News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το Bernabéu ανεβάζει μια ταχύτητα

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Του Sergio López de Vicente

Με τις λάμες να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, γίνονται πια εργασίες στο «δέρμα» των τεσσάρων πύργων και στη γιγάντια δομή του video wall. Αισιοδοξία με την ημερομηνία εγκαινίων: την παραμονή των Χριστουγέννων.


Υπάρχουν τρία πράγματα που δεν σταματούν ποτέ στη Μαδρίτη: η κίνηση στον M-30, τα σόου στη Gran Vía και τα έργα του Bernabéu. Σταθερά· μέρα και νύχτα. Τα τελευταία, που ξεκίνησαν στα μέσα του 2019, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη. Και είναι ότι ανάμεσα σε πανδημίες και πολεμικές συγκρούσεις, οι καθυστερήσεις έχουν κάνει το να’ταν τα πάντα έτοιμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μια ουτοπία. Όμως ξεπροβάλουν πια τα τελευταία χτυπήματα, μπαίνοντας στην 'τελική φάση' ενός πρότζεκτ που προχωρούσε ανάμεσα στους αγώνες και τώρα, χωρίς αθλητική δραστηριότητα, έχει ανεβάσει μια ταχύτητα. Περίπου 1.000 εργάτες συμμετέχουν στην κατασκευή του νέου γηπέδου, το οποίο αρχίζει να χάνει μηχανήματα εξωτερικά και να τα αποκτά μέσα.


Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις τροφοδοτούν τον ενθουσιασμό στους οπαδούς, ενώ η κατασκευαστική εταιρεία, συνετή απ’την πρώτη μέρα, αρχίζει τώρα να διαρρέει μια αναπόφευκτη αισιοδοξία με την ημερομηνία των εγκαινίων: την παραμονή των Χριστουγέννων. Η ακριβής μέρα είναι ακόμα ένα μυστήριο, γιατί αν η ιδέα του συλλόγου ήταν πάντα η 14-Δ, που συμπίπτει με την ημερομηνία εγκαινίων του λευκού Κολοσσαίου το 1947, το πρόγραμμα έχει θέσει αυτό το σχέδιο σε κίνδυνο: πέφτει Πέμπτη, με το Champions League ακριβώς πριν και τη Liga μετά. Υπόκειται σε μελέτη. Θα υπάρξει όμως φιέστα εγκαινίων. Αυτό είναι σίγουρο. Και θα’ναι στο ύψος των περιστάσεων, με πυροτεχνήματα, μουσική παράσταση και επίδειξη όλων των ικανοτήτων του γηπέδου, απ’την οροφή μέχρι τις προβολές στην πρόσοψη.

Το «δέρμα», σχεδόν ολοκληρωμένο

Πέρα απ’τις ημερομηνίες και τις υποσχέσεις, τα έργα προχωρούν με μεγάλα και σταθερά βήματα. Το κάλυμμα από λάμες (γνωστό επίσης κι ως «δέρμα») είναι πρακτικά ολοκληρωμένο, καθώς απομένουν να κλείσουν μόνο οι γωνίες και μερικές μικρές κάθετες λωρίδες που διατηρούνται ανοιχτές, επίτηδες, για να διευκολύνεται η πρόσβαση των γερανών. Πηγές της κατασκευαστικής επιβεβαιώνουν αυτό που ανέφερε η El Confidencial: ορισμένες λάμες χρειάστηκε να ξαναφτιαχτούν γιατί "δεν κάθονταν όπως αναμενόταν". Ένα πρόβλημα που έχει επιλυθεί χωρίς σημαντικούς συναγερμούς. Τόσο που αυτή τη βδομάδα έχει επιταχυνθεί σε μια νέα φάση: στις λάμες των τεσσάρων πύργων. Πιο σκούρες απ’αυτές στην πρόσοψη και επιπλέον κάθετες.


