News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η εξίσωση των Muppets

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Του Santiago Segurola

Εξέπληξε η διάταξη της Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον της Οσασούνα, και σίγουρα ο Ζιντάν μπορεί να δώσει πειστικούς λόγους για την απόφασή του να παρατάξει τρεις στόπερ (Varane, Sergio Ramos, Nacho) και δύο μπακ χαφ (Danilo, Μαρσέλο). Το σύστημα δημιούργησε αμφιβολίες στο μέσο θεατή απ’την έναρξη της αναμέτρησης. Η Οσασούνα αντιστάθηκε καλά και δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από ό, τι αναμένονταν, συμπεριλαμβανομένου ενός γκολ που άφησε σε άσχημη θέση τους τρεις στόπερ, εκτός θέσης ενάντια στον Sergio León, το μόνο επιθετικό της navarro ομάδας. Η άμυνα δεν κατάλαβε τα μαθηματικά των Muppets, όπου τρεις είναι πολύ περισσότεροι από έναν, κι όχι το αντίστροφο. Επιπλέον, ο Sergio León έβαλε ένα γκολ κλάσης.

Ο Ζιντάν ευνόησε πρόσφατα το σχήμα των τριών στόπερ. Του το ζητά το επιτελείο, ή έτσι φαίνεται. Το έχει χρησιμοποιήσει σε καταστάσεις μέγιστης έκτακτης ανάγκης -αγώνες που απαιτούν την ανατροπή στα τελευταία λεπτά- ή στην la Liga εναντίον της Σεβίλλης. Η Μαδρίτη έχασε εκείνο το παιχνίδι, αλλά ο Ζιντάν διατηρεί την πίστη του στην ιδέα. Οι οπαδοί έχουν περισσότερες αμφιβολίες. Η Ρεάλ Μαδρίτης υπήρξε ιστορικά μια ομάδα με τέσσερις αμυντικούς. Στο υπόλοιπο των γραμμών έχει υπάρξει τα πάντα, και σχεδόν πάντα πολύ ωραία, αν κι αυτοί με την καλύτερη μνήμη θυμούνται σίγουρα την παράταξη του Vicente del Bosque στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο Παρίσι, δύο μπακ χαφ (Michel Salgado και Ρομπέρτο ​​Κάρλος) και τρεις στόπερ (Ιβάν Κάμπο, Helguera και Karanka).

Λένε ότι ο Zidane έχει πολλά πράγματα του Del Bosque. Δεν θεωρείται, για παράδειγμα, ως ένα άκαμπτος στην τακτική. Αυτό δεν εμποδίζει ν’αξίζουν οι αποφάσεις του ν’αναλυθούν. Η Μαδρίτη δεν έπαιξε καλά στο El Sadar κι ενθάρρυνε την τελευταία να μετατρέψει τον Keylor Navas στον καλύτερο της ομάδας. Κάτι δεν λειτουργεί στην εξίσωση όταν συμβαίνει αυτό το παράδοξο. Η ομάδα ήταν άβολα. Δεν προσαρμόζονταν στο τακτικό σακάκι. Τα μανίκια ήταν κοντά και οι ώμους πολύ φαρδιοί.

Οι στόπερ δεν ανίχνευσαν τον Sergio León, ένα ευφυή επιθετικό με μια αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα: επιβιώνει σχεδόν χωρίς βοήθεια στο αμυντικό δάσος των αντιπάλων του. Πιο προφανής ήταν η αναντιστοιχία των Danilo και Μαρσέλο. Η διάταξη περιόρισε την κούρσα του Marcelo, μετατρέποντάς τον σ’έναν μέσο ή έναν καθαρό εξτρέμ. Στον υπέροχο Βραζιλιάνο μπακ του’ρχεται καλύτερα να εκπλήσσει από πιο πίσω, απ’τις πιο βαθιές αμυντικές θέσεις. Το πρόβλημα του Danilo είναι διαφορετικό. Έχει μπει σε μια περίοδο δυσπιστίας. Φοβάται τη μπάλα. Δεν την θέλει στα πόδια του. Διστάζει στα μαρκαρίσματα, και οι αντίπαλοι το ξέρουν. Τον Danilo αρχίζουν να τον κουνάνε, όπως τους κακούς εκτελεστές στο μπάσκετ. Στην Παμπλόνα δεν βγήκε απ’την κρίση.

Παρατηρήθηκε πολύ σύντομα ο μεγάλος αριθμός των παικτών που ζημιώνονταν απ’την διάταξη, συμπεριλαμβανομένων των τριών μέσων (Modric, Casemiro, Isco), ενοχλημένοι μ’ένα σύστημα που τους περιόριζε. Η Μαδρίτη στερούνταν αέρα, φυσικότητας κι ενός ακόμη παίκτη στη μεσαία γραμμή. Δηλαδή, ό, τι ανέκαθεν. Ο ατυχής τραυματισμός του Danilo επέτρεψε στον Ζιντάν να διορθώσει τα πράγματα. Έβαλε τον James, πέρασε τον Nacho στην δεξιά πλευρά, ο Μαρσέλο στην αριστερή, ο Modric βρήκε περισσότερο χώρο στα δεξιά, ο Casemiro ερμήνευσε καλύτερα τη θέση του και κανείς δεν βγήκε πιο ευνοημένος απ’τον Isco. Μ’έναν ακόμα μέσο, ο Isco εμφανίστηκε πιο συχνά στην περιοχή. Το εξαιρετικό γκολ του μπορεί να ερμηνευθεί ως μια συνέπεια της αλλαγής του συστήματος.

Εκτός κι αν ο Zidane προσπαθεί ν’αποδείξει την υπεροχή του συστήματος που δεν λειτούργησε στο El Sadar, το πιο λογικό είναι το σχήμα των τριών στόπερ και των δύο μπακ χαφ να χρησιμοποιείται ελάχιστα στη Ρεάλ Μαδρίτης, μια ομάδα που εκτιμά όσο λίγες την παρουσία τεσσάρων μέσων. Όσο λυπηρό κι αν φαίνεται, αυτή η επιθυμητή λύση έχει υπάρξει όταν υπάρχουν απουσίες στην επίθεση (Bale) ή περισσεύει ένας αμυντικός (Danilo).

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-813906908747714/

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.