News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Απ’τον κατακλυσμό στο βασανιστήριο: έτσι ζει ο barcelonismo τον τελικό του Champions League

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Της Gemma Herrero

Το ματς παίζεται επίσης στη Βαρκελώνη

Η Barcelona θα ζήσει μ'έναν ιδιαίτερο τρόπο τον τελικό του Champions League. Ο barcelonismo σταυρώνει τα δάχτυλα σφιχτά για να μην κερδίσει η Ρεάλ Μαδρίτης το Δωδέκατο


Για την θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Barca έχουν ειπωθεί όλα. Και η ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων είναι εμφανής, οπότε λογικά ο barcelonismo επιθυμεί γενικά να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ η Γιουβέντους. Η πλέον διάσημη διαφήμιση της καταλανικής δημόσιας τηλεόρασης «TV3», η οποία θα μεταδώσει τον τελικό του Κάρντιφ, δεν έχει αφήσει αμφιβολίες για το ποιες είναι οι προτιμήσεις της και γ'αυτό έχει επίσης επικριθεί έντονα. Για να μάθουμε πώς ζει ο barcelonismo το ενδεχόμενο να κερδίσει η Μαδρίτη το Δωδέκατο, τίποτα καλύτερο απ'το να ρωτήσουμε τους δημοσιογράφους των κύριων καταλανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο ηγέτης ραδιοτηλεοπτικός φορέας του καταλανικού ραδιοφώνου, το «Rac1», έχει δείξει πάντα ακομπλεξάριστα antimadridista. Ο επικεφαλής των αθλητικών του, Raül Llimós εξηγεί ότι αυτή τη φορά δεν θα μεταδώσει τον τελικό "λόγω ενός ζητήματος με τα δικαιώματα, πέρυσι το κάναμε ήδη και δεν είναι το ίδιο χωρίς να'χουμε ήχο απ'το γήπεδο, αλλά ούτε και θα κοροϊδέψω· αποφασίσαμε επίσης να μην το κάνουμε, γιατί δεν μας κάνει καθόλου όρεξη η πιθανότητα να πούμε ότι η Μαδρίτη έχει πάρει το δωδέκατο. Φυσικά, αν κερδίσει η Γιούβε θα ξεκινήσουμε άμεσα το πρόγραμμα". Ο Llimós, δεν κρύβει επίσης ότι απ'την cule σκοπιά τσούζει να βλέπεις τη λευκή ομάδα να παίζει έναν ακόμα τελικό: «Ότι στην εποχή του Μέσι, έχοντας τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να ξεπεράσει τη Barca σε έγχρωμα Champions League είναι επώδυνο, αλλά έχει αυτό το ανταγωνιστικό γονίδιο και βάζουμε ήδη το χειρότερο, τον επίδεσμο πριν ματώσει η πληγή, επειδή υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν έχει δει ποτέ τη Μαδρίτη να χάνει έναν τελικό».
 
Στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα «Catalunya Radio», Jordi Costa και Sònia Gelmà παρουσιάζουν καθημερινά το πρόγραμμα «Tot Costa». Ο Costa, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από μία φορές ως «danialvista» ζει με ηρεμία παραίτησης τις προηγούμενες ώρες: «Φίλε, το να βλέπω τη Μαδρίτη να παίζει σ'έναν ακόμα τελικό δεν αποτελεί ακριβώς χαρά, αλλά έχω την αίσθηση ότι έχοντας χάσει ήδη τη Liga υπάρχουν πολλοί barcelonistas που έχουν, κατά κάποιο τρόπο, πάρει ήδη τα μέτρα τους. Η «culerada» έχει ήδη αποδεχτεί τον κατακλυσμό πριν συμβεί και κοίτα, όσο barcelonista κι αν είσαι, αν η Ρεάλ Μαδρίτης πάρει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Τσάμπιονς Λινγκ, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς, τότε, όπως έλεγε κι ο Κρόιφ, «αν σου βάλουν ένα γκολ απ'το κέντρο, γυρνάς και χειροκροτάς». Σε κάθε περίπτωση, ο Jordi Costa πιστεύει ότι η Γιούβε είναι ένα σκληρό καρύδι: «Έχει δεχτεί μόλις τρία γκολ σ'όλο το Τσάμπιονς Λινγκ και η Μπάρτσα δεν μπόρεσε να της βάλει ούτε ένα σε 180 λεπτά, οπότε αυτός θα'ναι ένας δύσκολος τελικός για το λευκό σύνολο, κι αυτό ενώ αυτοί που έπαιξε εναντίον της Ατλέτικο ήταν σούπερ ανταγωνιστικοί».


