News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Μια φωτογραφία του Evaristo σε όλα τα εξώφυλλα. Ο κ. Ellis κι ο κ. Leafe (1960)

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Του Alfredo Relaño, διευθυντή της As



Σοκ: μετά τη κατάκτηση των πρώτων πέντε ευρωπαϊκών κυπέλλων, η Μαδρίτη αποκλείστηκε. Ήταν στους 16, εναντίον της Barca. Το πρώτο σκέλος, που έγινε στο Μπερναμπέου έληξε 2-2. Ο επαναληπτικός στο Camp Nou, 2-1. Η φωτογραφία του δεύτερου γκολ της Barca στα εξώφυλλα πολλών εφημερίδων του κόσμου, στις εσωτερικές σελίδες όλων. Ο Vicente, ο Καταλανός τερματοφύλακας της Μαδρίτης, πετά στην εικόνα απ’τα δεξιά προς τ’αριστερά. Ο Evaristo, ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Barca πετά απ’τα αριστερά προς τα δεξιά. Στο μέσω η μπάλα είναι, λευκή, φωτεινή, στην οποία έχει φτάσει ο Evaristo πριν απ’τον Vicente, και την έχει χτυπήσει με το κεφάλι. Παίρνει τον αμείλικτο δρόμο προς τα δίκτυα. Είναι η εικόνα του τέλους της κυριαρχίας της Μαδρίτης, ενός τέλους πολύ αμφιλεγόμενου.

Την ίδια μέρα L'Equipe δημοσίευσε σ’ένα άρθρο: «Η τηλεόραση το έχει αποδείξει: ο αγώνας Barcelona-Μαδρίτη έχει διαστρεβλωθεί απ’τη διαιτησία». Ήδη στο πρώτο σκέλος στο Μπερναμπέου, ο κ. Ellis είχε αφήσει πολύ δυσαρεστημένους τους madridistas, λόγω ενός πέναλτι που υπέδειξε υπέρ της Μπάρτσα για φάουλ του Vicente στον Kocsis έξω απ’την περιοχή. Ο Kocsis, επιπλέον, είχε ξεκινήσει από θέση οφσάιντ, που υπέδειξε ο επόπτης. Όμως, στον επαναληπτικό, στις 22 Νοεμβρίου, ακυρώνουν 4 γκολ απ’τη Μαδρίτη. Ένας απ’αυτά, του Pachin, σωστά, για οφσάιντ. Τ’άλλα τρία είναι κακώς ακυρωμένα, όπως φαίνεται αργότερα στα ριπλέι της τηλεόρασης, κι όπως μπορεί να φανεί για κάποιες μέρες στον κόμβο, έως ότου το ρεπορτάζ κόβεται λόγω των αμφιλεγόμενων φάσεων του, όπως γίνονταν συχνά τότε σε παρόμοιες περιπτώσεις για να αποφεύγονται διαμάχες στους κινηματογράφους. Ο διαιτητής ήταν ο κ. Leafe, Άγγλος όπως και στο πρώτο σκέλος.

Η Μαδρίτη αισθάνεται να την έχουν κλέψει. Σε πέντε χρόνια ήταν σε θέση να επιβληθεί σ’όλους τους αντιπάλους της, είκοσι συνεχόμενες φορές, μεταξύ διπλών αναμετρήσεων και τελικών. Ορισμένους απ’αυτούς τους κέρδισε πάνω από μία φορά, όπως ήταν οι περιπτώσεις των Μίλαν και Stade de Reims, της μεγάλης πρωταθλήτριας Γαλλίας της εποχής. Η Barca ήταν ένας τρομερός αντίπαλος, αλλά ο αποκλεισμός έχει κριθεί απ’την διαιτησία, σύμφωνα με το διεθνή τύπο. Η ερμηνεία που βρίσκει τη μεγαλύτερη χρήση απαλλάσσει τη Barça. Η εξήγηση αναζητείται σε έναν πιθανό κορεσμό της UEFA απ’τις επαναλαμβανόμενες νίκες της Μαδρίτης, η οποία μονοπωλούσε τη διοργάνωση, το οποίο δεν θα θεωρούσε ωραίο. Ο κ. Ellis κι ο κ. Leafe ήταν δύο πολύ φημισμένοι διαιτητές της εποχής, απ’αυτούς που απολαμβάνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του οργανισμού και γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση να κάνουν λάθος.


Λίγες ημέρες μετά η Μαδρίτη θα έπαιρνε την ρεβάνς της στο ισπανικό πρωτάθλημα, νικώντας τη Μπάρτσα 3-5 στο ίδιο στάδιο. Απ’τη μεριά της, η Barca θα συνέχιζε στη διοργάνωση φτάνοντας μέχρι τον τελικό, που έγινε στη Βέρνη εναντίον της Μπενφίκα, απ’την οποία έχασε με 3-2, σ’ένα απίστευτα άτυχο απόγευμα στο οποίο είχε τέσσερα δοκάρια και στο οποίο ο τερματοφύλακάς της Ramallets ήταν πολύ άτυχος.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.