News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Cristiano Ronaldo έχει χάσει την υπερχείλιση, ώρα να γίνει το «9»;

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Του Salvador Carmona

Ο Πορτογάλος έχει χάσει, σταδιακά, την ικανότητά του να ξεπερνά τους αντιπάλους, φτάνοντας να γίνει ένας απ’τους χειρότερους ντριμπλέρ στο πρωτάθλημα. Ώρα για μια αλλαγή θέσης;



Θυμάστε αυτήν την υπεράνθρωπη ικανότητα του Cristiano Ronaldo να υπερφαλαγγίζει απ’την πλευρά και να πηγαίνει προς το κέντρο πριν δαγκώσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα; Λοιπόν, αυτές οι θεαματικές επελάσεις είναι περισσότερο παρελθόν παρά παρόν και, σίγουρα, μέλλον.

Ο Πορτογάλος έχει χάσει την ικανότητά του να ξεχειλίζει τα τελευταία χρόνια, κατανοώντας ως υπερχείλιση την ικανότητα να ξεπερνάς ή να υπερβαίνεις τον αμυντικό σου -είτε λόγω ταχύτητας είτε λόγω τεχνικής της ντρίμπλας-. Αλλά πριν αναλύσουμε πώς φτάσαμε εδώ, παρατηρούμε το παρόν: ο Cristiano είναι σήμερα ένας απ’τους παίκτες της La Liga που ολοκληρώνει τις λιγότερες ντρίμπλες:


Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, ο Cristiano απέχει πολύ από συμπαίκτες τους οποίους πριν από λίγο καιρό επισκίαζε. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται στις τελικές που δημιουργεί στα τελευταία παιχνίδια, σχεδόν όλες με μια επαφή η χωρίς να καταλήγει να ξεπεράσει ολοκληρωτικά τον αντίπαλό του για να κάνει το σουτ.

Ο Πορτογάλος, σήμερα, μόλις που ολοκληρώνει μια ντρίμπλα κάθε δύο παιχνίδια (η μεθοδολογία, στο τέλος αυτού του άρθρου). Η κακή του κατάσταση στο σκοράρισμα -δεν έχει σκοράρει για τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια στο Bernabeu- έχει εγείρει τις υποψίες των σχετικών και του Τύπου για έναν απ’τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ο οποίος αναμένεται να πάρει τη Ballon d'Or τον επόμενο Ιανουάριο.

Messi, ο καλύτερος ντριμπλέρ

Η αναπόφευκτη κι αιώνια σύγκριση με τον Messi δεν αφήνει επίσης σε μια καλή θέση το «7» της Μαδρίτης. Ο Αργεντινός έχει 14 γκολ στις φετινές διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του «χατ-τρικ» στη City του Guardiola. Ο παίκτης απ’το Ροζάριο έχει μέσο όρο 3.5 ντρίμπλες κάθε 90 λεπτά, ένα νούμερο που δεν έφθασε ποτέ ο Ρονάλντο κατά τη διάρκεια μιας σεζόν.


Η υπερχείλιση εξακολουθεί να’ναι το κύριο όπλο στο οπλοστάσιο του Μέσι. Ο Αργεντινός δημιουργεί πολλές απ’τις τελικές του ντριμπλάροντας, όπως παρατηρήθηκε κατά της Μάντσεστερ Σίτι στο πρώτο γκολ, όπου ντρίμπλαρε τον Bravo πριν κάνει το 1-0. Αυτή η δυνατότητα δεν έχει ισοδυναμία στον Cristiano, ο οποίος στην ηλικία των 31 εξακολουθεί να καταλαμβάνει την αριστερή πλευρά του Μπερναμπέου.

Πέρα απ’τη σύγκριση με τον Messi στο παραπάνω διάγραμμα, φαίνεται η προοδευτική μείωση του Πορτογάλου και η ικανότητά του να ξεπερνά τους αντιπάλους, αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ;


Θυμάστε αυτό το όχι-γκολ; Θεαματικό σλάλομ του Κριστιάνο, ο οποίος ξεπερνά τον Piqué λόγω ταχύτητας και προσποιείται μια ντρίμπλα ακριβώς πριν ξεπεράσει τον Κασίγιας μ’ένα ιδιοφυές σκάψιμο. Λοιπόν, απ’αυτό έχουν περάσει περισσότερο από έξι χρόνια.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαν γκολ αυτού του στυλ, συνεχόμενα;


Αναλύοντας τη χρονική εξέλιξη του Cristiano, παρατηρείται ότι δεν είναι απλώς μια στιγμιαία ύφεση, αλλά μια σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια. Σ’αυτήν, υπάρχουν δύο μυϊκοί τραυματισμοί απ’τους οποίους μπόρεσε ν’ανακάμψει, αλλά που μείωσαν άμεσα την ταχύτητά του σε μειωμένους χώρους, ο δεύτερος λίγο πριν απ’τον τελικό του Champions League της Λισαβόνας.

Εκτιμάται επίσης ότι κάθε σεζόν είχε ένα πικ φόρμας που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη υπερχείλιση, αλλά επίσης γίνεται αντιληπτό πώς αυτό το πικ σε ντρίμπλες είναι μικρότερο χρόνο με το χρόνο, μέχρι να φτάσει στην τρέχουσα ύφεση.

Ο επιθετικός κλείνει τα 32 σε λίγους μήνες, και θα’χει την τελευταία του ανανέωση με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ενώπιον ενός απ’τους καλύτερους σκόρερ της ιστορίας και της αρχόμενης ανάπτυξης του Μπέιλ, καλύτερου απ’τα αριστερά αν και δεν αρέσει σε συγκεκριμένο τομέα του λευκού Τύπου, μια λύση θα’ταν η μεταφορά του «7» πιο κοντά στο τέρμα, πιο μακριά απ’την πλευρά, όπου εξακολουθεί να’ναι πολύ επικίνδυνος -ο Cristiano παραμένει ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές στη La Liga-. Αλλά μπροστά στην προφανή ακινησία του Ζιντάν για κάθε θέμα που αφορά το BBC, ο madridismo αναμένει μια λύση που θα φέρει εκ νέου τον καλύτερο Cristiano.

Μεθοδολογία

Για την αξιολόγηση όλων των παικτών ομοιόμορφα, αναλύσαμε τα δεδομένα τους για 90 λεπτά παιχνιδιού. Στο τρίτο γράφημα, «Μια προοδευτική μείωση», χρησιμοποιείται ένας κινητός μέσος όρος, στατιστική τεχνική για να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα, για 10 παιχνίδια. Όλα τα δεδομένα είναι μετά τα πρώτα οκτώ παιχνίδια της σεζόν.

@suntagm_puskas


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.