News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Έτσι δουλεύει η βιντεοδιαιτησία

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Του Juan Ignacio García-Ochoa

Ο Kassai τη χρησιμοποίησε στο Nacional-Kashima


Μην πανικοβληθείτε εάν στην αυριανή αναμέτρηση μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης κι América de México δείτε τον διαιτητή, τον Παραγουανό Enrique Cáceres, με ένα Ipad στο χέρι. Η βιντεοδιαιτησία εισέρχεται τελικά τη σκηνή του κόσμου του ποδοσφαίρου, ώστε να ελαχιστοποιήσει την επίδραση των διαιτητικών λαθών στο τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα. Για πρώτη φορά σε μια επίσημη διοργάνωση, μπορεί να κριθεί εκ νέου μια αμφιλεγόμενη φάση.

Αν και το βίντεο εμφανίζεται σε μια επίσημη διοργάνωση, προς το παρόν πρόκειται μόνο για ένα πειραματικό μοντέλο. Η FIFA δεν πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτό το σύστημα πριν απ’το 2018, αν και αν δουλέψει θα προσπαθήσει να το επιταχύνει έτσι ώστε να’ναι παρόν από τώρα και στο εξής στο μέγιστο δυνατό αριθμό διοργανώσεων.

Πώς λειτουργεί το σύστημα; Πολύ απλά. Μια ομάδα βοηθών παρακολουθεί το παιχνίδι από μια αίθουσα και βλέπει κάθε αμφιλεγόμενη φάση ή λεπτομέρεια. Αν δει κάτι παράξενο, καλεί τον διαιτητή απ’το ακουστικό. Ή αν είναι ο διαιτητής ο οποίος έχει αμφιβολίες, επικοινωνεί με την αίθουσα. Μετά την πρώτη γνώμη αυτών των βοηθών, ο διαιτητής έχει δύο επιλογές. Να την εμπιστευτεί ή να πάει στην πλευρά, όπου ένας άλλος βοηθός έχει ήδη στο tablet του την αμφιλεγόμενη φάση. Ο διαιτητής βλέπει τη φάση και παίρνει μια απόφαση. Θεωρητικά, όλη αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δύο λεπτά.

Αλλά ποιες φάσεις κρίνονται εκ νέου; Μόνο οι θεμελιώδεις. Γκολ, φάσεις στην περιοχή, κάρτες, κι εκείνες που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα των παικτών, για την αποφυγή σφαλμάτων στην υπόδειξη καρτών.

Το μέτρο για την ώρα δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες στους επαγγελματίες, ειδικά αν επηρεάζει το ρυθμό των παιχνιδιών, αλλά απ’τη FIFA είναι πεπεισμένοι ότι με το μέτρο αυτό θα βάλουν τέλος στα ιστορικά λάθη.

Πώς χρησιμοποιείται το βίντεο;

1. Ο διαιτητής ενημερώνει τους βοηθούς του βίντεο, ή οι βοηθοί του βίντεο προτείνουν στον διαιτητή ν’αναθεωρήσει μια απόφαση ή ενέργεια.

2. Οι παρευρισκόμενοι του βίντεο αναπαράγουν τις εικόνες και ενημερώνουν τον διαιτητή απ’τα ακουστικά γι’αυτό που βλέπουν στην οθόνη.

3. Ο διαιτητής αποφασίζει να δει το βίντεο στην πλευρά πριν απ’τη λήψη της απόφασης ή ο διαιτητής παίρνει την κατάλληλη απόφαση με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται απ’τους βοηθούς του βίντεο.

Πότε χρησιμοποιείται το βίντεο;

ΓΚΟΛ: Ο ρόλος των βοηθών του βίντεο είναι να βοηθήσει τον διαιτητή να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί κάποια παράβαση που αποτρέπει να παραχωρήσει το γκολ. Εφόσον η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τερματισμού, το παιχνίδι έχει ήδη διακοπεί, έτσι ώστε ο ρυθμός του παιχνιδιού δεν επηρεάζεται.

ΠΕΝΑΛΤΙ: Οι βοηθοί του βίντεο εγγυώνται ότι δεν λαμβάνονται λανθασμένες αποφάσεις σχετικές με την υπόδειξη (ή όχι) ενός πέναλτι.

ΚΑΡΤΕΣ: Οι βοηθοί του βίντεο αποτρέπουν τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων σχετικά με τις παραβάσεις που οδηγούν στην αποβολή ενός παίκτη.


ΣΥΓΧΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: Αν ένας διαιτητής δεν δώσει κάρτα ή αποβάλει τον παίκτη που πρέπει, ή δεν είναι σαφές ποιος παίκτης έχει διαπράξει μια παράβαση, οι συμμετέχοντες του βίντεο μπορούν να ενημερώσουν τον διαιτητή έτσι ώστε αυτός, να τιμωρήσει τον παίκτη που έχει παραβεί τους κανόνες.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.