News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Unai Emery: "Ο Mbappé ήρθε για το αθλητικό, όχι για το χρηματικό"

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018


Του Juan Castro

Ο προπονητής της PSG μιλά αποκλειστικά στη MARCA για την κατάσταση της ομάδας του

"Ο Neymar δεν είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, έχει πολλή ατομική και συλλογική ικανότητα" Unai Emery



Ο Unai Emery (Hondarribia, 1971) υποδέχεται τη MARCA χωρίς να ανησυχεί για το μέλλον του. "Κανείς δεν μου έχει πει ότι η ανανέωσή μου υπόκειται απ’το εάν θα κερδίσουμε τη Μαδρίτη ή όχι", μας είπε. Σε αυτό το μέρος της συνέντευξης, ο Βάσκος πουλάει το σήμα PSG κι όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία είναι πολλά. Ένας πολύ απλός άνθρωπος. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης του, ναι, αλλά χωρίς φόβο.

Συμφωνείτε μ’αυτό που είπε ο Mbappé σ’ένα εξώφυλλο της MARCA τον Ιανουάριο;: «Θα πάμε στη Μαδρίτη να δώσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο του ποδοσφαίρου»

Ναι, θα’μαστε το κέντρο του κόσμου εκείνη την ημέρα. Αυτό το παιχνίδι θα’ταν, άνετα, ένας πιθανός τελικός. Το μήνυμα είναι ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας, ότι είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αναμετρήσεις όπως αυτήν. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που παίζω ενάντια στη Μαδρίτη, νικήτρια των τριών απ’τα τέσσερα τελευταία Τσάμπιονς Λινγκ. Το ότι η PSG βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο είναι μια μεγάλη πρόκληση και την αντιμετωπίζω φυσιολογικά.

Θα’ναι μια αναμέτρηση εκρηκτικών, αλλά θα μαγειρευτεί επίσης στο κέντρο. Ο Verratti, για παράδειγμα. Έχει καταφέρει πια να κάνει τον «σύγχρονο Xavi», όπως είπε κάποτε;

Ο Μάρκο έχει προσωπικότητα και θέλουμε να την βελτιώσουμε, αλλά δεν είναι σωστό να παγαίνουμε κόντρα στη φύση. Ποτέ δεν πρόκειται να’ναι κάποιος που προωθείται για να βάλει πολλά γκολ, αλλά ένας κάθετος παίκτης με δυνατότητα στην τελευταία ή την προτελευταία πάσα, του να βρίσκει την κίνηση σε κλειστούς χώρους. Και μετά είναι ένα παιδί με πολλή καρδιά. Πρέπει να συνεχίσει να ωριμάζει σε πνευματικό επίπεδο για να εξελιχθεί στην αμεσότητά του. Πλησιάζει στην περιοχή, αλλά ποτέ δεν θα’ναι ένας μέσος με πολύ γκολ.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη Μαδρίτη με μια αδιαπραγμάτευτη τρίαινα μπροστά κι ένα κέντρο με τόσο επιθετικογενείς ανθρώπους όπως ο Draxler ή ο Di Maria;

Μετά την αποχώρηση του Ibra, η ομάδα προσπάθησε να εξελιχθεί. Έχω ακούσει πάντα τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ να λέει εκείνη την περίφημη φράση ότι για να’σαι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο πρέπει να υπογράψεις τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Είναι καλό παράδειγμα για ομάδες μ’αυτή την οικονομική δυνατότητα. Και η Μαδρίτη το έκανε, για παράδειγμα με τον Figo. Όταν εκείνη τη μέρα διάβασα στη MARCA ότι ο Figo έφευγε για τη ρήτρα, δεν το πίστευα. Ήταν απίστευτο. Στην Ισπανία το’χω ζήσει πάντα αυτό με τη Μαδρίτη: η υπογραφή του Ζιντάν, του Κριστιάνο, του James... Και η Μπάρτσα το έχει κάνει επίσης, πληρώνοντας για παράδειγμα την ρήτρα του Rivaldo. Όλη αυτή την οικονομική δυνατότητα την βλέπουμε τώρα στη Γαλλία. Και πιστεύω ότι είναι θετικό για αυτή τη χώρα, η οποία θα πρέπει να’ναι ευγνώμων στην πρωτεύουσα του Κατάρ για το ότι έρχονται οι καλύτεροι εδώ. Και το τελευταίο βήμα που έκανε ο πρόεδρος Al-Khelaifi είναι να φέρει έναν από τους τρεις καλύτερους στον κόσμο, τον Neymar. Αυτή η ομάδα έχει βελτιωθεί στην επίθεση με αυτές τις μεταγραφές. Και μετά, και εκεί απαντώ στην ερώτηση, είναι η ικανότητά μου να μπορώ να διευθύνω όλο αυτό το ταλέντο και να του δώσω ισορροπία. Είναι μια ελκυστική πρόκληση.