Διόρθωση των λαθών

Η Sònia Gelmà συμφωνεί με τη διάγνωση του συναδέλφου της για το συναίσθημα που παράγει στον barcelonismo ο τελικός: "Πιστεύω ότι επηρεάζει ελάχιστα τη Barça, γιατί η σεζόν έχει ήδη αμαυρωθεί και η δυσαρέσκεια είναι γενική, οπότε θα'ταν σαν την τελευταία σταγόνα, αλλά δεν πιστεύω πολύ περισσότερο. Πέρυσι ναι, ενοχλούσε περισσότερο ό, τι η Μαδρίτη είχε φτάσει στο Μιλάνο με μια εύκολη διαδρομή, με τύχη στις κληρώσεις και όντας χειρότερη απ'τη Μπάρτσα στο πρωτάθλημα. Αυτή τη σεζόν το αξίζουν και πρέπει να το παραδεχτούμε".

Ο Santi Nolla, ο διευθυντής της εφημερίδας Mundo Deportivo, θεωρεί ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα χέρια στο κεφάλι για το απλό γεγονός ότι ο barcelonismo επιθυμεί να κοροϊδέψει τη Ρεάλ Μαδρίτης: "Πρέπει να το παραδεχτούμε με φυσικό τρόπο και χωρίς υποκρισία. Αυτό είναι και ήταν πάντα έτσι. Ο culé θα ποντάρει στην Γιουβέντους κι όχι στην "ισπανική ομάδα" και στο αντίστροφο θα'ταν σίγουρα το ίδιο. Αν κερδίσει η Γιούβε, για πολλούς θα'ταν σχεδόν σαν έναν ακόμη τίτλο για τη Μπάρτσα. Έτσι είναι αυτό". Ο Miguel Rico είναι ακόμα πιο ωμός: "Αν βρεις έναν και μόνο culé να'ναι με τη Μαδρίτη, είναι για να τον εκθέσεις σ'ένα μουσείο, και προφανώς επηρεάζει η αντίληψη της σεζόν της Barcelona, διότι στην καλύτερη εποχή της αποδεικνύεται ότι ο ιστορικός αντίπαλός της δεν κάνει τίποτα άλλο απ'το να πηγαίνει στους τελικούς του Champions League και να τους κερδίζει. Είναι σαν το λαχείο, που πέφτει πάντα στο γείτονα, αλλά όχι σε σένα. Παρόλα αυτά, απ'τη Barça, το πιο ενδεδειγμένο θα'ταν να κοιτάξει τον εαυτό της, το τι έχει κάνει στραβά, να το διορθώσει και να κάνει έναν καλό προγραμματισμό, όχι να κοιτάει τον άλλο. Ζεις πολύ πιο ευτυχισμένος πανηγυρίζοντας τις επιτυχίες σου, κι όχι τα δεινά των άλλων".


