News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Περισσότεροι επιθετικοί απ’ότι μέσοι

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Του Enrique Ortego

Υπάρχει ένα ρητό στο ποδόσφαιρο που διαβεβαιώνει ότι το να παίζεις με περισσότερους επιθετικούς δεν σου εξασφαλίζει περισσότερα γκολ και κατά συνέπεια τη νίκη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα φάνηκε στη Λας Πάλμας. Ο Ζιντάν έβαλε απ’την αρχή του παιχνιδιού τέσσερις επιθετικούς: Μπέιλ-Asensio-Morata- Cristiano Ronaldo. Στη συνέχεια τον Benzema στην θέση του Asensio.

Ο Quique Setién μόλις που έβαλε μια επιθετική αναφορά: τον Livaja. Πίσω του, πολλοί παίκτες, κάποιοι ενός πιο επιθετικού προφίλ από ό, τι άλλοι, έτσι ώστε στη μεσαία γραμμή κυριάρχησαν παίκτες ντυμένοι στα κίτρινα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία.

Αυτό που φαίνεται προφανές στη θεωρία είναι ότι δεν είναι φυσιολογικό να παίζεις με περισσότερους επιθετικούς απ’ότι μέσους, εκτός κι αν ακριβώς αυτό που προτίθεσαι είναι να μην παίξεις στη μεσαία γραμμή, αλλά στη δική σου τελική ζώνη, ή μ’άλλα λόγια κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος συγκεντρώνει παίκτες καλού χειρισμού της μπάλας στο κέντρο (Roque Mesa, Vicente, Tana, Jonathan Viera, Momo), ο Ζιντάν αποφάσισε να βάλει τέσσερις παίκτες μπροστά και προωθήσει περισσότερο τους δύο μπακ του (Carvajal και Nacho), οι οποίοι καταλάμβαναν συνεχώς το αντίπαλο μισό. Έτσι Modric και Kroos βρίσκονταν σε σαφή αριθμητική και χωροταξική κατωτερότητα.

Τίθεται το ερώτημα αν ο Asensio είχε εντολές απ’τον προπονητή του να παίζει περισσότερο ως επιτελικός μέσος κι ως εκ τούτου να’ναι πιο κοντά στους δύο μέσους του παρά σκληρός και καθαρός φορ και να συνυπάρχει συνήθως στο πλάι των Bale, Morata και Κριστιάνο, όπως έκανε πραγματικά. Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος προπονητής είπε μετά το παιχνίδι ότι όταν μπήκε ο Μπενζεμά η ομάδα συνέχισε να παίζει όπως έπαιζε, γεγονός που υποδηλώνει ότι στα τακτικά του σχέδια ο Asensio ήταν επίσης ένας επιθετικός.

Δεν είναι συνετό από ακαδημαϊκής άποψης να ξεκινά η έξοδος από δύο φυσικούς μέσους, τους Modric και Kroos, και οι δύο επιθετικού προφίλ, όσο κι αν οι μπακ παίζουν σχεδόν στο ύψος σου, όταν ο αντίπαλος έχει πέντε παίκτες σ’αυτήν την ίδια περιοχή, χωρίς να μετράμε ότι οι μπακ του προωθούνταν επίσης στην επίθεση.

Όλες αυτές οι λεπτομέρειες της τακτικής τοποθέτησης και των τεχνικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ότι κανένας λευκός παίκτης ούτε ο προπονητής δεν αντιλαμβάνονταν ότι ο Roque Mesa χρειάζονταν μια ελάχιστη προσοχή ή επιτήρηση, έτσι ώστε να μην μπορεί να’χει τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του, δεν πρέπει να αγνοούν ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, περισσότερο στο δεύτερο μισό απ’ότι στο πρώτο, έπρεπε να κερδίσει το παιχνίδι λόγω της πρωτοβουλίας και των ευκαιριών.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, η ισοπαλία αυτής της Λας Πάλμας του Quique Setién, αξιοθαύμαστης και υποδειγματικής, έχει περισσότερη αξία.

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.