Αυτό όσον αφορά το εξωτερικό. Ήσυχο σε σύγκριση με το εσωτερικό. Ο Ιούλιος κι ο Αύγουστος θα’ναι μήνες κλειδί για την κατασκευή της δομής που θα στηρίζει το video wall 360º. Μνημειώδης. Θα’χει ύψος σχεδόν 7 μέτρα στα πλάγια και θα μπορούσε να φτάνει τα 12 στα πέταλα. Αυτές τις μέρες έχει χτιστεί μια βάση στο «γκαζόν» για να σηκώνει με τη μία βαριά μέρη. Μάλιστα, το video wall 360º είναι μια απ’τις μεγαλύτερες προκλήσεις του έργου. Πολύπλοκο και δύσκολο. Πρωτοφανές στην Ισπανία και με κάποια παρόμοια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παραμορφωμένα: οι κατασκευές τους έγιναν, ως επί το πλείστον, σε γήπεδα απ’το μηδέν. Το να χτίσεις κάτι τέτοιο σ’ένα ήδη κλειστό περίβλημα είναι μια πρόκληση. Η Daktronics είναι η εταιρεία προμηθευτής, που ειδικεύεται στις οθόνες LED. Θα’χει ανάλυση 4K και, αν και φαίνεται πολύ αισιόδοξο ότι θα λειτουργεί στον αγώνα με τη Χετάφε στις 3 Σεπτεμβρίου, θέλουν να’χουν έτοιμη ολόκληρη τη δομή εκείνη την ημερομηνία. Τουλάχιστον αυτό.

Νέα καθίσματα: πιο σκούρα

Στο επίπεδο του εδάφους μπορείτε ήδη να δείτε τις ράγες που μετακινούν το γρασίδι στο υπόγειο, κάτι που έχει πια τελειώσει πλήρως. Ένα άλλο απ’τα κοσμήματα του στέμματος. Όσο για τα καθίσματα, σχεδόν ολόκληρη η κάτω πλευρά έχει ήδη τα νέα της καθίσματα, σ’ένα πιο σκούρο μπλε απ’τα προηγούμενα· λείπουν εκείνα στο νότιο πέταλο, του οποίου ο σκελετός έχει ανακατασκευαστεί (αφού ήταν ένας χώρος που χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ως ράμπα πρόσβασης για τα βαριά μηχανήματα). Το στάδιο παίρνει σάρκα και οστά και, όπως μπορεί να φανεί στο αποκλειστικό που πρόσφερε αυτή η εφημερίδα στον ιστότοπό της (μ’ένα drone να πετά πάνω απ’το γήπεδο), μεγάλο μέρος των γερανών και των μηχανημάτων έχει εξαφανιστεί, ειδικά στη γωνία της Padre Damián, όπου η πρόοδος ήταν πάντα κάπως πιο αργή. Πρόοδος σημειώνεται επίσης και στην κατασκευή του νέου τούνελ των αποδυτηρίων (θα’χει κάποια παράθυρα στα πλάγια που θα επιτρέπουν να βλέπεις επιτόπου την έξοδο των παικτών), στα νέα επίσημα και στον Εξώστη 360º (η επιφάνεια είναι πια σχεδόν ολοκληρωμένη).


Αν και δεν υπάρχει παιχνίδι μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, το γρασίδι θα πρέπει να τοποθετηθεί λίγο νωρίτερα, οπότε απομένει ενάμισης μήνας για να δουλέψουν μ’αυτόν τον ρυθμό. Με τα πάντα στο φουλ. Χωρίς το χειρόφρενο που συνεπάγεται το να μην μπορούν να αφήσουν βαριά μηχανήματα στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που την περασμένη σεζόν τον συνέτριψε και προκάλεσε τόσο μεγάλο χάος. Αλλά carpe diem. Η προτεραιότητα τώρα είναι η γιγάντια δομή του video wall. Ίσως το τελευταίο μεγάλο έργο ενός πρότζεκτ που αυτό το καλοκαίρι έχει ανεβάσει μια ταχύτητα. Και τέσσερα χρόνια, μια πανδημία κι έναν πόλεμο αργότερα, πλησιάζει πια στο τέλος.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.