδες, ναι, αλλά που έπρεπε να κάνουν ένα μακρύ ταξίδι και να παίξουν σε ασυνήθιστες συνθήκες γι'αυτές. Και πρότεινε, για να αποφασιστεί ποια ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη (δεν τόλμησε να φτάσει μέχρι τόσο όσο του κόσμου, ή είναι ότι θεωρούνταν δεδομένο ότι η καλύτερη της Ευρώπης ήταν η καλύτερη του κόσμου), μια διοργάνωση μεταξύ των πρωταθλητών όλων των χωρών, με πρώτα και δεύτερα ματς, στη μία και την άλλη έδρα, με διαδοχικούς αποκλεισμούς μέχρι τον τελικό.

Ο διευθυντής κι η ιδιοκτησία της L'Equipe καλωσόρισαν θερμά την ιδέα του ειδικού τους για το ποδόσφαιρο κι έπιασαν δουλειά. Μετά από έναν τρίμηνο βομβαρδισμό τηλεγραφημάτων, γραμμάτων και τηλεφωνημάτων, οργάνωσαν μια συνάντηση στο Παρίσι στις 2 Απριλίου. Σ’εκείνη παρευρέθηκαν δεκαπέντε εκπρόσωποι, ένας από αυτούς ο Ούγγρος Sebes, που έφερε την εκπροσώπηση της ΕΣΣΔ και της Τσεχοσλοβακίας (δηλαδή, η ιδέα είχε περάσει το σιδηρούν παραπέτασμα), κι ένας άλλος ο Santiago Bernabeu, πρόεδρος της Μαδρίτης, πρωταθλήτριας του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο Bernabeu χαιρέτισε την ιδέα με ενθουσιασμό για το οποίο θα ανταμείβονταν αργότερα, γιατί αυτή η  διοργάνωση είναι αυτή που έκανε τη Ρεάλ Μαδρίτης ένα club ανώτερου θρύλου. Ήδη στις 3 του μήνα, στο Ambassador Hotel στο Παρίσι, έγινε η πρώτη προσωρινή κλήρωση. Η UEFA, η οποία αρχικά κοίταξε το πρότζεκτ με καχυποψία κι απαγόρευσε ακόμη και τη χρήση του ονόματος του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (το οποίο ήθελε να κρατήσει για το τουρνουά των εθνικών, το οποίο δεν θα ξεκινούσε μέχρι το 1958), κατέληξε να το υιοθετήσει στις 21 Μαΐου. Πλέον δεν υπάρχουν εμπόδια. Στις 4 Σεπτεμβρίου, εννέα μήνες αργότερα από εκείνα τα παιχνίδια της Wolves, η Sporting Clube de Portugal και η Παρτιζάν Βελιγραδίου παίζουν στο Εθνικό Στάδιο της Λισαβόνας το πρώτο παιχνίδι της νέας διοργάνωσης, που τελειώνει 1-1. Το πρώτο γκολ το βάζει ο João Batista Martins και το δέχεται ο Slavko Stojanovic. Οι άλλες δεκατέσσερις ομάδες που δηλώθηκαν για την πρώτη διοργάνωση ήταν οι Vörös Lobogo, Άντερλεχτ, Σερβέτ Γενεύης, Ρεάλ Μαδρίτης, Rot-Weiss-Essen, Χιμπέρνιαν, Τζουργκάρντεν, Gwardia Varsovia, Κοπεγχάγη, Stade de Reims, Ραπίντ Βιέννης, Αϊντχόφεν, Μίλαν και Saarbrücken. Η Αγγλία αρνείται την πρόσκληση. Δεν θα μπει μέχρι την δεύτερη σεζόν, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Μαδρίτη θα κερδίσει το κύπελλο και τα τέσσερα ακόλουθα. Το τρένο ήταν καθοδόν. Και μέχρι σήμερα.


Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.