News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο κίνδυνος που έχει ο Marco Asensio να χαραμιστεί (ο Zidane τον προειδοποίησε ήδη)

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Του Ulises Sánchez-Flor

Έχει ένα ασταθές σερί στο παιχνίδι του

Δεν γίνεται να επιτρέψει την αποτυχία. Ο Marco Asensio είναι σε μια σεζόν στην οποία πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχει σταματήσει να’ναι μια υπόσχεση για να κάνει το άλμα σε ποδοσφαιριστή της ελίτ


"Μην ακούς τι λένε έξω και επικεντρώσου στη βελτίωση", προειδοποιούσε ο Ζιντάν τον Marco Asensio κάθε φορά που ο Γάλλος προπονητής διαπίστωνε ότι οι έπαινοι μεγάλωναν και θα μπορούσαν να μπερδέψουν τον νεαρό ποδοσφαιριστή. Ο Zidane -τονίζουν στην Ρεάλ Μαδρίτης- ήξερε να τον αντιμετωπίζει πολύ καλά για να τον συγκεντρώνει όταν έλεγαν γι’αυτόν ότι επρόκειτο να’ναι μελλοντικός νικητής της Χρυσής Μπάλας κι έπεφταν στην υπερβολική σύγκριση με τον Messi. Τον κίνδυνο τον προειδοποίησε ο Zidane και δεν δίστασε να τον μεταφέρει στον παίκτη για να καταλάβαινε τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε όταν εμφανιζόταν ένα αρνητικό σερί. Ο Asensio βρίσκεται σ’αυτή την στιγμή της δυσκολίας για να δώσει την καλύτερη απόδοσή του. Έχει σταματήσει να’ναι σε μια δεύτερη γραμμή για να πάει στο μέτωπο της μάχης και πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός να κερδίζει παιχνίδια απ’την αρχή. Έχει χάσει το καθεστώς της λύσης απ’τον πάγκο για να’ναι υποχρεωμένος να’ναι πρακτικά αλάνθαστος: πλέον είναι περισσότερο βασικός παρά αναπληρωματικός (και στην Εθνική Ισπανίας, μια απ’το ίδια).

Ο κίνδυνος που εμφανίζεται στην πόρτα του είναι να μετατραπεί σ’έναν καλό παίκτη, αλλά ασταθή. Τη Δευτέρα με την Ισπανία είδαμε και πάλι έναν κάπως ντεκαφεϊνέ Asensio και δεν γίνεται να του επιτραπεί. Ο Marco Asensio είναι σε μια σεζόν στην οποία πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχει σταματήσει να είναι μια υπόσχεση για να κάνει το άλμα σε ποδοσφαιριστή της ελίτ. Η απαίτηση για τον νεαρό -στις 21 Ιανουαρίου κλείνει τα 23- έχει ανέβει και στην Ρεάλ Μαδρίτης του το έχουν γνωστοποιήσει με λόγια και πράξεις, αφότου το περασμένο καλοκαίρι είχε κάποιες αμφιβολίες. Η Λίβερπουλ του άναψε το κεφάλι όταν ενδιαφέρθηκε για την κατάστασή του. Η Μαδρίτη αρνήθηκε μια διαπραγμάτευση κι ενίσχυσε τον ρόλο του balear σ’ένα πρότζεκτ χωρίς Cristiano Ronaldo και σ’ένα όλο και πιο περίπλοκο σενάριο για να πάει στη μεταγραφική αγορά.

