News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Οι λύσεις για την διόρθωση του τακτικού χάους στο οποίο έχει πέσει η Ισπανία του Hierro

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Του Enrique Marin

Ο Hierro είναι υπεύθυνος για την ανοησία που έχει υπάρξει η Ισπανία στην φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ο ένοχος είναι εκείνος που τον έκανε να πάρει την εθνική χωρίς χρόνο και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία


Το ρώτησα μετά από τη δύσκολη και πύρρειο νίκη κατά του Ιράν: σκέφτηκε κάποιος ότι η απόφαση της απόλυσης του Julen Lopetegui δύο ημέρες πριν απ’την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα φαινόταν; Η απάντηση, η οποία ήταν από μόνη της αρκετά προφανής σε οποιονδήποτε καταλαβαίνει ελάχιστα το ποδόσφαιρο, αποκρυσταλλώθηκε κατά τη διάρκεια του δύσκολου και καταστροφικού 2-2 απέναντι στο ήδη αποκλεισμένο Μαρόκο. Μόλις ένα γκολ «in extremis» του επιθυμητού Iago Aspas στο 91ο λεπτό και η ισοφάριση από το σημείο του πέναλτι των Ιρανών εναντίον της Πορτογαλίας στο 92ο, και οι δύο φάσεις ξεκαθαρισμένες απ’το VAR, επέτρεψαν στην Ισπανία να προκριθεί στους 16 ως πρώτη μετά από μια φάση ομίλων για λήθη. Και τώρα τι;

"Ζητήματα για τη βελτίωση της εθνικής; Τακτικά, όλα". Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Jesús Cuadrado, εθνικός προπονητής και διευθυντής του CESFUTBOL, όταν μετά τον αγώνα ρώτησα τη γνώμη του. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει ο Fernando Hierro είναι να προπονεί εξ ακροάσεως. Και το σφάλμα δεν είναι δικό του, αλλά του ανεύθυνου που τον έχει τοποθετήσει εκεί χωρίς να μετρά ή να τον νοιάζουν οι συνέπειες. Δηλαδή, του Luis Rubiales, δηλαδή, του προέδρου της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF), αν και βλέποντάς τον όλη την ημέρα με φόρμες μοιάζει μ’ένα μέλος του τεχνικού επιτελείου που έχει επίσης χρησιμοποιήσει για να ανταποδώσει προσωπικές χάρες όπως στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Marchena. Θα υπάρξει χρόνος μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο για ν’αναφέρουμε τη νέα πελατειακή σχέση που έχει εγκατασταθεί στην Ciudad del Fútbol de Las Rozas.

"Θέλω η ομάδα να παίζει καλά, με ποιότητα, με παιχνίδι κατοχής, να σκοράρει δύο ή τρία γκολ περισσότερα απ’τον αντίπαλο...", δήλωσε ο πρώην αθλητικός διευθυντής στη μετεωρική του παρουσίαση ως νέος ομοσπονδιακός. Λοιπόν ο Hierro θα πρέπει να γνωρίζει ότι στις ομάδες που θέλουν πραγματικά να διέπονται απ’τις παραμέτρους του παιχνιδιού θέσης -όχι κατοχής- δεν αποδεικνύεται εύκολο να κάνουν ομαλές μεταβάσεις, γι 'αυτό πρέπει να πιέζουν γρήγορα για να ανακτούν τη μπάλα, ο μόνος τρόπος να μην υποβάλλονται σε μια αντίπαλη μετάβαση. Αντί να ζητάει περισσότερους «μύες» ή να αμφισβητεί αδιαμφισβήτητους όπως ο Iniesta ή ο Silva, αυτό που χρειάζεται η Ισπανία δεν είναι να είναι τακτικό χάος. Παρακαλώ, δεν πρόκειται για ένα σωματικό ζήτημα, αλλά για μια κρίση παιχνιδιού που οφείλεται σε μια κακή ερμηνεία που όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά ευνοεί και τον αντίπαλο.


