News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Florentino "έχωσε" το δεξί του χέρι στην ακρόαση του CR7 για να ελέγξει τις ζημιές

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Του Rafael Méndez

José Luis del Valle, γραμματέας της ACS

Ο λευκός πρόεδρος άσκησε βέτο στη δήλωση που θα έκανε ο Κριστιάνο στον Τύπο αφού έμαθε τι είπε στον δικαστή. Ο Del Valle είναι γραμματέας της ACS κι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Pérez



Στις 31 Ιουλίου, υπό ασφυκτική ζέστη, ο Cristiano Ronaldo πήγε να καταθέσει ενώπιον της δικαστή του Pozuelo de Alarcón, Mónica Gómez Ferrer. Η κατάθεση στην προκαταρκτική φάση αφορά μόνο για τα μέρη. Δεν είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο εξέπληξε ένα μεγάλο μέρος του Τύπου που έφτασε στη Μαδρίτη απ’τη μισή Ευρώπη. Ωστόσο, εκτός απ’την υπεράσπιση του Cristiano, του εισαγγελέα και του δικηγόρου του Κράτους, στο βάθος κάθισε ένας κουστουμαρισμένος άνθρωπος. Δίπλα του, στις καρέκλες που προορίζονται για το κοινό ήταν μόνο μια υπάλληλος του δικαστηρίου. Όταν ο πορτογαλικός Τύπος δημοσίευσε την κατάθεση, κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σ’αυτή τη μορφή στο βάθος. Η είδηση ​​ήταν ότι ο Cristiano, ιδρωμένος και νευρικός, είχε πει στην δικαστή ότι θα του άρεσε να επέστρεφε στην Αγγλία κι αν εκείνη τη στιγμή έδινε εξηγήσεις για το φόρο ήταν λόγω του ποιος ήταν.

Ο μυστηριώδης κουστουμαρισμένος άνθρωπος έχει πια ένα όνομα: πρόκειται για τον José Luis del Valle, γνωστό ως Chitín del Valle, ένας άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Florentino Pérez. Ο Del Valle μπήκε ως σύμβουλος του Cristiano και η δικαστής του το επέτρεψε. Το να΄χει εκεί ένα στέλεχος της Ρεάλ Μαδρίτης, επέτρεψε στον Florentino να’χει αυτιά στην κατάθεση. Ο Del Valle δεν είναι ένα ακόμα στέλεχος. Απ’το 1999 είναι γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της ACS και συνυπήρξε με τον Florentino στην UCD (Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου), όπου ήταν διευθυντής του Νομικού Τμήματος κι αναπληρωτής στο Κογκρέσο. Συνήγορος του Κράτους σε άδεια, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ρεάλ Μαδρίτης τον περασμένο Ιούνιο, εβδομάδες πριν απ’την κατάθεση του Cristiano. Σ’αυτήν την αναδιαμόρφωση μπήκε επίσης ως λευκό στέλεχος ένας άλλος συνήγορος του Κράτους και σύμβουλος της ACS, η Catalina Miñarro Brugarolas, κοντά στον Del Valle.



Μόνο μια χούφτα άνθρωποι είχαν πρόσβαση σ’αυτή την κατάθεση. Δύο δικηγόροι του γραφείου Baker & McKenzie εκ μέρους του Cristiano: ο José María Alonso (τότε διευθυντής του γραφείου και τώρα κοσμήτορας της Νομικής Σχολής της Μαδρίτης) κι ο Jesús Santos (πρώην εισαγγελέας του Εθνικού Δικαστηρίου). Απέναντι ήταν ο συνήγορος του Κράτους Edmundo Bal εκ μέρους της Φορολογικής Αρχής και η εισαγγελέας Inmaculada Sánchez Cervera, η οποία έχει αναλάβει τις περισσότερες περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών.

