News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ένα σοβαρό πλήγμα στο ποδόσφαιρο

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Η γνώμη της MARCA


Ο θόρυβος των σπαθιών που ακουγόταν εδώ και πολύ καιρό με έναν υπόκωφο αλλά επίμονο τρόπο πίσω απ’τις σκηνές του ποδοσφαίρου, η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ χρηματοδοτούμενης απ’τις πιο ισχυρές ομάδες της ηπείρου, έγινε χθες πραγματικότητα, προκαλώντας ένα μνημειώδες ξέσπασμα στο ποδοσφαιρικό σύμπαν.

Η είδηση της επικείμενης επίσημης ανακοίνωσης αυτής της διοργάνωσης, που αποκαλύφθηκε αποκλειστικά απ’τη MARCA το μεσημέρι της Κυριακής, έγινε πραγματικότητα χθες το βράδυ, πιστοποιώντας αυτή που μπορεί να είναι μια απ’τις πιο κρίσιμες στιγμές, αθλητικά, κοινωνικά και οικονομικά, στην ιστορία αυτού του αθλήματος.

Η «ευρωπαϊκή σχισματική Liga», όπως έχει φτάσει να καθορίσει η FIFA αυτό το νέο τουρνουά, σπάει το μοντέλο αλληλεγγύης και αναδιανομής στο οποίο βασίζεται αυτό το άθλημα, δημιουργώντας ένα σενάριο σοβαρής σύγκρουσης ανάμεσα σε οργανισμούς που μπορεί να αποσταθεροποιήσει σοβαρά τη βιομηχανία.

Η τόσο απότομη τροποποίηση των σημερινών μορφών (και χωρίς συναίνεση) υποδηλώνει μια σημαντική αποσταθεροποίηση του συστήματος στο οποίο βασιζόταν ένα άθλημα σε συνεχή ανάπτυξη. Ο αντίκτυπος στα εθνικά πρωταθλήματα και στα πρωταθλήματα χωρών χωρίς ομάδες σ’αυτή τη νέα Super League, μπορεί να είναι καταστροφικός.

Αν και οι «σχισματικοί» σύλλογοι επιμένουν ότι σκοπός τους είναι να παραμείνουν επίσης και στα εγχώρια τουρνουά, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η επανάσταση δεν θα επηρεάσει αυτά τα πρωταθλήματα, με μια απροσδιόριστη ζημία στους συλλόγους και στους οπαδούς της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων.

Το ποδόσφαιρο, ένα συντηρητικό και παραδοσιακό άθλημα, κλονίζεται άσκοπα από ένα μη αλληλέγγυο κίνημα απρόβλεπτων συνεπειών.

Το ξέσπασμα αυτού του «πολέμου» μπορεί να προκαλέσει έναν καταρράκτη κυρώσεων και τιμωριών, που έχουν ήδη βγει απ’την UEFA, που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις με κάθε τρόπο. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο ως βιομηχανία (ευημερούσα, παρά τον τρέχοντα και ειδικό αντίκτυπο της πανδημίας), αλλά επίσης και στο ποδόσφαιρο ως δοχείο συναισθημάτων. Δηλαδή: να επηρεάσει τόσο σοβαρά τον οπαδό, την κύρια υποστήριξη ολόκληρης της δομής, αλλάζοντας ριζικά ολόκληρο το σύστημα, αναμφίβολα θα κάνει το «κτίριο» να παραπαίει επικίνδυνα.

Αγνοώντας τη λογική αρχή του «ότι λειτουργεί δεν αγγίζεται», αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση προς το ποδόσφαιρο που θα περιλαμβάνει επείγουσες αλλά μετρημένες απαντήσεις. Το καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός των ομάδων «ανταρτών» πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της τέχνης της διαπραγμάτευσης και των συμφωνιών. Διακυβεύεται το μέλλον.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.