Εάν δεν τοποθετείσαι καλά για να επιτίθεσαι, για να αμύνεσαι είσαι χαμένος. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα ενάντια σε Πορτογαλία, Ιράν και Μαρόκο που ο malagueño δεν ήταν ικανός να διορθώσει, επειδή δεν ήταν ικανός ούτε και να τα δει. «Ή διαχειρίζεσαι καλά τους εκτός θέσης του αντιπάλου ή υποφέρεις, και πολύ, ενάντια σε κάθε αντίπαλο που έχει ικανότητα μπροστά», σχολίαζε ένας προπονητής ο οποίος έβλεπε πράγματι, κι όχι μόνο κοιτούσε, την αιμορραγία της Ισπανίας κάθε φορά που έχανε τη μπάλα στο κέντρο. Και είναι ότι υπάρχει μία προϋπόθεση που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή δεν τους έχουν εξηγήσει: στο ποδόσφαιρο η άμυνα και η επίθεση αποτελούν μέρος ενός όλου, ως εκ τούτου η αμφισβήτηση της μιας φάσης κι όχι της άλλης, ή το αντίστροφο, δεν έχει κανένα νόημα και ξεμπροστιάζει όσους δεν καταλαβαίνουν αυτό το παιχνίδι. Εάν κάνουν ζημιά στην Ισπανία, είναι επειδή απειλεί, αλλά δεν κάνει ζημιά. Και, ναι, στα φιλικά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ακόμα με τον Lopetegui στον πάγκο, έδειξε ήδη σημάδια αυτού.

Χρειάζονται κινήσεις χωρίς τη μπάλα

«Όταν οι πιο προωθημένοι χάνουν τη μπάλα, πρέπει να προσπαθούν να την ανακτούν στη στιγμή, όχι να σταματούν λες και η φάση είχε τελειώσει πια γι 'αυτούς, περιμένοντας να τους ξαναπασάρουν τη μπάλα και να κάνουν την επόμενη φάση. Επιπλέον, εάν εκείνη τη στιγμή δεν κλέψουν ή τουλάχιστον δεν προσπαθήσουν να το κάνουν, δεν δίνουν χρόνο στους πιο πίσω να οπισθοχωρήσουν και να περάσουν απ’την φάση της επίθεσης στην φάση της άμυνας. Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς τη μπάλα κι αυτό είναι κάτι για το οποίο είναι υπεύθυνος ο προπονητής», λέει ο Jesús Cuadrado. «Πρέπει να αμυνόμαστε πολύ καλά. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να επιτιθόμαστε, αλλά πρέπει να αμυνόμαστε (...) Η μπάλα, όσο πιο γρήγορα πάει τόσο πιο γρήγορα γυρίζει», έχει σχολιάσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ο Πεπ Γκουαρντιόλα, αν κι αυτή την έννοια την "έκλεψε" επίσης απ’τον Juanma Lillo.

Μια άλλη θεμελιώδης αρχή του ποδοσφαίρου είναι ότι αυτός που έχει τη μπάλα είναι στις εντολές εκείνων που δεν την έχουν. Και, φυσικά, αν αυτοί είναι περιτριγυρισμένοι από αντιπάλους, δύσκολα βοηθούν τον συμπαίκτη τους, εξ ου και η ανάγκη, κι όχι η ιδιοτροπία, να παίζει χωρίς ή με ψευτ9άρι, καλύτερα με τον Aspas παρά με τον Diego Costa. Τα προβλήματα έρχονται όταν αυτός που έχει τη μπάλα είναι αυτός που κάνει κουμάντο και προσπαθεί να κάνει την κίνησή του, ως εκ τούτου τόσο κουβάλημα ή  επουσιώδης πάσα κι αυτή η αίσθηση ότι οι παίκτες δεν τρέχουν, όταν στο ποδόσφαιρο το σημαντικό δεν είναι να τρέχεις πολύ, αλλά να τρέχεις καλά . "Χρειάζονται κινήσεις για να δίνουν λύσεις και να διευκολύνουν τις κινήσεις στους συμπαίκτες, αλλά εάν ο προπονητής δεν τους δίνει αυτές τις πληροφορίες, δεν έχουν επίσης αυτή τη δυνατότητα", λέει ο Cuadrado.

