News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το Bernabéu, επιτέλους στο μέγιστο

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Του Manu de Juan

Το λευκό γήπεδο θα έχει διαθέσιμες τις 81.000 θέσεις απέναντι στη Χετάφε στις 2 ή 3 Σεπτεμβρίου. Τα καθίσματα αλλάζουν ήδη για να’ναι πιο άνετα και κομψά.


Το Santiago Bernabéu φαίνεται όμορφο για τη σεζόν 2023-24, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες ανακαίνισης που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019. Η αρχική πρόβλεψη όριζε ότι τα έργα θα διαρκούσαν μέχρι τα μέσα του 2022, αλλά οι συνθήκες των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει μια καθυστέρηση ενάμιση έτους σ’αυτά τα σχέδια. Πρώτα ήρθε η πανδημία, στην οποία οι εσωτερικές εργασίες επιταχύνθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερο χάρη στη μεταφορά των αγώνων της ομάδας στο Valdebebas, χωρίς όμως να μειωθεί πολύς χρόνος, αφού τα υλικά έφταναν μ’ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Και, επιπλέον, υπέστη καθυστερήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία επηρέασε την εισαγωγή ορισμένων πρώτων υλών, όπως ο χάλυβας που καλύπτει ολόκληρο το γήπεδο.

Σ’αυτό προστέθηκε η οικονομική κρίση που προκλήθηκε απ’τη σύγκρουση, η οποία έχει οδηγήσει σ’ένα πληθωρισμό που έχει αυξήσει το κόστος και η απόφαση για την κατασκευή ενός υπογείου στο υπέδαφος στο οποίο θα φυλάσσεται το ανασυρόμενο γρασίδι για να διευκολύνεται η διατήρησή του όταν το στάδιο φιλοξενεί ξεχωριστές εκδηλώσεις απ’τις συναντήσεις της ομάδας. Ένα συνολικό χρέος 800 εκατομμυρίων ευρώ (με τους τόκους, θα πλησιάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια) για μια πλήρη μεταρρύθμιση που έχει ήδη ημερομηνία εγκαινίων: η Μαδρίτη έχει ήδη κοινοποιήσει σε ορισμένους ηγέτες των συνδέσμων ότι τα εγκαίνια θα γίνουν στις 23 Δεκεμβρίου.


Έτσι, τα επιπλέον έσοδα απ’το νέο Bernabéu θα μπορέσουν να φανούν ήδη αυτή τη σεζόν, αν και ακόμα χλιαρά. «Υπολογίζεται ότι η αύξηση των εσόδων λόγω της πλήρους εμπορικής διαθεσιμότητας του γηπέδου θα ξεκινούσε από τον Ιανουάριο του 2024 και θα εξελισσόταν σταδιακά. Όλα αυτά μας οδηγούν να εκτιμήσουμε ότι τα έσοδα του γηπέδου το 2023-24 θα αυξηθούν σημαντικά σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2022-23, αν και θα βρίσκονταν ακόμα σ’ένα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο απ’αυτό που προβλέπεται να επιτευχθεί απ’το 2024-25, όταν αξιοποιηθούν πλήρως οι διάφορες επιχειρηματικές γραμμές», εξηγεί η προκαταρκτική έκθεση του συλλόγου σε σχέση με το κλείσιμο της περσινής οικονομικής χρονιάς.

Αυτή η αύξηση των εσόδων θα υποστηριχθεί, μεταξύ άλλων, απ’την επιστροφή του Bernabéu στη μέγιστη χωρητικότητά του: αυτή τη σεζόν το Bernabéu θα γεμίσει ξανά πλήρως, χωρίς κλειστές κερκίδες. Κατά τη διάρκεια του έργου, η χωρητικότητα κυμάνθηκε απ’τους 60.000 θεατές μέχρι σχεδόν τους 70.000 στο τέλος του περασμένου έτους. Μετά τη μεταρρύθμιση, η χωρητικότητα θα συνεχίσει να είναι περίπου 81.000 θέσεις κι όλες θα είναι ήδη διαθέσιμες για τον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος εντός έδρας, στις 2 ή 3 Σεπτεμβρίου με τη Χετάφε.

Νέες θέσεις για το Bernabéu

Οι πιο πρόσφατες εργασίες στο γήπεδο, εκτός απ’τον μηχανισμό που θα μαζεύει και θα στοιβάζει το γρασίδι υπόγεια όταν χρειάζεται, επικεντρώνονται στα νέα καθίσματα, πιο άνετα και επίσης πιο κομψά, μ’ένα πιο σκούρο μπλε που θα αντικαταστήσει το μπλε ηλεκτρί των τωρινών. Οι θέσεις στο πρώτο διάζωμα έχουν ήδη αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό και οι εργασίες θα επεκταθούν σε όλη τη χωρητικότητα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα υπάρξει χρόνος για να γίνει αυτό πριν απ’τον πρώτο εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος της Ρεάλ Μαδρίτης.


Αυτή τη στιγμή, υπάρχει αρκετό περιθώριο: ο σύλλογος ζήτησε για άλλη μια φορά από τη LaLiga να παίξει τις πρώτες τρεις αγωνιστικές του πρωταθλήματος εκτός έδρας για να προωθήσει τα έργα. Όπως και να έχει, αυτός ο αγώνας με τη Χετάφε θα είναι και πάλι μ’ένα δυνητικό κοινό άνω των 81.000 ατόμων, χωρίς μουσαμάδες για να καλύπτουν μηχανήματα που μειώνουν τη χωρητικότητά του. Περιθώριο σχεδόν ενός μήνα για να είναι όλα έτοιμα, μια εργασία στην οποία η κατασκευαστική εταιρεία στην οποία ανατέθηκε το έργο, η FCC, εργάζεται σκληρά αυτές τις μέρες ενώ διορθώνει ορισμένες πτυχές του εξωτερικού του γηπέδου (οι ατσάλινες λάμες, για παράδειγμα, που απορρίφθηκαν απ’τον σύλλογο για την υπερβολική απόστασή τους και διορθώνονται).

Αυτή η πρόοδος των εργασιών επηρεάζει ως ένα βαθμό τους επισκέπτες του Bernabéu Tour, οι οποίοι αυτές τις μέρες βλέπουν μετά βίας την εκτεταμένη αίθουσα των τροπαίων και μια πανοραμική θέα των έργων. Όλα γίνονται για να διασφαλιστεί ότι το Bernabéu θα γίνει το παγκόσμιο κέντρο αναψυχής που ονειρεύτηκε ο Florentino, με μια χρήση που ο σύλλογος ελπίζει να φτάσει τις 300 μέρες το χρόνο (με τα έσοδα που δημιουργεί αυτό). Σιγά σιγά, τα γεγονότα αναδύονται: οι συναυλίες των Taylor Swift, Duki και Manuel Carrasco έχουν ήδη προγραμματιστεί. Οι πρώτες από πολλές περισσότερες.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.