News Update :

powered by Agones.gr - livescore

"Ο Ramos είναι μοναδικός στον κόσμο"

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Του Enrique Ortego

Παλαίμαχοι madridistas αμυντικοί αξιολογούν τις συνθήκες του


Φαινόμενο Sergio Ramos, χιλιοστό μέρος. Πάνω κι από πάνω. Μια απ’τα ίδια. Τα δύο γκολ του στη Νάπολι, αν και η UEFA θα του αφαιρούσε την ευθύνη του δεύτερου, τον βάζουν και πάλι στο επίκεντρο. Τι έχει ο παίκτης απ’το Camas που δεν έχουν οι άλλοι; Τίποτα καλύτερο απ’το να καταφύγουμε στους ειδικούς, στους στόπερ που σημάδεψαν μια εποχή στη Ρεάλ Μαδρίτης, για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις συνθήκες του αμυντικού-επιθετικού.

Ο Φερνάντο Ιέρο, επίσης με επιθετική ψυχή, επίσης με χαρίσματα σκόρερ και κυριαρχία στο εναέριο παιχνίδι, παραδίδεται στα αποδεικτικά στοιχεία. «Είναι μοναδικός στον κόσμο σ’αυτή την πτυχή. Είναι ένα ζώο έξω απ’τα συνηθισμένα. Δεν έχει σημασία αν τον μαρκάρουν σε ζώνη ή μαν του μαν. Έχει σκοράρει γκολ εναντίον των Godin, Piqué, Tiago. Κερδίζει τη φάση απ’όποιον θέλει. Λόγω πάθους, λόγω προνοητικότητας, λόγω αυτοπεποίθησης. Δεν έχω δει κανέναν να επιτίθεται στη μπάλα όπως αυτός. Εγώ ήμουν καλός με το κεφάλι, πιστεύω, αλλά αυτός είναι πολύ καλύτερος. Δεν ήμουν ούτε το μισό του. Η αυτοπεποίθησή του, του επιτρέπει να φτάνει όλες τις μπάλες. Δεν θυμάμαι κανέναν σαν κι αυτόν. Ούτε τον Passarella που για μένα ήταν πάντα ένα παράδειγμα στον τομέα... Επιπλέον σκοράρει πάντα. Δεν έχει σημασία αν είναι ένας τελικός του Champions League, έχει σκοράρει σε δύο, ή ένα οποιοδήποτε παιχνίδι. Παραδίνομαι στην εξουσία του. Φαίνεται ότι έχει ένα μαγνήτη».

Ένας μικροσκοπικός που τον ενοχλεί

Ο Iván Helguera, στόπερ, μέσος, έχει επίσης γνώση της αιτίας για τη δίωξη της κατάστασης. «Είναι ένας επιθετικός που αμύνεται. Και, πώς να τον σταματήσεις; Δεν ξέρω. Για να πω κάτι, θα’λεγα ότι δεν πρέπει να τον αφήσεις να τρέξει. Βάλτου έναν μικροσκοπικό κοντά. Δεν ξέρω αν ο Mertens ή ο Insigne έπρεπε να τον είχαν ενοχλήσει και στη συνέχεια να τον περίμενε ένας μεγαλόσωμος για το άλμα. Όταν βρίσκεται καθοδόν είναι πλέον ασταμάτητος. Είναι ένα άλογο. Η πίστη του, η δύναμή του είναι ασταμάτητη».

Είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι ο Sergio είναι πιο δυνατός στην επίθεση από ό, τι στην άμυνα. «Επιτίθεται πιο αποφασιστικά στη μπάλα. Στις στημένες φάσεις στην άμυνα πρέπει να’ναι περισσότερο σε αναμονή των άλλων, στην αντίπαλη περιοχή, κάνει κουμάντο αυτός. Η προσωπικότητά του είναι κλειδί. Τολμά με όλα».

Σωματικά ασταμάτητος

Ο José Emilio Santamaria, τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, στόπερ-ηγέτης εκείνης της Μαδρίτης στα τέλη της δεκαετίας του 50', στα 87 του συγκρίνει άλλες εποχές. "Ο Sergio βασίζει την ισχύ του στο σώμα του. Στην εποχή μας οι αμυντικοί μόνο αμυνόμασταν, δεν ανεβαίναμε στην επίθεση ούτε στα κόρνερ. Είχαμε πέντε επιθετικούς για να σκοράρουν. Πιστεύω ότι ο Sergio είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν στόπερ. Θα μπορούσε να παίξει τέλεια στη μεσαία γραμμή, το σχολιάζαμε πάντα με τον Di Stefano. Έχει ψυχή μεσοεπιθετικού παίκτη. Το άλμα του είναι σημαντικό. Είναι μία απ’τις μεγάλες αρετές του. Μένει στον αέρα. Αναμένει τις φάσεις. Προηγείται της φάσης".

Ο Ραφαέλ Αλκόρτα συμφωνεί με τον Helguera ότι ο μόνος τρόπος να τον σταματήσεις είναι να τον κόψεις πριν ξεκινήσει την κούρσα. «Ξεκινά πάντα πριν απ’τους υπόλοιπους. Είναι η αρετή του. Ξέρει πού πρόκειται να πάει η μπάλα. Αυτό συζητιέται, δουλεύεται, προπονείται. Κοιτά πάντα την περιοχή όπου θα πρέπει να φτάσει και φτάνει. Όταν είναι πλέον στον αέρα είναι αδύνατο τον σταματήσεις. Η αποφασιστικότητά του είναι ζωτικής σημασίας».


Οι ειδικοί το’χουν ξεκάθαρο και το εκθέτουν.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.