News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Έτσι ελέγχει ο Lopetegui τ’αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης: με συμμάχους (όχι Σπαρτιάτες)

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Του Enrique Marín

Ο Lopetegui γνωρίζει απ’την εθνική εννέα παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης, τους οποίους έχει ως συμμάχους για να διαχειρίζεται το ρόστερ και να μεταδίδει μια ιδέα για το παιχνίδι πιο εύκολη να ταιριάξει χωρίς τον Κριστιάνο


«Μου αρέσει πολύ το πώς παίζει η Μπαρτσελόνα, αλλά βλέπω ότι στο κοινό του Bernabeu αρέσει ένα πιο άμεσο ποδόσφαιρο, να καταλήγει η φάση γρήγορα στην αντίπαλη εστία». Αυτές οι δηλώσεις του Manuel Pellegrini όταν προπονούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης έγειραν κάποια διαμάχη, κυρίως επειδή ο τίτλος που έβγαλαν τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν: «Αν θα παίξουμε όπως η Μπάρτσα, το Μπερναμπέου θα μας αποδοκίμαζε». Σύμφωνα με τον Χιλιανό, "αν στη Μαδρίτη αρχίσουν να ψάχνουν λύσεις προς τα πίσω, το κοινό θα γινόταν ανυπόμονο επειδή του αρέσουν περισσότερο οι δυναμικές λύσεις". Ίσως ο Pellegrini να’χε δίκιο, αν και δεν είχε χρόνο να το διαπιστώσει.

Είναι γνωστό ποιος ήρθε σε αντικατάστασή του και η ριζική αλλαγή που συνέβη. Λίγες φορές, εκτός απ’τον απερίγραπτο Fabio Capello, είχε φανεί μια Ρεάλ Μαδρίτης τόσο κακόγουστη όσο αυτή του Μουρίνιο, είναι επίσης αλήθεια ότι επειδή ο Πορτογάλος ήρθε για να χορέψει με την πιο άσχημη ή, στην περίπτωση αυτή, να αντιμετωπίσει την πιο όμορφη ομάδα: τη Barça του Pep Guardiola. Ήταν τρεις τρελές σεζόν, με αποδυτήρια στα οποία νοιάζονταν περισσότερο για το κυνήγι μαγισσών, -ή παράλογων αρουραίων, όπως συνέβη με τον Ίκερ Κασίγιας- παρά για να σκεφτούν το πώς να παίξουν για να’ναι καλύτεροί απ’τη Barcelona και να μην περιορίζονται στο να προσπαθούν να κάνουν χειρότερους τους azulgranas και μ’οποιοδήποτε κόστος.

Περιέργως, με την άφιξη του Lopetegui στην Ρεάλ Μαδρίτης μετά την άτακτη φυγή του Ζιντάν και μιας και η Barça είναι όλο και περισσότερο Μέσι και λιγότερο Barca, αποδεικνύεται ότι στο Bernabeu αρχίζουν να απολαμβάνουν το παιχνίδι, όπως δεν γίνεται στο Καμπ Νόου, όπου, επιμένω, απολαμβάνουν μόνο τον Messi κι όχι εκείνη την ομοιογενή ομάδα για την οποία μπόρεσαν να καυχηθούν τόσο πολύ στην εποχή του Guardiola. Αν πετυχαίνει κάτι ο Julen είναι ότι, εκτός απ’το να παίζουν σαν ομάδα, η καλή ατμόσφαιρα βασιλεύει στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης και οι παίκτες της την κάνουν επεκτάσιμη απ’το γήπεδο στις κερκίδες. Έχει κάποια σχέση μ’αυτό η απουσία του Cristiano Ronaldo; Μην αμφιβάλλετε.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του guipuzcoano τεχνικού είναι ότι πριν έρθει, ή επιστρέψει, ανάλογα πως το βλέπεις, γνώριζε ήδη πολλούς παίκτες απ’το πέρασμά του απ’τα κατώτερα κλιμάκια της εθνικής ομάδας, καθώς κι απ’την ανδρών. Carvajal, Nacho, Sergio Ramos, Odriozola, Vallejo, Ceballos, Isco, Marco Asensio και Lucas Vázquez έχουν συνυπάρξει μαζί του και σχεδόν μ’όλους είχε επίσης μια συζήτηση πριν την πρώτη αποστολή του ως ομοσπονδιακός, ως εκ τούτου, αυτοί είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί του, κι όχι γελοίοι Σπαρτιάτες, στ’αποδυτήρια.

