News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Έτσι, έτσι, έτσι... γεννήθηκε η Μαδρίτη

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Των Víctor Martínez Patón και Luis Javier Bravo Mayor

Συμπληρώνονται 115 χρόνια απ’τον πρώτο αγώνα της

Η ακριβής ημερομηνία της ίδρυσής της δεν είναι γνωστή

Το 1902 ιδρύθηκε η εταιρεία Madrid FC, αλλά υπήρχε ήδη από πριν. Και είχε έναν πρόεδρο: τον Julian Palacios.



Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 115 χρόνια απ’τον πρώτο αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης CF. «Αδύνατον!», Λένε πολλοί. Αρκεί μια στοιχειώδης αφαίρεση για να δούμε ότι αν η Μαδρίτη ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου 1902, τα 115 χρόνια απ’το πρώτο της παιχνίδι θα πρέπει να συμπληρωθούν, σε κάθε περίπτωση, σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία της 6 Μαρτίου του 2017.

Αλλά το γεγονός είναι ότι κάτι δεν είναι σωστό στην ημερομηνία ίδρυσής της Ρεάλ Μαδρίτης. Αρκεί να πάτε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου για να διαπιστώσετε πώς απ’τη μία πλευρά, λέγεται ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1902, με μια διοίκηση με πρόεδρο τον Juan Padrós, κι ωστόσο ο πρώτος πρόεδρός του ήταν ο Julian Palacios μεταξύ 1900 και 1902. Εάν υπήρχε ένας πρόεδρος απ’το 1900, τι συνέβη μεταξύ αυτού του έτους και του 1902;

Τρεις διαφορετικές ημερομηνίες

Αυτή η διπροσωπία ημερομηνιών εμφανίζεται ήδη απ’την «Χρυσή Βίβλο της Ρεάλ Μαδρίτης» που δημοσιεύθηκε ακριβώς το 1952, ως μέρος των εορτασμών της πεντηκοστής επετείου της ίδρυσης του συλλόγου. Όσο κι αν εκεί εμφανίζονται οι δύο ημερομηνίες, ένας απ’τους συγγραφείς, ο Manuel Rosón, θυμάται ωστόσο, ότι ο Julian Palacios συνέβαλε σε μια τρίτη λέγοντας πως «κάποιοι σχημάτισαν τη Μαδρίτη» το 1901.

Μπροστά σ’αυτό το χάος είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε εξηγώντας τι συνέβη το 1902, την επαναλαμβανόμενη ως ημερομηνία ίδρυσης της Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνη τη χρονιά, στις 6 Μαρτίου, έγινε μια συνάντηση στην οποία τα μέλη αποφάσισαν να δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρία που εκείνη τη στιγμή υπήρχε. Έκαναν μια ιδρυτική πράξη και, τον επόμενο μήνα, στις 18 Απριλίου του 1902, την παρουσίασαν ενώπιον της Πολιτικής Κυβέρνησης. Οκτώ ημέρες αργότερα, έγινε δεκτή.

Αυτή η συνάντηση των μελών στην οποία συμφωνήθηκε το επίσημο μητρώο της εταιρείας συγχέεται με την ίδρυση της ίδιας της εταιρίας, που συνέβη σε κάποια προηγούμενη στιγμή. Γεφυρώνοντας το χάσμα, όσο κι αν κάποιοι γονείς αργούν να δηλώσουν το παιδί τους, αυτό δεν γεννιέται κατά την εγγραφή του.

Ακριβώς η ίδια διπροσωπία ημερομηνιών υπάρχει στην περίπτωση της FC Barcelona. Ιδρυμένη στις 13 Δεκεμβρίου του 1899, δεν καταχωρήθηκε στην Πολιτική Κυβέρνηση μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 1902, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τη Μαδρίτη. Ωστόσο, η Barcelona τοποθετεί την ίδρυσή της πάντα στο 1899 κι όχι, όπως οι blancos, το 1902.

Αποδεχόμενοι ότι, όταν το 1902 δηλώθηκε η εταιρεία Madrid FC, αυτή υπήρχε ήδη από πριν, πότε ιδρύθηκε; Σήμερα δεν έχουμε απάντηση. Λοιπόν, σε αντίθεση με πολλούς άλλους συλλόγους, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν διατήρησε την ιδρυτική πράξη της, αν υπήρξε ποτέ.

Ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε σ’αυτό το ερώτημα είναι να ψάξουμε δελτία τύπου που θα μπορούσα να’χουν την είδηση, και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει βρει κανένα. Ωστόσο, ναι, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε τη διατριβή που παρουσιάζουμε εδώ.

Δύο σύλλογοι και μόνο ένας πρόεδρος

Τον Οκτώβριο του 1900 ιδρύθηκε η λεγόμενη Nueva Sociedad de Foot-ball, υπό την προεδρία του Julian Palacios κι αποτελούσε μια πρώτη διάσπαση της Sociedad de Foot-ball, που ιδρύθηκε στις αρχές του 1898 με πρόεδρο τον Luis Bermejillo. Εκείνη η Nueva Sociedad de Foot-ball, της οποίας εμφανίζονται αρκετές ειδήσεις στον Τύπο, δεν είχε, ωστόσο, μεγάλη επιτυχία. Και διήρκεσε μόλις ένα χρόνο, καθώς τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, το 1901, εμφανίζονται επιτέλους για πρώτη φορά ημερομηνίες της Madrid Foot-ball Club.

Αγνοούμε ποια ήταν η ακριβής ημερομηνία της ίδρυσης, αλλά στις 6 Οκτωβρίου του 1901 η Ρεάλ Μαδρίτης έπαιξε το πρώτο παιχνίδι της, όπως λέει η είδηση που ​​εμφανίζεται στις 8 του μήνα στη μαδριλένικη εφημερίδα «Η αλληλογραφία της Ισπανίας»: «Η εταιρία Madrid Foot-ball Club εγκαινίασε χθες το πρωί τα ποδοσφαιρικά της παιχνίδια στην έδρα της του Retiro, στο Tiro de Pichón».


Το γεγονός ότι τόσο η Nueva Sociedad de Foot-ball όσο και η Madrid FC είχαν πρόεδρο τον Julian Palacios δημιουργεί ίσως τη σύγχυση ότι ήταν ο ίδιος σύλλογος, όσο κι αν ο ίδιος ο Palacios είχε σαφές ότι ήταν δύο διαφορετικοί, σύμφωνα μ’όσα κατέγραψε ο Rosón στη «Χρυσή Βίβλο». Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην «Τέχνη και Αθλητισμός» της 8ης Μαρτίου του 1903 η Madrid FC προήλθε απ’τη συγχώνευση των Club Sky και Nueva Sociedad. Εν κατακλείδι, η νυν Ρεάλ Μαδρίτης CF ιδρύθηκε κατά τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 1901 κι έπαιξε το πρώτο παιχνίδι της την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου. Μήνες αργότερα, στις 6 Μαρτίου του 1902, αποφάσισε να προχωρήσει στην καταχώρησή της στο Πολιτικό Μητρώο, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου.

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.