Αφήστε ήσυχο τον De Gea

Αμφισβητείται ο De Gea, ο οποίος είναι αλήθεια ότι ακριβώς γι’αυτό φαίνεται ανασφαλής, αλλά αποδεικνύεται ότι, εκτός απ’το δεύτερο γκολ του Cristiano, τα άλλα τέσσερα που έχει δεχθεί έχουν έρθει από πέναλτι, από απευθείας φάουλ, μετά από μια απουσία συνεννόησης μεταξύ Iniesta και Ramos και σ’ένα κόρνερ που τελείωσε με τελεσίδικη κεφαλιά. Το να ζητούν πάγκο για τον βασικό τερματοφύλακα μ’αυτό που συνεπάγεται αυτό, είναι ένα άλλο σημάδι ότι δεν ξέρουν πολλά. "Πέντε γκολ σε τρία παιχνίδια δεν είναι ο δρόμος και το’χω πει στα παιδιά", ήταν η βαθιά ανάλυση που έκανε ο Hierro, ο οποίος βλέπει το παιχνίδι όπως οι αγελάδες βλέπουν το τραίνο να περνάει, εξ ου και δεν είναι σε θέση να βρει λύσεις και, προς το παρόν, μόνο η τύχη του’χει επιτρέψει να συνεχίσει μπροστά στο Παγκόσμιο Κύπελλο.


"Η πρώτη απαίτηση για να’σαι προπονητής είναι επίσημη: να έχεις το δίπλωμα", εξηγεί ο Jesús Cuadrado. "Η δεύτερη είναι προσωπική, και σ’αυτήν υπεισέρχεται για παράδειγμα το να’χεις μια καλή σχέση με τους παίκτες. Και η τρίτη είναι του τεχνικού, αυτή που έχει σχέση με τις γνώσεις και το που έγκειται η πραγματική ηγεσία του προπονητή, καθώς ο παίκτης πρέπει να ξέρει ότι εσύ ξέρεις και σε καμία περίπτωση το να’χες υπάρξει ένας σπουδαίος παίκτης δεν σου εγγυάται το να’σαι ένας καλός προπονητής". Τίποτα περισσότερο να προστεθεί.

Συντονισμός, όχι συσσώρευση παικτών

Όπως λέει ο διευθυντής του CESFUTBOL, "η καλύτερη ομάδα δεν είναι αυτή που έχει ένα στυλ, αλλά εκείνη που ξέρει να ερμηνεύει το παιχνίδι ανά πάσα στιγμή κι ανάλογα με το τι χρειάζεται ο αγώνας". Αυτό είναι κάτι που ο Julen Lopetegui είχε πάντα ξεκάθαρο ως επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας και που αντιθέτως σ’αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο λάμπει δια της απουσίας του. Η Ισπανία παίζει με παρορμήσεις, το κάνει μόνο ο παίκτης που έχει τη μπάλα, όχι η συλλογική που σχηματίζεται απ’αυτούς που δεν την έχουν, εξ ου και συχνά μοιάζουν να παίζουν περπατώντας. "Η απόδοση μιας ομάδας βασίζεται στο συντονισμό, όχι στη συσσώρευση των παικτών, εξ ου και η σημασία της μεθοδολογίας της προπόνησης, καθώς η καθοδήγηση των αγώνων είναι μόνο το 5% της δουλειάς των τεχνικών". Υπό αυτή την έννοια είναι αλήθεια ότι ο Hierro δεν είχε χρόνο να προετοιμάσει τίποτα, αλλά αυτό είναι κάτι που εκείνος που πήρε την απόφαση ν’απαλλαγεί απ’τον Lopetegui έπρεπε να το’χει υπόψη.

"Ο Julen έχει τη νέα του ευθύνη, εγώ έχω τη δική μου", εξήγησε ο Hierro. "Ανταλλάσσουμε μηνύματα ως δύο φίλοι που είμαστε. Εμείς πρέπει να’χουμε τη δική μας προσωπικότητα και τώρα είμαι εγώ υπεύθυνος για το καλό και το κακό. Είμαστε δύο φίλοι που στέλνουμε μηνύματα μεταξύ μας, μιλάμε για την τύχη, μια μεγάλη αγκαλιά...". Χαίρομαι που η σχέση μεταξύ των δύο δεν έχει χαλάσει, όπως διαβεβαίωναν κάποιοι και δεν ξέρω αν κι επίσης εύχονταν. Αλλά μιας και είναι σε επαφή, δεν θα έβλαπτε να βοηθούσε ο Lopetegui τον Hierro, όσο κι αν την φυλάει, και δικαίως, στον Rubiales.





Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.