Ήρεμη ανάλυση

Ο Ramon Besa, της «El País», παραπονιέται για την θυματοποίηση στην οποία έχει πέσει η Barça τα τελευταία χρόνια: «Αν κερδίσει η Μαδρίτη έχω την αίσθηση ότι θα επηρεάσει πολύ τον barcelonismo, ο οποίος θα ζήσει αυτή τη σεζόν ως ακόμα πιο καταθλιπτική. Έχουν υπάρξει κάποια τικ που έμοιαζαν να'χουν ξεπεραστεί, η θυματοποίηση στην ομιλία έχει υπάρξει σχεδόν μια σταθερά· οι διαιτητές, το πρόγραμμα ... Δεν έχει μάθει. Πριν, οι culés ονειρεύονταν να πάψουν να υποφέρουν με τον Di Stefano και τώρα με τον Μέσι αποδεικνύεται ότι εξακολουθούν να υποφέρουν και δεν μπορούν να μειώσουν την απόσταση απ'τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League. Η Barca, ο σύλλογος, πρέπει να κάνει μια νηφάλια ανάλυση, μακριά από κάθε είδους "χουλιγκανισμό", γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει πλέον καλά όχι γιατί έχει φθάσει στον τελικό, αλλά επί μακρόν, με νέους παίκτες και υψηλής ποιότητας».

Ο David Torras, δουλεύοντας 27 χρόνια στο αθλητικό «El Periódico», είναι επίσης επικριτικός με την νυν Μπάρτσα: «Αν ως ομάδα έχουν κάνει μερικά βήματα πίσω, ως σύλλογος έχουν κάνει 10.000, οπότε προφανώς θα επηρεάσει, αν πάρει η Μαδρίτη το Δωδέκατο γιατί θα διαστρεβλώσει μ'ένα ξεκάθαρο τρόπο το πως αντιμετωπίζεται μια σεζόν που για τη Μπάρτσα έχει ήδη εγγενώς κακή εμφάνιση. Το να μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης, στην καλύτερη στιγμή της Μπάρτσα, με τον Μέσι, με την τρίαινα, να κερδίσει τρία Τσάμπιονς μέσα σε τέσσερα χρόνια, δύο εκ των οποίων συνεχόμενα, παραμορφώνει εντελώς την αξία του τι έχει καταφέρει η Barcelona, το εξατμίζει, το θάβει. Το ότι με τον Messi έχει φτάσει μόνο σ'έναν τελικό τις τελευταίες έξι σεζόν είναι για να το κοιτάς. Η Barca έχει χάσει την προσωπικότητα και την ικανότητα να κοιτάει τον εαυτό της κάνοντας αυτοκριτική, με δικαιολογίες που δεν είναι πάντα δικαιολογημένες. Το «δεν κερδίζουμε επειδή δεν μας αφήνουν» με απωθεί σε σύγκριση με τον «cruyffismo» και την κληρονομιά του».


Περισσότερη πίεση

Ο Joan Josep Pallàs, επικεφαλής των αθλητικών του «La Vanguardia», συμφωνεί ότι η Barcelona, ως οντότητα, δεν πρέπει να κοιτάει τι θα συμβεί στο Κάρντιφ: «Σε εσωτερικό επίπεδο, εκτελεστικό και διαχειριστικό δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα ότι κι αν συμβεί, αλλά τους φιλάθλους θα τους επηρεάσει. Αν χάσει η Μαδρίτη πιστεύω ότι η συγκατάβαση στις αρχές της σεζόν της Barça θα’ναι μεγαλύτερη· αν κερδίσει, όμως, θα υπάρξει περισσότερη πίεση διότι ο culé κουβαλά ήδη ένα αρκετά φορτωμένο σακίδιο στην πλάτη του και θα βαρύνει την ψυχολογία η απογοήτευση ότι η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να γράψει ιστορία πετυχαίνοντας το δεύτερο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λινγκ της στην φαινομενικά καλύτερη εποχή της Barcelona. Θα μίκρυνε τη Barça».

Ο Xavier Bosch, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της καταλανικής εφημερίδας «Ara» και πρόσφατα βραβευμένος με το βραβείο δημοσιογραφίας Quim Regàs, δεν κρύβει επίσης ότι «ο απολογισμός της σεζόν της Barça θα’ναι πολύ διαφορετικός για τον culé υποστηρικτή ανάλογα με το τι θα συμβεί, αν και προσωπικά έχω ήδη ανοσία. Κοίτα, αυτή τη φορά μπορεί ακόμη και να δω τον τελικό, διότι τους τελευταίους πέντε που έχει κερδίσει η Μαδρίτη δεν τους είδα, έτσι από δεισιδαιμονία αυτή τη φορά θα το αλλάξω. Σε κάθε περίπτωση, προτιμώ να απολαμβάνω το δικό μου, την «εποχή Μέσι». Αν κερδίσει η Ρεάλ Μαδρίτης θα θεωρηθεί ως κάτι εξαιρετικό, διότι είναι, ένα νταμπλ που για τη Μπάρτσα έχει υπάρξει ο κανόνας».