Πώς θα παίξετε; Είστε ένας απ’τους Ισπανούς που θριαμβεύουν στο εξωτερικό, ο οποίος δεν ταυτίζεται με το 'tikitaka'

Το τικιτάκα είναι μια δημοσιογραφική έννοια. Η δική μας PSG είναι μία από τις ομάδες που, στην Ευρώπη, δίνει τις περισσότερες πάσες σε έναν αγώνα. Είμαστε ανάμεσα στις 700 με 800 πάσες ανά ματς. Υπάρχουν λίγες ομάδες που το παίζουν αυτό. Δεν βάζω ετικέτες ούτε διαβάζω αυτές που μου βάζουν. Αναλύουμε μόνο τους αγώνες και βλέπουμε ότι είμαστε απ’αυτούς που, στην βάση περισσότερων συνδυασμών, φτάνουμε καλύτερα και περισσότερο στην επίθεση.

Πώς αντιμετωπίσατε την κρίση του πέναλτι [ο Neymar πήρε ένα πέναλτι απ’τον Cavani και τον αμφισβήτησαν δημοσίως για αυτό];

Με φυσικότητα, όπως έκανα απ’την εποχή της Λόρκα. Στο λέω: Ήμουν συμπαίκτης με τον Aitor Huegún, έναν παίκτη πολλής ανάπτυξης στην Segunda και στην Segunda Β. Ήμασταν συμπαίκτες και στη συνέχεια έγινα προπονητής του. Αποδεικνύεται ότι αυτός ήταν ο ειδικός στην εκτέλεση των πέναλτι, αλλά η αποτελεσματικότητά του δεν ήταν καθόλου υψηλή για το δικαιολογεί αυτό. Ήταν φίλος μου, αλλά πήρα την απόφαση να μην τα χτυπάει πια. Και θύμωσε. Από τότε μέχρι τώρα αυτό που κοιτάω είναι η ικανότητα της αποτελεσματικής ανταπόκρισης. Και σ’αυτή την PSG, την έχουν πολλοί, επειδή είναι πολύ καλοί. Αλλά εκείνος που την είχε περισσότερο ήταν ο Cavani. Όταν ήρθε ο Νειμάρ, έγιναν δύο. Από εκεί και πέρα, με φυσικότητα, το συζητήσαμε και με τους δύο για να τα μοιράζονταν. Μια μέρα υπήρξε κάποια αμφιβολία κι εκεί παρενέβησα... για να’ναι όπως είναι τώρα [συνήθως τα εκτελεί ο Βραζιλιάνος].



Πείτε μας πράγματα για τον Neymar. Δεν έχετε προπονήσει τον Messi. Έχετε δει από κοντά έναν παίκτη με τέτοια τεχνική;

Έχω βρεθεί στη Βαλένθια με τους Villa, Silva, Albiol, Marchena, Baraja... Στη Σεβίλλη, είχα τον Rakitic... Φτάνοντας στην PSG, συναντώ παίκτες επίσης του κορυφαίου επιπέδου. Ναι είναι αλήθεια ότι ο Neymar γεννήθηκε για να’ναι ένας εκρηκτικός, έτσι ώστε το ταλέντο του να έκανε να εξελιχθεί αυτός και η ομάδα του. Δεν είχα ποτέ κάποιον σαν αυτόν και είμαι πολύ ευγνώμων που μπορώ να τον προπονώ. Τώρα, αυτό που ψάχνουμε είναι συλλογικό όφελος μαζί του. Ο Neymar έχει βάλει ένα αθλητικό στοίχημα, βγαίνοντας απ’τη ζώνη άνεσης που είχε στη Barcelona και πρέπει να κερδίσει αυτό το σεβασμό εδώ. Είναι σε διαδικασία. Θέλει, έχει πείνα. Η PSG είναι τυχερή που τον έχει κι ο Ney, που βρίσκεται σε μια ομάδα με πολλές προϋποθέσεις για να ενισχύσει την προσωπική του λάμψη και να επιτύχει συλλογικούς στόχους.