Ο ρόλος του Asensio έχει αλλάξει προς το καλύτερο, από τότε που ο Florentino Pérez αποφάσισε να αντιπαραθέσει την ανάπτυξή του, σαν στοίχημα του παρόντος και του μέλλοντος, σ’αυτήν άλλων παικτών που ήταν στην ατζέντα των πιθανών ενισχύσεων. Ένας από αυτούς ήταν ο Mbappé. Μεταξύ όλων των επιχειρημάτων που τέθηκαν στο τραπέζι για να απορρίψουν τον Γάλλο, ήταν ότι δεν γινόταν να κόψουν την εξέλιξη του Marco Asensio. Κάθε φορά που είχε μια ευκαιρία, ερχόμενος απ’τον πάγκο, την εκμεταλλευόταν με golazos κι αποδεικνύοντας ενάντια σε μεγάλους αντιπάλους κι έδρες μέγιστης δυσκολίας ότι η πίεση δεν τον κατέβαλλε. Το να φέρουν τον Hazard θα’ταν επίσης ένα εμπόδιο. "Η μεταγραφή είναι ο Asensio", έχουν πει τα δύο τελευταία καλοκαίρια απ’τα γραφεία του Bernabéu.

Ο Asensio είχε αμέσως μια ειδική αντιμετώπιση, προστασίας, μέσα στο σύλλογο, θεωρώντας ότι ήταν ένας από εκείνους τους παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Ταλέντο, ποιότητα, προσωπικότητα και τόλμη στον οποίο δεν έθεταν -κι εξακολουθούν να μην του θέτουν- όρια. Αρκετοί λόγοι για να πιστέψουμε ότι με περισσότερα λεπτά θα’παιρνε τη θέση του βασικού. Ένας από εκείνους τους παίκτες που πρέπει να ενισχυθούν, όποιος κι αν είναι στον πάγκο, με υπομονή γιατί "γεννήθηκε για να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης".


Μια περίπτωση παρόμοια με του Benzema

Η περίπτωσή του έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του Karim Benzema. Του Γάλλου του καθάρισαν το δρόμο απ’όλο τον ανταγωνισμό για να καθιερωνόταν ως βασικός. Οι τεχνικές του ιδιότητες ταίριαζαν στο μοντέλο του συλλόγου. Όπως αυτές που επισημαίνονται όταν αναφέρονται στον Marco Asensio: πολύχρωμος παίκτης, με ατομική ποιότητα, ικανότητα να βάζει γκολ και εν δυνάμει εκρηκτικός. Αλλά όλα αυτά πρέπει να τα αποδεικνύει τακτικά κι όχι σποραδικά. "Έπρεπε να’χε βάλει την ευκαιρία που είχε ενάντια στον Oblak στο ντέρμπι", σχολιάζουν για να παραπονεθούν στην Ρεάλ Μαδρίτης. Είχε εκείνη την ευκαιρία που θυμούνται ακόμα στο τεχνικό επιτελείο του Lopetegui.

Αυτός είναι ο κίνδυνος που διατρέχει ο Asensio. Έχει και του έχουν θέσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά επειδή δημιουργεί προσδοκία. Υπάρχει ενθουσιασμός κι ελπίδες επειδή επιβεβαιώνει ότι με διάρκεια θα’ναι ικανός να επαναλάβει πιο συχνά λαμπρές ενέργειες που χρησιμεύουν για την αποσταθεροποίηση των αγώνων. Καθιερωμένος στην εντεκάδα του Lopetegui και του Luis Enrique, είχε παιχνίδια στα οποία μπόρεσε να εκπλήξει με την ικανότητά του να βάλει καθοριστικά γκολ -το μοναδικό γκολ στην Εσπανιόλ- και υπέροχα -ενάντια στην Κροατία-. Άλλες μέρες απογοητεύει επειδή έχει υπάρξει ασήμαντος.

Δεν γίνεται να επιτρέψει να’ναι ασταθής. Είναι υποχρεωμένος να δώσει διάρκεια στο παιχνίδι του επειδή έχει κάποιες άριστες συνθήκες. Τόσο σωματικές όσο και τεχνικές. Οι ψυχολογικές εξαρτώνται, κατά κάποιο τρόπο, απ’το να καταφέρει ο Lopetegui να τον παρακινήσει όπως το’κανε ο Zidane επειδή η υποχρέωσή του είναι να πάρει την καλύτερη απόδοση απ’τον παίκτη. Ο Zidane έλεγε για τον Asensio ότι "είναι από εκείνους που δεν χέζονται πάνω τους".



Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.