News Update :

powered by Agones.gr - livescore

FIFA, σταμάτα να τα σκατώνεις με τη μπάλα

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Του Enrique Marin

Το France Football ανακοινώνει ότι σταματά να διοργανώνει τη Χρυσή Μπάλα με τη FIFA, μια καλή στιγμή για να τελειώσουμε μ’ένα τρόπαιο που προάγει τον ατομικισμό σ’ένα συλλογικό άθλημα



«Εγώ είμαι ο παίκτης που ψάχνουν περισσότερο στο διαδίκτυο. Όταν ο Xavi μιλάει για μένα επιδιώκει δημοσιότητα. Κέρδισε τα πάντα, αλλά καμία Χρυσή Μπάλα. Εγώ έχω τρεις. Και είναι στο Κατάρ, δεν ξέρω καν αν συνεχίζει να παίζει». Όπως λέει και η παροιμία, δεν προσβάλλει όποιος θέλει, αλλά οποίος μπορεί, κι αυτό είναι ό, τι συνέβη στον Κριστιάνο Ρονάλντο με τον πρώην μέσο της Barca και της εθνικής Ισπανίας. Ο Πορτογάλος είναι ένας απ’τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών, κι ο πρώτος σκόρερ στην δαφνοστεφανωμένη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, όπως και η μάγισσα του παραμυθιού της Χιονάτης, δεν αντέχει να του λένε ότι υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής καλύτερος απ’αυτόν: ο Μέσι.

Ο Κριστιάνο θέλησε να προσβάλει τον Τσάβι όμως, όχι μόνο έμεινε στην προσπάθεια, αλλά κι εκτέθηκε, καθώς ο Καταλανός είχε χρωματίσει τις δηλώσεις στις οποίες ανέφερε ότι «ο Ρονάλντο έχει μια μεγάλη σπουδαία σωματική κατάσταση, αλλά ο Μέσι έχει και τα δύο, τόσο τη σωματική κατάσταση όσο και την ευφυΐα». Ερωτώμενος σχετικά μ’αυτήν την ηλίθια και κοινότυπη συζήτηση του ποιος είναι ο καλύτερος, ο Αργεντινός ή ο Πορτογάλος, ο πρώην azulgrana απάντησε ως μαγικός καθρέφτης: «Δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης κι όλος ο κόσμος το βλέπει, εκτός κι αν είναι της Ρεάλ Μαδρίτης». Επιπλέον, ο Cristiano διέπραξε ένα σοβαρό λάθος, καθώς το να τρίψει στον Xavi ότι αυτός δεν έχει καμία Χρυσή Μπάλα - "ενώ εγώ έχω τρεις" - είναι ακριβώς το να μειώνει την αξιοπιστία και το κύρος αυτού του βραβείου.

Και σ’αυτά ήμασταν, όταν το γαλλικό περιοδικό France Football ανακοίνωσε σήμερα ότι έβαλε τέλος στη συνεργασία που διατηρούσε απ’το 2010 με τη FIFA για την παράδοση της χρυσής μπάλας στον (υποτιθέμενο) καλύτερο παίκτη της σεζόν. Κάποιες πληροφορίες το είχαν ήδη επισημάνει μια μέρα πριν, ότι ήταν η άφιξη του Gianni Infantino στην προεδρία της FIFA, αυτή που έχει προκαλέσει αυτή την ρήξη, καθώς ο Ελβετός ηγέτης επιδιώκει να χορηγεί ένα ανεξάρτητο βραβείο κι όχι συνδεμένο με του γαλλικού περιοδικού.



Το νέο σύστημα για τη χορήγηση αυτού του βραβείου, που αποφασίζονταν μέχρι τώρα απ’τους δημοσιογράφους, τους αρχηγούς και τους προπονητές των εθνικών ομάδων, θα παρουσιαστεί στην έκδοση του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού αυτής της Τρίτης, το οποίο χορηγεί τη Χρυσή Μπάλα απ’το 1956. Από την πλευρά του, ο προαναφερθείς Ινφαντίνο θα πρέπει επίσης να ενημερώσει σχετικά με το ποια είναι η ιδέα του. Ένα στατιστικό: στα έξι χρόνια που το France Football και η FIFA έχουν συνεργαστεί σ’αυτό το βραβείο, ο Μέσι το’χει κερδίσει 4 φορές κι ο Cristiano 2, ενώ μόνο πέντε ακόμα ποδοσφαιριστές έχουν βρεθεί στο βάθρο: ο Iniesta, με μια ασημένια μπάλα και μια χάλκινη, ο προαναφερθείς Τσάβι, με δύο χάλκινες, και οι Ριμπερί, Neuer και Neymar, με μια χάλκινη ο καθένας.

Σε κάθε περίπτωση, είτε λέγεται FIFA Balón de Oro, είτε Balón de Oro σκέτο είτε FIFA World Player, αυτό το βραβείο έχει μετατραπεί, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, σε επιβλαβές, μέχρι το σημείο που προκαλεί παραλογισμούς όπως την περίληψη πριμ ή ρητρών στις συμβάσεις και στις μεταγραφές, σε περίπτωση κατάκτησής του. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στη μεταγραφή του James Rodríguez στη Ρεάλ Μαδρίτης ή στην πώληση του André Gomes της Valencia στην FC Barcelona, ​​αντίστοιχα. Το ότι σ’ένα ομαδικό άθλημα και σ’ένα ομαδικό παιχνίδι βραβεύεται η ατομική επίδοση φαίνεται, όχι μόνο αντιπαραγωγικό για την ίδια την ομάδα, αλλά και κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες του ποδοσφαίρου.


Παρά το γεγονός ότι το France Football προειδοποίησε «να μην ανησυχούν οι Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Leo Messi, Neymar, Luis Suarez και οι συνέταιροι: θα υπάρξει 61η Χρυσή Μπάλα», το διάσημο γαλλικό περιοδικό, και ιδιαίτερα η ίδια η FIFA, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το διαζύγιο για να κάνουν μια μεγάλη χάρη στο ποδόσφαιρο: να σταματήσουν τα βραβεία που ενθαρρύνουν τον ατομικισμό, που είναι από μόνος του πάρα πολύ εγκατεστημένος στα επαγγελματικά αποδυτήρια και, κατ 'επέκταση, σ’αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών. Παραφράζοντας τον Joan Manel Serrat στο τραγούδι του «Αυτοί οι μικροί τρελοί», να σταματήσει η FIFA να τα σκατώνει με τη μπάλα.

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.