Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ο τραυματισμός του Marcelo, "ο οποίος έπαιζε πολύ", υποδεικνύει τα rotations του Benítez


Είναι ο μόνος πλάγιος που δεν έχει αντικαταστάτη

Οι μεταγραφές της Ρεάλ Μαδρίτης απείχαν πολύ απ’τις επιθυμητές, ειδικά επειδή δεν κάλυψαν μια καίρια θέση, τον αντικαταστάτη του Marcelo, ο οποίος είχε παίξει σχεδόν παντού και τώρα τραυματίστηκε


Εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από τότε που τον απέκτησε η Μαδρίτη, είχε ανακοινωθεί ότι ο Φάμπιο Κοεντράο θα αποχωρήσει απ’το σύλλογο. Ποτέ δεν έγινε κατανοητή η απόκτησή του και πολύ περισσότερο τα 30 εκατομμύρια € για να’ναι αναπληρωματικός του Μαρσέλο. Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από πολλές ηχηρές αποχωρήσεις, ο Πορτογάλος εκπλήρωσε το πεπρωμένο του κι έφυγε απ’τη Ρεάλ Μαδρίτης για να πάει δανεικός στην Μονακό. Αλλά καθώς αυτό το καλοκαίρι η πώληση παικτών ήταν πολύ φτωχή και παράξενη για τη Ρεάλ, γιατί να αναζητήσει έναν αντικαταστάτη; Ο Marcelo μετατράπηκε στον μόνο καθαρό αριστερό μπακ του ρόστερ ... κι αν τραυματιστεί, δεν υπάρχει κανένας άλλος.

Έχοντας παίξει μισή ώρα ενάντια στην Παρί, ο Μαρσέλο έπεσε στο έδαφος ζητώντας βοήθεια. Ανησύχησε, όχι μόνο τον Μπενίτεθ, που έπρεπε να βρει μια άμεση αντικατάσταση για το παιχνίδι, αλλά πανικόβαλε το εσωτερικό: τι διάολο κάνεις, όταν ένας απ’τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ομάδα σου είναι τραυματίας; Δεν είναι το ίδιο να υπολογίζεις μια προσωρινή λύση ανάγκης όπως τον Nacho Fernandez, ως εναλλακτική λύση για τα διάφορα παιχνίδια. Πρόκειται για κάτι πολύ περίπλοκο και πολύ ανησυχητικό.

Και παρόλο που ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης γνώριζε ότι δεν έχει έναν πραγματικό αντικαταστάτη για τον Marcelo, τον υπερχρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια τους ξεκινήματος αυτής της σεζόν. Ο Marcelo δεν έπαιξε μόνο σ’ένα παιχνίδι τη φετινή σεζόν, εναντίον της Malmö. Στα υπόλοιπα έχει παίξει παντού, αδυσώπητα, χωρίς να αντικατασταθεί ούτε μία φορά. «Ο Μαρσέλο έπαιζε πολύ. Ήταν κάτι που θα μπορούσε να του συμβεί», είπε ο Μπενίτεθ. Αλλά ας δούμε κάτι: δεν είναι θέμα του προπονητή, να δώσει στον παίκτη την αναγκαία ξεκούραση; "Θέλαμε να φτάσουμε στο διάλειμμα για να δούμε την κατάστασή του και να τον ξεκουράσουμε, αλλά δεν μπορέσαμε". Πώς θα ξεκουράζονταν, εάν ο Μαρσέλο πήγαινε στην εθνική;


Ο Marcelo δεν είναι μόνο ένας απλός πλάγιος που επιτελεί τη λειτουργία της προστασίας της πλευράς του κι εμφανίζεται σπάνια στην επίθεση. Όχι, είναι πολύ περισσότερο απ’αυτό: είναι ο κύριος πυλώνας που στηρίζει αμέτρητα παιχνίδια της Ρεάλ Μαδρίτης με την ατομική ποιότητα του, την αντίληψή του στο παιχνίδι και την ικανότητα του να συνεργάζεται με τους πιο δημιουργικούς παίκτες. Χωρίς τον Μαρσέλο, η ευχέρεια στην κυκλοφορία της μπάλας μειώνεται εκθετικά. Συμμετείχε σ’αυτήν μαζί με τον Xabi Alonso στην ομάδα, όπως και τώρα με τους Kroos και Modric. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλοι παίκτες των οποίων η κύρια λειτουργία είναι, η δημιουργία του παιχνιδιού, ο Marcelo είναι συνδετικός κρίκος.
Χωρίς να προχωρήσουμε παραπέρα, ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα του «Whoscored.com»: ο Μαρσέλο δίνει κατά μέσο όρο 67.9 πάσες ανά παιχνίδι. Ο Modric, 65.6. Φυσικά, είναι απαραίτητος στην επίθεση. Είναι μια ιδιοφυία, που θα δώσει αυτή την προτελευταία πάσα που θα τρυπήσει την άμυνα, κινείται στα άκρα τραβώντας τον αντίπαλο και δίνοντας πλεονέκτημα στον επιθετικό. Κι αν όχι, αυτό που θα κάνει είναι να εμπλακεί και να βοηθήσει ο ίδιος, να δώσει ασίστ ή να σκοράρει. Δύο γκολ και δύο ασίστ, μέχρι στιγμής φέτος. Και παρόλο που ο Nacho τα πάει πάντα θαυμάσια όπου κι αν παίζει, δεν έχει την ικανότητα να προσφέρει με την μπάλα στα πόδια, όπως ο Βραζιλιάνος.

Γυρίζουν κάποιοι, τραυματίζονται άλλοι;
Προχθές στο γήπεδο βρίσκονταν οι Sergio Ramos και Modric χωρίς κανένα πρόβλημα ... απ’ότι φαίνονταν. Αλλά εξακολουθεί να μην είναι καλή είδηση για τον Μπενίτεθ, το να μην έχει πίσω, δύο απ’τους σημαντικότερους παίκτες του. Σύντομα θα επιστρέψουν οι Μπενζεμά και Bale. Επίσης, στον πάγκο ήταν ο James, ο οποίος είναι στο 100% και θα παίξει εναντίον της Σεβίλλης. Αλλά δεν είναι όλες οι ειδήσεις καλές. Ο Modric δεν τραυματίστηκε ενάντια στη Λας Πάλμας, αλλά είναι στο όριο και μπορεί να τραυματιστεί ανά πάσα στιγμή. Και σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκεται ο Keylor Navas, που ήδη έπαιξε με ενοχλήσεις στο Balaídos εναντίον της Θέλτα, δεν έπαιξε, εξ αιτίας αυτών, εναντίον της UD Λας Πάλμας και κατέληξε χωρίς να τολμά να βγει απ’το τέρμα κόντρα στην PSG. Ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας είναι στο όριο.