Στον Isco, για παράδειγμα, ο Lopetegui εξηγεί αυτό που θέλει απ’αυτόν από τότε που ο malagueño έπαιζε στην Κ 21. Ο Julen δεν μιλάει πολύ, αλλά στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα ή κλειδιά, όπως του αρέσει να λέει. Όλοι αυτοί οι παίκτες που τον γνωρίζουν εδώ και καιρό, τον σέβονται. Η απλή παρουσία του τους επιβάλει, το οποίο λειτουργεί υπέρ του Julen στη διαχείριση του ρόστερ, διότι είναι αυτοί που την κάνουν επεκτάσιμη στους υπόλοιπους, απ’τον Marcelo στον Μπενζεμά, περνώντας απ’τον Bale, τον Kroos ή τον Modric.


Η διαχείριση ξεκινά απ’το τέρμα, όπου ο προπονητής απ’το Asteasu πρέπει να κάνει πραγματικές ταχυδακτυλουργίες με το καθεστώς βασικού και την επακόλουθη αντικατάσταση του Keylor Navas και/ή του Courtois. Αυτός ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε πόσο περίπλοκο είναι να αντικαταστήσεις έναν τερματοφύλακα, κι όχι τόσο όταν τα πράγματα του πάνε καλά, αλλά σε περίπτωση που σ’ένα παιχνίδι του πάνε άσχημα. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι εύκολο να το κατανοήσεις, αλλά να το εξηγήσεις: Έχω δύο μεγάλους τερματοφύλακες, τρεις με τον Kiko Casilla, και δεν είναι προβλήματα, αλλά λύσεις», εξηγεί ο Lopetegui. Προς το παρόν, ο tico έχει παίξει 390 λεπτά κι ο Βέλγος, 180, ενώ οι προαναφερθέντας Casilla κι ο Luca Zidane καθόλου. "Όλα είναι πολύ πιο φυσικά απ’όσο λέτε. Τα πράγματα λέγονται με φυσικότητα και ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα", διαβεβαιώνει ο Julen.

Ο Odriozola παραμένει στο μηδέν

Στην άμυνα, Carvajal, Sergio Ramos και Marcelo έχουν παίξει τα έξι παιχνίδια που έχει δώσει η Μαδρίτη μέχρι στιγμής, αν κι ο Βραζιλιάνος έχει 30 λεπτά λιγότερα, αυτά στα οποία ο Lopetegui τον έστειλε στον πάγκο στην έδρα της Girona. "Δεν καταλαβαίνω την αλλαγή γιατί δεν την είχαμε συζητήσει, αλλά την σέβομαι", είπε ο Marcelo. "Μ’έχει εκπλήξει η αλλαγή γιατί είμαι στο 100%", πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, ο Varane έχει χάσει μόνο ένα παιχνίδι κι έχει 420 λεπτά. Ο Nacho, ο οποίος εξακολουθεί να’ναι ένας μπαλαντέρ όπως ήταν ήδη στην εθνική ομάδα με τον Lopetegui κι επίσης και τώρα με τον Luis Enrique, έχει παίξει δύο. Απ’την άλλη πλευρά, ο Álvaro Odriozola, που αποκτήθηκε αυτό το καλοκαίρι για 30 εκατομμύρια, ο Vallejo κι ο canterano Reguilón δεν έχουν κάνει ακόμη ντεμπούτο.


