News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η συνταγή του Zidane για να γίνεις πρωταθλητής: "Να ξέρεις να υποφέρεις και να τρέχεις, να τρέχεις, να τρέχεις, να τρέχεις"

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Του Jesús Garrido

"Αποτυχία θα’ναι να μην κάνουμε ό,τι κάναμε"


Στον Γάλλο κόστισε να βγει απ’τα συνήθη θέματα του ποδοσφαίρου και προέτρεψε τους παίκτες του να ξέρουν πώς να υποφέρουν στον τελικό, αλλά χωρίς το φόβο της αποτυχίας, επειδή η αποτυχία είναι «να μην κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα»



Ο Ζιντάν δεν ήταν ποτέ ένας μεγάλος ομιλητής. Αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε στο διάστημά του στον αγωνιστικό χώρο, όπου δεν υπήρχε κανείς να μιλήσει τη γλώσσα του. Τώρα προσπαθεί να μάθει να επικοινωνεί σαν προπονητής. Όσον αφορά τα αποτελέσματα, η αλήθεια είναι ότι η ικανότητα ρητορικής του είναι για να ληφθεί υπόψη, αλλά στην αίθουσα Τύπου του απομένει ακόμα πολύς δρόμος για να συνηθίσει να επικοινωνεί ό, τι περνά απ’το μυαλό, το οποίο πρέπει να είναι πολύ και πολλής ποδοσφαιρικής αξίας, χωρίς αμφιβολία.

Στη συνέντευξη Τύπου πριν απ’τον τελικό του Champions League, στον «Zizou» κόστισε έναν κόσμο να εγκαταλείψει τα θέματα που έχουν κάνει αυτό το υπέροχο άθλημα ένα πρόσφορο έδαφος φράσεων κλισέ τόσο χρησιμοποιημένων ως έσχατη λύση όσο το λευκό ρύζι σε μια μέρα χωρίς όρεξη για μαγείρεμα. Ο Ζιντάν υπέφερε απ’την καρέκλα του. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και κάνει ζέστη κι οφείλω ν’απαντήσω», είπε. «Είμαστε ίσοι. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε», επανέλαβε αρκετές φορές ενώπιον του Τύπου. Ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι, παρά την σεζόν των σκαμπανεβασμάτων που έχει ζήσει η Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό του Champions League έχουν φθάσει σε μια υπέροχη κατάσταση φόρμας και καλά συγκεντρωμένοι στο στόχο, που δεν είναι άλλος απ’την κατάκτηση του ενδέκατου.

Τόσο γι 'αυτόν, όσο και για τους Ramos και Marcelo, τόσο λίγο εμπνευσμένοι όσο κι ο προπονητής τους, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να «αμυνθούμε καλά», γιατί πλέον μετά, αφού στερεοποιηθεί το τέρμα μας, το αντίπαλο θα βρεθεί με σχετική απλότητα, καθώς η λευκή επιθετική ισχύς επιτρέπει την αισιοδοξία υπό αυτή την έννοια. Πώς γίνεται; Αυτό πλέον είναι ένα άλλο πράγμα, αρκετά δύσκολο να εξηγηθεί, απ’τον τρόπο που το βλέπει. «Θα πρέπει να τρέξουμε, να τρέξουμε, να τρέξουμε, να τρέξουμε», είπε ο Ζιντάν, μιμούμενος χωρίς να θέλει (ή θέλοντας) τη φράση του "να νικάμε, να νικάμε, να νικάμε και να νικάμε και πάλι" του Λουίς Αραγονές. Ο Σοφός θα’ταν ένα καλό παράδειγμα, αν κι αποτελεί μέρος της καρδιάς της rojiblanco γειτονιάς.



Όπως ο Diego Pablo Simeone, ο ομόλογός του (πολύ πιο εύγλωττος, συνήθως, απ’τον Ζιντάν), ξεκαθάρισε ότι αυτό που περιμένει απ’την Ρεάλ Μαδρίτης είναι ότι ο Casemiro θα’ναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί όλο το λευκό αμυντικό δίκτυο, επαναλαμβάνοντας το όνομα του Βραζιλιάνου χαφ σε τέσσερις περιπτώσεις, έτσι κι ο Ζιντάν ξεκαθάρισε πολύ, στη βάση των επαναλήψεων, ότι ξέρει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα υποφέρει. «Ξέρουμε να υποφέρουμε κι αυτό το Σάββατο θα πρέπει σίγουρα να το κάνουμε», είπε, στο οποίο πρόσθεσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι ακόμη και με την ταλαιπωρία, γιατί το να φτάσεις σ’έναν τελικό χωρίς ταλαιπωρία δεν είναι ποδόσφαιρο». Να υποφέρουν, να υποφέρουν, να υποφέρουν, να υποφέρουν...

Ο Ζιντάν ξέρει τι είναι να υποφέρει. Πώς να μην το ξέρει αφού έζησε ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στην Ιταλία; Αντσελότι και Lippi του δίδαξαν ότι το πρώτο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι η άμυνα, κι από εκεί και μετά, ξεκινά το χτίσιμο. Τα μεγάλα ανάκτορα ξεκινούν απ’τα θεμέλια. Εξ ου και η σημασία του «χριστουγεννιάτικου δέντρου» του «Carletto», αυτό το 4-3-2-1 που θεωρούσε άφθαρτο μέχρι που, ακριβώς, γνώρισε τον Ζιντάν. Το madridista «5» ήταν η ποδοσφαιρική μαγεία, αλλά ως προπονητής, όπως είπε ο ίδιος, "δεν έχει καμία σχέση". Και περισσότερο σε μια ομάδα που, αυτή τη στιγμή, και μέχρι να την φέρει στο ακριβές σημείο προετοιμασίας (αυτό στο οποίο ο προπονητής μπορεί να προσδιορίσει μια ομάδα ως «δική του»), δεν προσφέρει μια τελεσίδικη ασφάλεια, αλλά καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν έχει προσφέρει πολλές στιγμές αμφιβολίας κι ασυνέπειας.


Ο προπονητής βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη κατάσταση για ανάλυση. Περίπλοκη διότι δεν είναι εύκολο να καθοριστεί αν η σεζόν της Μαδρίτης θα’ναι μια αποτυχία αν χάσει τον τελικό, ή όχι, γιατί λίγοι περίμεναν να παλέψει τη la Liga μέχρι την τελευταία αγωνιστική και να φτάσει στο Μιλάνο. Ως αρχή μιας εμπειρίας ως προπονητής, το να παίζει σ’ένα τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία, αλλά η Μαδρίτη είναι «titulóvero», δηλαδή, τρέφεται μόνο από τίτλους. Πώς εκτιμάται, λοιπόν, ο Ζιντάν; Αυτός το κάνει έτσι: "Δεν πιστεύω ότι η ήττα θα’ναι μια αποτυχία. Κανείς δεν πρόκειται να μας αφαιρέσει ό, τι κάναμε μέχρι τώρα. Αν δεν κάνουμε ότι έχουμε κάνει, θα’ναι μια αποτυχία. Στη συνέχεια, ο τελικός είναι μόνο ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου και μπορεί να χαθεί". Κρυστάλλινος. Άλλο πράγμα θα’ναι να μην κερδίσει το Champions League κι ο Florentino να εκπληρώσει την παράδοση του να μην κρατά έναν τεχνικό ο οποίος δεν κερδίζει τίποτα ...

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.