Πώς εξημερώνεται το ελεύθερο πνεύμα ενός 26χρονου παίκτη σαν αυτόν; Δεν θαναι εύκολο.

Αλλά, πρόσεξε, έχει μια μεγάλη καρδιά και οι συνομιλίες που είχα μαζί του έχουν υπάρξει πάντα θετικές. Μου λέει πάντα ότι έρχεται εδώ για να βοηθήσει, με ταπεινότητα. Στο παιχνίδι έχει μεγάλη ευθύνη, και μερικές φορές πρέπει ακόμη και να του αφαιρέσουμε αυτή την υπερβολή. Του λέμε: «Ήρεμα, Ney». Όταν η ομάδα πρέπει να επιταχύνει ή να σκοράρει, το ψάχνει αυτός επειδή έχει την ικανότητα. Αλλά δεν είναι καλό να τον ξεπερνάει. Του λέω ότι είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε, για να τον κάνουμε να αισθάνεται άνετα στο γήπεδο και να τον διευκολύνουμε στα πάντα έτσι ώστε το ταλέντο του να καθορίζει στην επίθεση. Η δουλειά μου είναι να εξισορροπώ έτσι ώστε το ταλέντο του να’ναι καθοριστικό. Αλλά όχι, ο Neymar δεν είναι ελεύθερο πνεύμα, έχει πολλή ατομική και συλλογική ικανότητα. Εάν βλέπεις τις περιλήψεις της τηλεόρασης, θα δεις μόνο την ποδιά του, το ποδηλατάκι του... Εγώ αναλύω πιο συνολικά: πώς συνδέεται, πώς βρίσκει περάσματα σε μικρούς χώρους κ.λπ.

Ο Cavani μόλις έσπασε το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ του club (156). Τι είναι αυτό που δεν φαίνεται σ'αυτόν που συνεχίζει να σας εκπλήσσει;

Όταν έφτασα εδώ, ο σύλλογος κι εγώ συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε στον Cavani την ευκαιρία να’ναι ο επιθετικός σκόρερ της ομάδας. Ήταν ήδη, αλλά έπρεπε να αναλάβει αυτή την ευθύνη στη θέση που είχε ο Ibra. Αρχικά, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες, αλλά έχει κάνει μια φανταστική δουλειά. Έχει προσθέσει στο ποδόσφαιρό του πολλά περισσότερα πράγματα. Ο Έντι είναι πλέον νικητής, έχει πείνα, νοοτροπία, ανταγωνίζεται καλά, θέλει να παίζει πάντα... Αλλά έχει βελτιωθεί στο να κάνει ένα βήμα περισσότερο, και το έκανε την περασμένη σεζόν. Και φέτος είναι στην ίδια γραμμή.



Θα’ναι παγκόσμιος εκρηκτικός στο μέλλον ο Mbappé;

Έχει μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Δεν είναι γνωστό πού θα φτάσει. Επίσης, είναι απ’το Παρίσι. Παλαιότερα, αυτοί οι παίκτες δεν έρχονταν στη Γαλλία, η PSG δεν τους κρατούσε. Έφευγαν. Τώρα μπορούν να’ναι εδώ 15 χρόνια κι αυτό το βήμα είναι μεγάλο. Η Μαδρίτη και η Barcelona ήθελαν τον Kylian, αλλά η PSG έχει μύες για να τον διατηρήσει σ’ένα γαλλικό πρότζεκτ. Κι εγώ πιστεύω ότι η υπογραφή του Mbappé δεν συνέβη λόγω οικονομικών συνθήκων, αλλά λόγω των ελκυστικών αθλητικών. Κι αυτό είναι νέο σ’αυτή τη νέα ευρωπαϊκή τάξη. Οι σύλλογοι βλέπουν τη βασιλεία τους ν’απειλείται, όπως και με την City, η οποία είναι επίσης μια νέα ομάδα με οικονομική δυνατότητα. Κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλό για το ποδόσφαιρο ότι υπάρχουν αυτές οι νέες ομάδες. Πρέπει να τους καλωσορίζουμε όλους.

Αλλά η μεταγραφή του Mbappé θα κοστίσει το επόμενο καλοκαίρι περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ στο club σας. Θεωρείτε λογικό να υπάρχει ένα οικονομικό fair play;

Ναι, φυσικά, για να υπάρχει μια ισορροπία. Αλλά είναι ότι η PSG σέβεται αυτές τις γραμμές που οριοθετεί η UEFA.



Η σελίδα της στήλης στο facebook:



Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.