Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Το ανύπαρκτο πρότζεκτ

Μια άποψη του Óscar Campillo


Το πλάνο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ότι δεν έχει πλάνο , αθλητικό, καθώς το πρότζεκτ αποτελείται απ’το ότι δεν υπάρχει πρότζεκτ. Ο αθλητικός διευθυντής είναι ο Florentino Pérez. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης το διακήρυξε στην προτελευταία συνέντευξη με τον διευθυντή της Larguero, José Ramón de la Morena. Το πλάνο είναι ο Florentino Pérez. Το πρότζεκτ επίσης.

Σ’αυτό το βήμα θα είναι επίσης ο προπονητής. Είχε 10 στα δύο στάδια της προεδρίας του στην Ρεάλ Μαδρίτης από εκείνη την μοιραία ημέρα που απέλυσε τον Vicente del Bosque λόγω μιας σύγχυσης ανάμιξης παροδικών λόγων. Δύο τίτλους πρωταθλήματος και το όγδοο και ένατο Champions League, κέρδισε ο Salmantino προπονητής σε σχεδόν τέσσερις σεζόν, αλλά ο πρόεδρος της Μαδρίτης τον απάλλαξε απ’τις υπηρεσίες του, για να ξεκινήσει ένα παραληρηματικό προπονητικό καρουζέλ. 11 σε 12 χρόνια και λίγους μήνες στο σύλλογο.

Είναι η σειρά του Ζιντάν

Ο εν λόγω Del Bosque, που τον έφερε ο Lorenzo Sanz, οι Camacho, García Ramón, Luxemburgo, López Caro, Pellegrini, Mourinho, Ancelotti, Benítez και τελευταίος για τώρα, ο Ζιντάν. Κάθε ένας, απ’τον πατέρα του και τη μητέρα του, απ’το σπίτι ή όχι, λίγο, πολύ ή καθόλου γνωστός, γνωστός πρώην παίκτης ή ασήμαντος, προπονητής με εμπειρία ή όχι ... Μόνο ένας κοινός παρονομαστής: Florentino Pérez.

Αυτός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Μια λαμπερή οικονομική διαχείριση και μια λίγο πολύ καταστροφική αθλητική πορεία: 3 πρωταθλήματα απ’τα 12 που διεκδίκησε, δύο εκ των οποίων τα πήρε με τον Del Bosque. 2 στα 12 Κύπελλα κι άλλα 2 Champions League, ένα απ’αυτά, επίσης, με τον Del Bosque στον πάγκο.

Η πτήση προς το πουθενά συνεχίζεται. Έδιωξε τον Ancelotti όταν αυτός είχε την έγκριση απ’τα αποδυτήρια και τους οπαδούς, και στο ενδιάμεσο το δέκατο κι ένα Copa del Rey, κι έδιωξε τον Μπενίτεθ μόλις 42 ημέρες μετά την ανακήρυξη του ως λύση σε μια επίσημη δημόσια εμφάνιση στο Palco de Honor του Μπερναμπέου.

Είναι η σειρά του Ζιντάν. Μια επικίνδυνη επιχείρηση, αλλά με δυνατότητες. Ο Γάλλος είναι ένας θρύλος του ποδοσφαίρου και μια δόξα της Μαδρίτης για’κείνο το όμορφο, απίθανο και τεχνικά άρτιο βολέ που τη νύχτα της 15ης Μαΐου του 2002 άφησε άναυδους τους οπαδούς οι οποίοι συνωστίζονταν στο Hampden Park της Γλασκόβης. Ήταν το ένατο της Μαδρίτης.

Στην είσοδό του έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τον σεβασμό των παικτών. Είναι ένας απ΄τους μεγάλους. Δεν αποτελεί έκπληξη κοιτώντας τους τίτλους του παγκόσμιου πρωταθλητή και της Ευρώπης με την εθνική  ομάδα της Γαλλίας εκτός απ’όλους τους άλλους. Λίγοι παίκτες της εποχής κι αυτός είναι ένας απ’αυτούς. Η εμπειρία τους ως προπονητής , ωστόσο, είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την ποδοσφαιρική. Σπανίζει, περιορίζεται στην λευκή θυγατρική, και είναι αμφιλεγόμενη.

Επίσης υπέρ του φυσά ο άνεμος, της τεράστιας ποιότητας του ρόστερ, που τώρα αρχίζει να προπονεί στην πρώτη μεγάλη πρόκληση του ως προπονητής, κολοσσιαία, η γνώση των παικτών, πολλούς απ’τους οποίους προπόνησε ως βοηθός του Αντσελότι και η εμπειρία του απ’τον ίδιο τον Αντσελότι. Σαν όλα αυτά να μην ήταν αρκετά, τον συνοδεύει η επιθυμία και η εκτίμηση των ίδιων των παικτών, μπουχτισμένοι απ’τον Μπενίτεθ απ’τον πρώτο μήνα της σύντομης και ταραχώδης θητείας του στα λευκά αποδυτήρια. Κάτι θα’χει μάθει απ’το ναυάγιο του προκατόχου του και την ανικανότητα του να επιτύχει σύμπραξη στ’αποδυτήρια.

Επικίνδυνη επιχείρηση, αλλά με δυνατότητες

Ζήτω ο Ζιντάν. Το θάρρος και η εντυπωσιακή πορεία του Γάλλου αξίζουν την καλύτερη δυνατή τύχη. Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε για τον Guardiola ήταν. Ακόμη και για τον Λουίς Ενρίκε, αν και η εμπειρία του περιλάμβανε τις Ρόμα και Celta, όταν έγινε προπονητής της Μπαρτσελόνα. Πόσο μάλλον για τον Ζιντάν. Χθες, προς το παρόν, ούτε μία λέξη του πρότζεκτ, του στυλ, αυτού που θα παίξει η Μαδρίτη. Ήδη ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πλάνο. Ούτε πρότζεκτ. Μόνο ο Florentino Perez.