Του Alfredo Matilla
Προτάθηκε ο πρώτος αγώνας στις ΗΠΑ να'ταν το Girona-Barça, στις 29 Ιανουαρίου. Η τελική αναμέτρηση που θα επιλεγεί θα είναι μ'έναν απ'τους μεγάλους ως φιλοξενούμενο, έτσι ώστε να μην εκτοξευθούν οι αποζημιώσεις.
Ξεκίνησε η 88η Liga, η πρώτη απ'την αποχώρηση του Cristiano, την οποία θα θυμόμαστε για το ασύμμετρο πρόγραμμα και το VAR, και στην οποία θα δώσουν χρώμα 75 μουντιαλικοί. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξή της ανακοινώθηκε την Πέμπτη: τουλάχιστον ένας αγώνας του πρωταθλήματος, όπως αποκάλυψε η El País, θα παιχτεί αυτή τη σεζόν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα'ναι το πρώτο επακόλουθο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τα επόμενα 15 χρόνια μεταξύ του φορέα και της Relevent, μια πολυεθνική ψυχαγωγίας που επιθυμεί να προωθήσει το ισπανικό ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και στον Καναδά και που διοργανώνει το International Champions Cup.
Η ιδέα του Tebas, επαναλαμβανόμενη απ'το 2017, είναι στη φετινή σεζόν Μαδρίτη ή Barça να παίξουν εκεί μια επίσημη αναμέτρηση που θα επαναληφθεί στο μέλλον. Ποτέ ένα Clásico. "Πότε; Δεν το ξέρω. Το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι εύκολο. Δουλεύουμε εδώ και καιρό στο στυλ του NBA", διαβεβαίωσε στην As. Η LaLiga προσπαθεί τώρα να χωρέσει αυτή την αναμέτρηση στο πρόγραμμα χωρίς να βλάψει κανέναν. Κάτι που δεν θα'ναι εύκολο. Υπάρχουν μόνο δύο ημερομηνίες χωρίς αγώνες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας: απ'τις 16 έως τις 22 Δεκεμβρίου (με τη Μαδρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) και πριν απ'την τελευταία αγωνιστική, απ'τις 12 έως τις 19 Μαΐου. Έτσι, η παρουσία των μεγάλων περιπλέκεται εκτός κι αν αποκλειστούν απ'το Champions League ή το Κύπελλο.
Υποψήφια
Ένα απ'τα ματς που ακούγεται ως επιλεγμένο για φέτος είναι το Girona- Barça στις 29 Ιανουαρίου, αλλά με την ύπαρξη του κυπέλλου πριν και μετά από εκείνη την αγωνιστική όλα θα εξαρτιόνταν απ'το αν προκριθούν στα προημιτελικά. Όποια κι αν είναι η επιλεγμένη αναμέτρηση, η LaLiga πρέπει να διαπραγματευτεί με τους συλλόγους (δεν είναι υποχρεωμένοι), με τα θεσμικά όργανα και με τις τηλεοράσεις· θα πρέπει να οργανώσει τις μετακινήσεις των πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης και του VAR, με τα έξοδα που συνεπάγονται και, πάνω απ 'όλα, να υπολογίσει την αποζημίωση για τις ομάδες και τους οπαδούς οι οποίοι μένουν χωρίς να δουν στο γήπεδο τους το ματς που πάει στην εξορία.
Έτσι, η Laliga σκέφτεται να προσφέρει πια ειδικές και δωρεάν πτήσεις για τους επηρεασμένους κατόχους διαρκείας που θέλουν να δουν τα αστέρια τους ζωντανά στις ΗΠΑ σε μια ιστορική μέρα, εκτός απ'την καταβολή στα κλαμπ του ποσού που ν'αντισταθμίζει τις αιτήσεις για την απόσυρση που θα υπήρχε απ'το ποσοστό των διαρκείας που δεν απολαμβάνονται. Ως εκ τούτου, το επιλεγμένο ματς δεν θα'ναι ένα της Μαδρίτης ή της Μπάρτσα ως γηπεδούχες, καθώς αυτή η αποζημίωση θα εκτοξευόταν. Ένα μέσο διαρκείας στο Μπερναμπέου, για παράδειγμα, κοστίζει 1.000 ευρώ, έτσι ώστε κάθε ένα από τα 19 παιχνίδια βγαίνει σε περίπου 52. Με 62.000 διαρκείας, το πρόστιμο θα'ταν περισσότερο από τρία εκατομμύρια μόνο σ'αυτή την έννοια...
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Η πρόταση της LaLiga έχει προκαλέσει συζήτηση. Η Μαδρίτη λέει ότι την αγνοούσε, ενώ η Barça αναγνωρίζει ότι την έχει συζητήσει κι ότι την βλέπει με καλό μάτι, αν και μένει να καθοριστεί. Εν τω μεταξύ, η AFE την επικρίνει: "Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι συνάλλαγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις που ωφελούν μόνο τρίτους". Η FASFE (Ομοσπονδία των Μετόχων και των Συνεργατών του Ισπανικού Ποδοσφαίρου) τη βλέπει "απαράδεκτη". Η FEF, απ'την άλλη πλευρά, παραμένει στο περιθώριο, αφού κανείς δεν την έχει ενημερώσει, ενώ η FIFA και η UEFA δεν τη συμπαθούν.
Πολλά μικρότερα club που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι είναι ένα καλό μέτρο σε αναζήτηση νέων εσόδων κι άλλα κατανοούν ότι στο τέλος θα συμβεί όπως με τη LaLiga World Challenge: θα πηγαίνουν μόνο οι μικροί ως πείραμα. Ο Tebas δεν αμφιβάλει: "Έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα, με απαντήσεις, και μετά φάνηκε ότι ήταν το ιδανικό. Για να εξελιχθούμε ως βιομηχανία, δεν αποφασίζουμε τα πράγματα για το τι θα πει ο κόσμος".
Η σελίδα της στήλης στο facebook: