News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Marcelo, το μυστικό όπλο ενάντια στον Simeone είναι με βρεγμένο μπαρούτι

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Του Gonzalo Cabeza

Εδώ και βδομάδες είναι κάτω απ’το καλύτερο επίπεδό του

Ο αριστερός μπακ ήταν πάντα μια δύσκολη πρόκληση για τον rojiblanco προπονητή λόγω της αναρχίας του. Η πεσμένη του φόρμα μετατρέπεται σ’ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ρεάλ Μαδρίτης


Λισαβώνα, εκτός 2014. Το πρώτο ημίχρονο παίζεται στους ποδοσφαιρικούς όρους της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ένα ματς τακτικής, κλειδωμένο, με λίγη ζωή και μ’ένα γκολ ως βραβείο, μέσω του Iker Casillas. Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του Cholo Simeone, που βλέπει όλο και πιο κοντά το πρώτο Champions League της Ατλέτικο. Στο δεύτερο ημίχρονο, η Μαδρίτη παίρνει τη μπάλα, πρέπει να’ναι έτσι, στην τελική διακυβεύεται ο μεγαλύτερος λαχνός. Τα λεπτά περνούν και η κυριαρχία δεν φαίνεται να’ναι γόνιμη. Τότε ο Αντσελότι γυρίζει στον πάγκο και βρίσκει με το βλέμμα τους Marcelo και Isco. Μπαίνουν στο γήπεδο, αλλάζει η δυναμική. Ναι, όλο αυτό καταλήγει στο επικό μια κεφαλιάς, αλλά δεν θα’χε φτάσει σ’αυτό το σημείο, αν οι λευκοί δεν είχαν αρχίσει να πολιορκούν την περιοχή της Ατλέτικο.

Ο Isco, που βρίσκει τις πάσες. Ο Marcelo, ο οποίος είναι ο Μαρσέλο. Πιθανώς ο πιο οδυνηρός παίκτης για τον Simeone, ο μόνος που τον ξεπερνά ξανά και ξανά. Ο Βραζιλιάνος είναι το τέλειο αντίδοτο στην cholina, έστω κι αν είναι μόνο επειδή είναι ένας ανεξιχνίαστος παίκτης. Η τακτική τάξη βασίζεται στην πρόβλεψη, στη γνώση των ποιων περιοχών θα παίξει κάθε ένας απ’τους αντιπάλους και ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να τους σταματήσουν. Στην τοποθέτηση ενός παραπάνω μέσου, επειδή ο εσωτερικός προωθείται ή στην ενίσχυση μιας πλευράς λόγω του κινδύνου που συνεπάγεται κάποιος συγκεκριμένος παίκτης. Ο Simeone, όπως οι μεγάλοι προπονητές, ειδικά οι αμυντικογενείς όπως αυτός, είναι εξαιρετικός σ’όλα αυτά.

Το πρόβλημα προκαλείται όταν έχεις απέναντι κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν γράφεται σε κανένα σχέδιο του γνωστού παιχνιδιού. Η αναρχία. Τον Marcelo δεν μπορείς να τον προβλέψεις, επειδή δεν τον βλέπεις να’ρχεται. Είναι ένας θαυμάσιος κουβαλητής της μπάλας, πασάρει καλά και είναι έξυπνος. Βλέπει καλά που μπορεί να κάνει ζημιά και δεν τον νοιάζει πολύ ότι η θέση του είναι του αριστερού μπακ, αυτό είναι καθαρά ακαδημαϊκή θεωρία, κάτι πάρα πολύ σοβαρό για κάποιον που έχει τα μαλλιά του όπως ο δευτερεύον ηθοποιός Bob.


Όλα αυτά υπόκεινται σ’έναν παράγοντα που αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένος και είναι πολύ προβληματικός για τη Μαδρίτη. Ο Marcelo είναι αποτελεσματικός μόνο αν είναι καλά σωματικά. Στα τελευταία παιχνίδια ο Βραζιλιάνος φαίνεται θαμπός, δεν έχει τη φούρια που τον χαρακτηρίζει και, κατά συνέπεια, δεν αιφνιδιάζει. Ακόμη χειρότερα, μερικές φορές μετατρέπεται ακόμη και σ’ένα εμπόδιο για την ομάδα, επειδή δεν είναι επίσης ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό αυτό που λέει ότι στην άμυνα είναι σαν πολύ βοηθητικός και πιο συχνά ανίκανος.

Ακόμη χειρότερα, βέβαια, όταν τα πόδια δεν ανταποκρίνονται. Στο ματς με την Leganés παρατηρήθηκε και πάλι, ο Marcelo χάνονταν στην άμυνα, χρειάζονταν βοήθειες. Οι τακτικές του έννοιες είναι αυτές που είναι και δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη δυνάμεων με μια μεγάλη τοποθέτηση ή την ικανότητα να προβλέπει τη φάση, γιατί κανένα απ’αυτά τα πράγματα δεν εμφανίζονται στις ικανότητές του.