Στην μεσαία γραμμή, αυτός που έχει τα περισσότερα λεπτά είναι ο Kroos (552), ο οποίος έχει παίξει σε κάθε παιχνίδι, όπως κι ο Casemiro (423), ο Isco (365) κι ο Modric (303). Ο Ceballos, με 177 λεπτά σε 5 παιχνίδια, είναι ο επόμενος πιο χρησιμοποιημένος μέσος, ενώ ο Marcos Llorente κι ο Ουρουγουανός Federico Valverde δεν είχαν ούτε ένα. «Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πολλούς καλούς παίκτες. Σε κάθε παιχνίδι παίζουν 14. Ο προπονητής πρέπει να σκέφτεται επίσης κι αυτό, γιατί αυτός που έρχεται απ’τον πάγκο μπορεί να’ναι εκείνος που κρίνει το παιχνίδι. Ο Asensio έχει κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι προερχόμενος απ’τον πάγκο. Μια άλλη μέρα θα είναι σειρά άλλου συμπαίκτη να μείνει έξω απ’την εντεκάδα, αυτό είναι σίγουρο». Τάδε έφη Julen.

Στην επίθεση, ο επιθετικός που έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο ο Lopetegui είναι ο Benzema (542). Ο Γάλλος, ο οποίος είναι επίσης κι ο πρώτος σκόρερ με 5 γκολ, έχει παίξει και στα έξι παιχνίδια, όπως ο Gareth Bale (517 λεπτά, με 4 γκολ και 3 ασίστ) κι ο Marco Asensio (433 και 3 ασίστ). Αν υπάρχουν τρεις παίκτες που έχουν ευνοηθεί απ’την αποχώρηση του Cristiano, είναι αυτοί. Επιπλέον, ο Lucas Vázquez έχει συμμετάσχει σε 5 παιχνίδια, αν και με μόλις 73 λεπτά, ενώ ο Mariano έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Ρόμα και στα 17 λεπτά που έπαιξε σκόραρε ένα γκολ. Τέλος, είναι γνωστό ότι ο Vinicius παίζει στη θυγατρική, καθώς ο Lopetegui θεωρεί ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος για την πρώτη ομάδα.

«Δουλεύουμε τρεις μήνες και η ομάδα συνεχίζει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται, αλλά απομένουν ακόμη πολλά», είπε ο Julen μετά τη νίκη με αξιοπιστία και καλό παιχνίδι στο ντεμπούτο του με τη Μαδρίτη στο Champions League, τη διοργάνωση όπου ίσως οι λευκοί θα μπορούσαν να στερηθούν περισσότερο τον Κριστιάνο, αν και μέχρι στιγμής δεν το’χει κάνει ούτε και η Γιουβέντους... Παρεμπιπτόντως, ερωτηθείς ο Pellegrini σε κάποια στιγμή για την απουσία του Πορτογάλου, ο Χιλιανός είπε: «Περάσαμε δύο μήνες χωρίς αυτόν και μείναμε πρώτοι». Πάμε, η συζήτηση δεν είναι καινούργια, αν και είναι σαφές ότι τώρα η Ρεάλ Μαδρίτης είναι περισσότερο ομάδα απ’ότι με τον CR7 κι ότι ο Lopetegui φαίνεται να’ναι σε καλό δρόμο, αν και είναι γνωστό ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ξεκινούν, αλλά όπως τελειώνουν.

Κι αυτό ενώ, σε αντίθεση με ό, τι συνέβη στην περιπέτειά του με την εθνική ομάδα, για την οποία πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τον έδιωξαν όντας αήττητο, ο Julen έκανε το ντεμπούτο του με τη λευκή ομάδα με μια οδυνηρή ήττα απ’την Ατλέτικο στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Ποιος ξέρει αν είναι μια ήττα που μακροπρόθεσμα μπορεί να του’ρθει καλά για να κερδίσει τους πραγματικά σημαντικούς τίτλους. Προς το παρόν, και σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα που δημοσιεύει η εφημερίδα «As», η Μαδρίτη του έχει μέσο όρο 737 πάσες ανά παιχνίδι, έναντι των 600 της περασμένης σεζόν, κι ένα 66,7% κατοχής, έναντι του 60% με τον Ζιντάν, με 14,6 σουτ στο στόχο φέτος έναντι 13,8 πέρυσι. Είχε δίκιο ο Pellegrini; Λοιπόν φαίνεται προφανές ότι όχι.







Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.