Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ο Bale κάνει ένα βήμα μπροστά

Του José Luis Calderón

Είναι το καλύτερο ξεκίνημα του στη σεζόν σε αγώνες και γκολ (7)



Η Μαδρίτη προσκολλήθηκε χθες στον Bale για να βρει την έξοδο απ’το τούνελ στο οποίο την είχε βάλει η Leganes. Ο Ζιντάν είχε ζητήσει απ’τους παίκτες μια αντίδραση μετά την οδυνηρή γκέλα στο Champions League εναντίον της Λέγκια, αλλά δόθηκε η αίσθηση ότι μόνο ο Bale ήταν προσεκτικός στο μάθημα που δίδαξε ο τεχνικός στην αίθουσα του βίντεο του Valdebebas την Παρασκευή. Ο Ουαλός λειτούργησε ως προκομμένος μαθητής κι έβγαλε την ομάδα απ’το πολλοστό χάος στο οποίο βρίσκονταν.

Ελλείψει του ποδοσφαίρου οι αστέρες είναι καλοί. Στη Μαδρίτη δεν περισσεύει το παιχνίδι, αλλά τ’αστέρια κι αποδεικνύεται δύσκολο ότι ένα απ’αυτά δεν είναι εμπνευσμένο. Ήταν η σειρά του Μπέιλ, του πιο αξιόπιστου των galácticos, του πιο τονισμένου και του πιο δραστήριου. Με τον αγώνα κοιμισμένο, του έφτασαν οκτώ λεπτά για να βάλει μια ντομπλέτα και να καθαρίσει το παιχνίδι πριν απ’το διάλειμμα. Ένας καλπασμός και μια προβολή του Ουαλού ήταν αρκετά για να ωθήσουν το παιχνίδι και να διατηρήσουν τη Μαδρίτη στην κορυφή του πίνακα.

Πιο σημαντικός

Εδώ και καιρό ο Bale αξιώνει το μερίδιό του στην πίτα, την κατάστασή του ως αναφορά σε μια ομάδα που ο Κριστιάνο δεσπόζει με σιδηρά πυγμή απ’το 2009. Και δίνει την αίσθηση ότι σταδιακά ο Ουαλός του τρώει έδαφος, ότι κάθε φορά του αμφισβητεί περισσότερο την προνομιούχα κατάσταση του ηγέτη της ομάδας. Έχουν τα ίδια γκολ (7), αλλά ο Ουαλός είναι περισσότερο σε φόρμα, παρεμβαίνει περισσότερο, αποσταθεροποιεί περισσότερο κι έχει μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι. Όλα αυτά σήμερα, μέχρι να ξυπνήσει το θηρίο (Cristiano), που θα το κάνει.

Ο Bale έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στη Μαδρίτη. Ούτε αυτός ούτε πιθανώς κανείς ποτέ στην ιστορία δεν θα βρεθεί στο επίπεδο σκοραρίσματος του Κριστιάνο, αλλά σήμερα έχει γαλόνια. Ο Ουαλός έχει κερδίσει βαρύτητα κι αισθάνεται πιο σημαντικός από ποτέ. Η πρόσφατη ανανέωση έχει καταλήξει να του δώσει φτερά, μέχρι να μπορεί να ειπωθεί ότι περνάει την καλύτερη στιγμή, από τότε που είναι λευκός παίκτης.

Με τον Κριστιάνο σε μια μικρή λακκούβα που θα καταλήξει να ξεπεράσει, ο Μπέιλ έχει αναλάβει την ευθύνη. Όπως συνέβη χθες. Μακριά απ’το να δώσει ένα χτύπημα εξουσίας, η Μαδρίτη αύξησε την αίσθηση του ότι η ομάδα δεν καταλήγει να δουλέψει στο μέγιστο κι εμπιστεύτηκε και πάλι τα πάντα στην καλή στιγμή του Ουαλού, ο οποίος χρησιμοποίησε τον ισχυρό διασκελισμό του για να σπάσει το παιχνίδι και να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή στους συμπαίκτες του. Με τον Bale συμβαίνουν πράγματα, οι οπαδοί το ξέρουν και η ομάδα επίσης, και το κάνει όλο και περισσότερο πρωταγωνιστής. Ένας βασικός πόρος μέχρι να πάρει εκ νέου το κουμάντο του πλοίου ο CR7 και να ορίσει την ταχύτητα πλεύσης.

Στην καλύτερη στιγμή του

Είναι το καλύτερο ξεκίνημα της σεζόν, του Μπέιλ, στη Μαδρίτη υπό όλες τις έννοιες. Γι’αρχή, οι τραυματισμοί και οι διάφορες ατυχίες του έχουν δώσει μια ανάσα κι ο Ουαλός έχει παίξει 14 απ’τα 17 επίσημους αγώνες -δύο απ’αυτούς τους έχασε λόγω τεχνικής απόφασης του Zidane-. Η διάρκεια που πετυχαίνει σ’αυτήν την εκκίνηση της σεζόν είναι το κύριο μυστικό της επιτυχίας του. Χωρίς να προχωρήσουμε παραπέρα, το περασμένο έτος σ’αυτό το σημείο είχε χάσει ήδη οκτώ παιχνίδια.


Ο Bale έχει αυτοπεποίθηση και πληθωρική φόρμα. Ένα μείγμα που τον κάνει ασταμάτητο. Επηρεάζει το παιχνίδι και τους αριθμούς του, φυσικά. Έχει επτά γκολ, το καλύτερο ισοζύγιο σκοραρίσματος σ’αυτό το στάδιο της σεζόν από τότε που ήρθε στη Μαδρίτη. Πλάι-πλάι με τον Cristiano στο έδαφος όπου ο Πορτογάλος παραμένει αδυσώπητος, και μπροστά του στον αντίκτυπο που έχει στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης. Η πρωτοπόρος έχει έναν άλλο ηγέτη: Gareth Bale.

@suntagm_puskas