Η παρουσία του Del Valle επέτρεψε στον Florentino να ελέγχει τι έλεγε το πορτογαλικό αστέρι ενώπιον του δικαστή. Και ήταν ο λευκός πρόεδρος αυτός που εμπόδισε την επακόλουθη δήλωσή του στον Τύπο. Η ομάδα επικοινωνίας που προσέλαβε ο Cristiano είχε τοποθετήσει ένα αναλόγιο στις πόρτες του δικαστηρίου και δεκάδες κάμερες περίμεναν την εμφάνισή του. Στο τέλος εξαφανίστηκε απ’το γκαράζ χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Και το έκανε με εντολή του Florentino Pérez, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πώς εξελίχθηκε εκείνη η μέρα. Στον τομέα κυκλοφορεί η θεωρία ότι ο λευκός πρόεδρος του είπε να ηρεμήσει κι ότι δεν επρόκειτο να του συμβεί τίποτα, κάτι που ο Πορτογάλος αστέρας ερμήνευσε ως ότι η Μαδρίτη θα αναλάμβανε αυτό που θα έπρεπε να πληρώσει. Τις επόμενες εβδομάδες συνέχιζαν να φτάνουν παράπονα απ’το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή και η απόδοσή του έπεσε. Αλλά αποφεύχθηκε η πιο επικίνδυνη κατάσταση για το λευκό club, το να ανακοίνωνε δημόσια ο Cristiano με τη δική του φωνή ότι ήθελε να επιστρέψει στην Αγγλία μπροστά στις κάμερες απ’τον μισό πλανήτη.

Τώρα, συμπίπτοντας με το τέλος της διαδικασίας, ο Κριστιάνο είναι πιο φορμαρισμένος από ποτέ. Τα προβλήματά του με το club φαίνονται παρκαρισμένα και γίνεται λόγος για ανανέωση. Αυτή την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι τελευταίες καταθέσεις στο Pozuelo και, εκτός από έκπληξη, το προβλεπόμενο είναι η δικαστής της υπόθεσης να στείλει τον παίκτη στο σκαμνί. Έτσι δείχνουν τουλάχιστον το προηγούμενα, ειδικά η υπόθεση του Xabi Alonso, όπου το Δικαστήριο της Μαδρίτης έκρινε ότι σε περίπτωση αμφιβολίας το καλύτερο ήταν να τον δικάσει και ν’αποφασίσει εκεί. Ο Xabi αντιμετωπίζει ένα αίτημα οκταετούς φυλάκισης εκ μέρους της Υπεράσπισης του Κράτους, η οποία εκπροσωπεί τη Φορολογική Υπηρεσία. Αλλά στην περίπτωσή του θα μπορούσε να’χει ελαφρυντικά και ν’αποφύγει μια ποινή μεγαλύτερη των δύο ετών, ακόμη κι αν καταδικαστεί.

Το πρόβλημα για τον Cristiano είναι ότι το 2012 ο ποινικός κώδικας σκλήρανε για φορολογικά εγκλήματα άνω των 600.000 ευρώ, όπου εισέρχονται τρία από εκείνα που φέρεται να διέπραξε ο Κριστιάνο. Αυτό σημαίνει ότι αν πάει σε δίκη θα αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγαλύτερο αίτημα. Το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή έχει αρχίσει να αποδέχεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έχει ατού για να κερδίσει -είναι μια περίπλοκη περίπτωση στην οποία οι περισσότεροι δημοσιονομικοί είναι στο πλευρό του, αλλά ήταν επίσης και σ’άλλους καταδικασμένους παίκτες-, αλλά αν χάσει δεν έχει δίχτυ ασφαλείας. Ο Μέσι καταδικάστηκε απ’το Ανώτατο αλλά σε μια μικρότερη ποινή για το ίδιο που μπορεί να συμβεί και στον Xabi: τα εγκλήματα ήταν πριν το 2012. Ο Xabi έχει δηλώσει ήρεμος, πεπεισμένος ότι έκανε το σωστό κι έχει εξηγήσει ότι γι’αυτό δεν διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Οικονομικών: «Πιστεύω ότι αυτό θα τελειώσει καλά, παρόλο που θα τραβήξει πολύ, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι πάντα τα έχω κάνει όλα σωστά».

Έτσι ο Κριστιάνο έχει βολιδοσκοπήσει την εφορία. Σύμφωνα με την «El Mundo», με μια παράξενη προσφορά στην οποία ζητά να αρθεί η περίπτωση της ποινικής διαδικασίας κι απ’την οποία έχουν αποστασιοποιηθεί πηγές κοντά στον ποδοσφαιριστή. Αυτό θα σήμαινε ότι, ακόμη κι αν ο δικαστής έβλεπε ενδείξεις εγκλήματος, η ποινική δίωξη κι ο συνήγορος του Κράτους θα’πρεπε να αποσύρουν την κατηγορία τους. Είναι κάτι ανέφικτο, σύμφωνα με όλες τις πηγές: δεν έχουν φτάσει τόσο μακριά για ν’αποσύρουν τώρα την κατηγορία. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορούμενων παικτών (Μέσι, Falcao, Modric, Ντι Μαρία, Ετό, Μαρσέλο, Καρβάλιο, Alexis, Mascherano...) έχουν καταδικαστεί σε ποινικές διαδικασίες ή βρίσκονται σε διαδικασία. Για την Φορολογική Υπηρεσία υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη πορεία παρά το γεγονός ότι πριν χρόνια οι υποθέσεις αυτές πήγαιναν από διοικητικά κανάλια (εκεί έχει καταδικαστεί ο Juan Román Riquelme για μια «υπεράκτια» δομή που σήμερα θα’ταν ξεκάθαρα έγκλημα).

Η εφορία δεν μπορεί να αποσύρει την ποινική διαδικασία έχοντας φτάσει τόσο μακριά. Ακόμη και η συμφωνία για μια συμμόρφωση είναι πολύπλοκη σ’αυτό το σημείο

Η επιλογή για τον Cristiano θα’ταν να επιδιώξει μια συμμόρφωση σε ποινική διαδικασία, το οποίο έχει κάνει η πλειοψηφία των παικτών. Πρόκειται για τη συμφωνία μιας ποινής μικρότερης των δύο ετών που δεν θα συνεπάγεται φυλάκιση καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο ποινικό μητρώο και ίσως αναζητώντας τρόπους για να μειώσει το φοροδιαφυγέν ποσό κάτω απ’τα 14,8 εκατομμύρια για τα οποία κάνει λόγο η εφορία. Αλλά ούτε και σ’αυτή την περίπτωση είναι απλό. Ο Cristiano μπορούσε να επωφεληθεί από το «σουπερελαφρυντικό» αναγνωρίζοντας τα γεγονότα και πληρώνοντας στους πρώτους δύο μήνες από τότε που καταγγέλθηκε. Η εφορία ήταν πρόθυμη να μην μετρήσει τον Αύγουστο, οπότε είχε προθεσμία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Αλλά επιμένοντας στην αθωότητά του, αρνήθηκε να το πράξει. Τώρα όσο ελαφρυντικά και να του ισχύουν η εφορία θα πρέπει να τετραγωνίσει τα εγκλήματα, ώστε να μην προσθέσουν δύο χρόνια. Φυσικά, θα αποφεύγονταν η διεξαγωγή μια δίκης όπου υπάρχουν πάντα πιθανότητες να χάσει, θα εγγυόνταν τα χρήματα και άλλη μια νίκη.

Τον Σεπτέμβριο, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταχώρησης των χρημάτων, ο Cristiano άλλαξε δικηγόρους και προσέλαβε τον José Antonio Choclán, πρώην δικαστή του Εθνικού Δικαστηρίου και ειδικό στην επίτευξη συμφωνιών. Αλλά προς το παρόν έχει προσφέρει στην εφορία ποσά πολύ μακριά από εκείνα που θα αντιστοιχούσαν στην επίτευξη συμφωνίας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με τις μπερδεμένες ειδήσεις που στην Hacienda αποδίδουν στο περιβάλλον του Κριστιάνο, καταφέρνουν να θυμώσουν την Φορολογική Υπηρεσία. Μια επικίνδυνη στρατηγική.




Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.