Το αμυντικό καθήκον

Η Μαδρίτη αποδέχεται εδώ και χρόνια, από τότε που άρχισε να’ναι ένας σημαντικός παίκτης στην ομάδα, ότι η χρησιμοποίηση του Marcelo συνεπάγεται μια αμυντική υπερπροσπάθεια για τους συμπαίκτες του. Οι καλπασμοί του απ’την πλευρά, αυτή η ικανότητα να εμφανίζεται ξαφνικά ως μεσοεπιθετικός χωρίς να προειδοποίει, αναγκάζει το αμυντικό σύστημα να’χει προβλέψει ότι ο παίκτης που πρέπει να καταλάβει την αριστερή αμυντική πτέρυγα θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι εκεί. Γίνεται αποδεκτό επειδή στην επίθεση συνεισφέρει όσο λίγοι μπακ.

Ή συνεισέφερε. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Marcelo είναι διστακτικός, σα να’χε χάσει τον άγγελο και η άπειρη φαντασία του να’χε μείνει στο βάθος της αποθήκης. Έχει να κάνει με το ίδιο για το οποίο κάνει νερά στην άμυνα: την φυσική κατάσταση. Το να πάει για περιπέτεια είναι δυνατό μόνο όταν τα πόδια ανταποκρίνονται και οι ιδέες είναι λιγότερο καθαρές αν το γαλακτικό οξύ πονάει τις γάμπες κι εμποδίζει την ομαλή κίνηση.

Ο Simeone γνωρίζει ότι ένας καλός Marcelo τον αναγκάζει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία. Η Μαδρίτη είναι μία απ’αυτές τις παράξενες ομάδες στις οποίες ακόμα κι ο αριστερός μπακ είναι σε θέση να πάρει το όνειρο του αντίπαλου προπονητή. Αλλά αν ο Βραζιλιάνος δεν είναι στο μέγιστο το πρόβλημα αραιώνεται, μ’αυτό ο rojiblanco προπονητής μπορεί να βάλει τα στρατιωτάκια του για να καθηλώσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως έκανε τόσες φορές στο παρελθόν, μερικές φορές με τύχη, άλλες χωρίς τόση.

Ο Marcelo είναι μια ακόμα περίπτωση στην Ρεάλ Μαδρίτης. Η ομάδα είναι γεμάτη από παίκτες σημασίας που δεν φαίνονται να’ναι στο καλύτερο επίπεδό τους. Συμβαίνει με τον ίδιο, με τον Modric ή τον Bale. Και, ωστόσο, λειτουργεί. Μιας κι όμως όχι όπως ονειρεύεται ο προπονητής, πολλές μέρες η ομάδα παίζει σα να βάραιναν τα πόδια και το ποδόσφαιρο να μην ήταν συντονισμένο. Αλλά προς το παρόν δίνει αποτέλεσμα, είναι πολύ αξιόπιστοι, παίρνουν κουραστικά παιχνίδια με τρεις βαθμούς. Η La Liga, η πρώτη προτεραιότητα όπως λέει ο Ζιντάν, κερδίζεται πάντα αγωνιωδώς. Υπάρχουν πολλά βράδια που δεν είναι της δόξας και στα οποία ένα κακό αποτέλεσμα είναι το μόνο που δεν μπορείς να επιτρέψεις. Τα ματς της ρουτίνας.

Τίποτα απ’αυτό δεν συμβαίνει ενάντια στην Ατλέτικο. Ήταν ένα παιχνίδι έντασης σε εποχές που ο αντίπαλος της πόλης δεν περνούσε τις καλύτερες στιγμές του, λόγος για περισσότερη στις μέρες κατά τις οποίες οι rojiblancos είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί. Ο Ζιντάν γνωρίζει ότι στις επόμενες τρεις εβδομάδες παίζεται ένα μεγάλο μέρος της σεζόν. Μπαίνει στον Απρίλιο με καλούς βαθμούς, αλλά επίσης και με αμφιβολίες. Εδώ και πάρα πολύ καιρό η ομάδα του δεν έχει παίξει ένα κρίσιμο παιχνίδι και τώρα της έρχονται τέσσερα μαζεμένα. Το derbi, το clásico, η Μπάγερν. Αν το ποδόσφαιρο, η τύχη και η σωματική κατάσταση, συμμαχήσουν, μπορεί να βγει απ’τον Απρίλιο με μια τεράστια ευκολία. Αν στραβώσει την περιμένει ένα χάος. Κι όλα αυτά πρέπει να τα κάνει με παίκτες υπό αμφισβήτηση. Και με τον Μαρσέλο, το χαμόγελο που μπερδεύει τους αντιπάλους, σ’ένα επίπεδο που δεν είναι το δικό του. Αυτές είναι οι κάρτες που έχει, θα της βγει η φάση;


Η σελίδα της στήλης στο facebook:

https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-813906908747714/

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.