Επιστροφή στην θυματοποίηση

Ο Xavier Torres, 27 χρόνια στο «TV3», αντιμετωπίζει μ’ένα λακωνικό «Δεν μου αρέσει η οπαδική δημοσιογραφία» την ερώτηση σχετικά με την αμφιλεγόμενη διαφήμιση της τηλεόρασης στην οποία εργάζεται κι εκφράζει τη λύπη του για την τρέχουσα κατάσταση του azulgrana club: «Έχει επιστρέψει ξεκάθαρα στη δεκαετία του 80, με το «μιας και δεν κερδίζουμε εμείς, τουλάχιστον ας χάσει η Μαδρίτη», το οποίο θεωρεί ως μια ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτό που θα’πρεπε να κάνει η Μπαρτσελόνα τώρα είναι τα καθήκοντα κι έναν σωστό προγραμματισμό για τις επερχόμενες σεζόν κι όχι όπως αυτής, υπογράφοντας αστεράκια της μέσης της κατάταξης που μόλις που έχουν συνεισφέρει κάτι όπως οι Digne, Alcácer ή André Gomes. Ελπίζω ο Valverde να’χει αρκετή προσωπικότητα ώστε να μην το καταπιεί και να επιβάλει το κριτήριό του, διότι εάν πάρει στα χέρια του, όπως είπε στην παρουσίαση του, την τρέχουσα αθλητική δομή, με τρομάζει».

Ο Santi Giménez, εκπρόσωπος της εφημερίδας «As» στη Βαρκελώνη, ποντάρει επίσης στην culé αυτοκριτική κι όχι στα πανηγύρια για τις ήττες του γείτονα: «Η κληρονομιά για τη barcelonista υπερηφάνεια τον τελευταίο καιρό πάει στα σκουπίδια. Σβήνει το νικηφόρο και ακομπλεξάριστο πνεύμα, όντας σε αναμονή για το αν κερδίσει η Juve τη Μαδρίτη, πανηγυρίζοντάς το σα να’ταν ένας δικός τους τίτλος. Έχει πέσει και πάλι στη θυματοποίηση, που ένα πράγμα είναι να’σαι παρανοϊκός κι άλλο να σε καταδιώκουν επίσης, αλλά η Barça έχει υπάρξει περισσότερο παρανοϊκή παρά θύμα και η ιστορία, η ομιλία αυτής της διοίκησης, έχει υπάρξει πολύ χαμηλή. Η υποχώρηση έχει υπάρξει απτή και προσωπικά μου φαίνεται αξιοθρήνητο».

Και πώς ζει αυτόν τον τελικό ένας culé στην πρωτεύουσα; Ο David Sánchez του «Radio Marca», το εξηγεί ξεκάθαρα: «Αυτό είναι ένα βασανιστήριο. Αν κερδίσει η Μαδρίτη το θέμα μεταλλάσσεται στο ότι θα’ναι η καλύτερη ομάδα της ιστορίας γιατί θα’χει καταφέρει ό, τι κανείς, δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λινγκ. Δεν θέλω να χάσει η Μαδρίτη ως antimadridista, θέλω να χάσει για να μην υποφέρω την κούραση που θα υπάρξει από’δω μέχρι τουλάχιστον το 2058, που θα’ναι κάτι αφόρητο. Πως θα επηρεάσει τη Barca; Αν κερδίσει η Juve, η azulgrana σεζόν θα’ναι σωστή, οριακά. Εάν κερδίσει η Μαδρίτη, θα μετατραπεί σε μια τρύπα στο νερό».

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.