News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Τι παίζει η Μαδρίτη του Lopetegui; Απ’το show (Vinicius) στο ασφαλέστερο σχέδιο (Asensio)

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Του Ulises Sánchez-Flor

Η τακτική ανάλυση της Ρεάλ Μαδρίτης

Τι ψάχνει ο Julen Lopetegui σ’αυτή τη Ρεάλ Μαδρίτης που δεν μπορεί πια να υπολογίζει στον Κριστιάνο; Οι λευκοί έχασαν 2-1 απ’τη United σε ένα παιχνίδι στο οποίο δοκίμασαν δύο σχήματα


Απ’την πρεμιέρα του Julen Lopetegui ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης μπορούν να εξαχθούν τακτικά συμπεράσματα για να αναλυθεί η πρόταση που θέλει ο νέος προπονητής σε μια ομάδα που, όπως έχει πει ο ίδιος, πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τι παίζει ή τι προτίθεται να κάνει ο Lopetegui μ’αυτή τη Μαδρίτη που έχει χάσει τον Πορτογάλο αστέρα; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα επιλυθούν σε μια προετοιμασία που έχει ξεκινήσει με ήττα απ’τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο (2-1) και που πρέπει να αρχίσει να πιάνει ταχύτητα πλεύσης με την ενσωμάτωση των βασικών και διεθνών στα παιχνίδια επειδή απομένουν δύο εβδομάδες για να παίξουν τον τίτλο του Supercopa της Ευρώπης ενάντια στην ανανεωμένη Ατλέτικο Μαδρίτης που έχει χτίσει ο Simeone.

Το πλάνο του παιχνιδιού του Lopetegui, που φάνηκε εναντίον της United, πέρασε απ’το να’χει μεγάλες κατοχές, ν’ανακτά με επιθετικότητα τη μπάλα μετά την απώλειά της και να της δίνει ελεύθερη οδό στις πλευρές για να δίνουν βάθος με επίθεση απ’τα άκρα. Η Ρεάλ Μαδρίτης χρησιμοποίησε δύο συστήματα στην καλοκαιρινή της πρεμιέρα. Ξεκίνησε με ένα 4-3-3 για να οπλίσει μια τρίαινα που σχηματίστηκε απ’τους Bale, Benzema και Vinicius. Τέλειωσε τον αγώνα με μια πιο ισορροπημένη και πρακτική δομή ομάδας, με το 4-4-2, για να’χει δύο φορ (Borja Mayoral και Raúl de Tomás). Πήγε απ’το show που προσφέρει ο νέος Vinicius με τις ντρίμπλες με τα ποδηλατάκια του, την ταχύτητα και την τόλμη, στο να αισθάνεται πιο ασφαλής και να πολιορκεί τον αντίπαλο με τον Marco Asensio να κάνει σέντρες, να συνεργάζεται με τους μπροστινούς και να σκιαγραφείται για θέσεις σουτ.

Οι έννοιες είναι σαφείς. Ο Lopetegui θέλει να οπλίσει μια ομάδα που παίρνει την πρωτοβουλία του παιχνιδιού με τον έλεγχο της μπάλας. Είμαστε στην αφετηρία μιας Ρεάλ Μαδρίτης που στοχεύει στις μεγάλες κατοχές (απέναντι στη United βρέθηκε στο πάνω απ’το 70%) για να φθείρει τους αντιπάλους που της προσφέρουν αντίσταση όταν κλείνονται πίσω. Ενάντια στην United, χωρίς τους βασικούς απ’την αρχή, δυσκολεύτηκε να βρει τους χώρους και να εμβαθύνει προς τα μέσα. Η Μαδρίτη θέλει τη μπάλα για να ωριμάζει τις φάσεις κι όταν τη χάνει οι παίκτες έχουν την εντολή να’ναι επιθετικοί στην ανάκτηση. Είναι σημάδια της ταυτότητας που έχουν θριαμβεύσει στην Εθνική που προπόνησε ο Λοπετέγι στη φάση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας προτού απολυθεί απ’τον Luis Rubiales.

Η πρόταση είναι καλή, αλλά βρισκόμαστε στο καυτό σημείο της συζήτησης. Πρέπει να’ναι το παιχνίδι πιο άμεσο και πρακτικό; Θα ακουμπάει ή θα κάνει μασάζ υπερβολικά στη μπάλα; Υπάρχουν φάσεις στις οποίες το παιχνίδι γίνεται οριζόντιο και οχυρώνεται στην επαφή. Μέχρις ότου να προχωρήσει περισσότερο η προετοιμασία και στη συνέχεια η σεζόν δεν θα βγούμε απ’τις αμφιβολίες. Αλλά υπάρχει ένας παίκτης που δεν είναι άνετος με αυτή τη φιλοσοφία: ο Bale δυσκολεύεται να συνδεθεί και αναπτύσσεται καλύτερα με ένα πιο κάθετο παιχνίδι. Ακόμη και ο νεαρός Vinicius επιλέγει να πηγαίνει προς τα εμπρός αντί να χτίζει παιχνίδι. Και οι δύο χρειάζονται χώρους για να ενεργοποιηθούν και πιο ταρακουνημένα ματς. Είναι διαφορετικά προφίλ απ’τους Isco, Modric, Kroos, Asensio, Benzema, Ceballos, Marcos Llorente... που είναι έτοιμοι για να επεξεργάζονται το παιχνίδι.


Η Μαδρίτη χρειάζεται έναν «killer»

Όταν οι αντίπαλοι της Μαδρίτης θα κλείνονται πίσω θα πρέπει να τους διαχειρίζεται για να’ναι πιο αποτελεσματική μπροστά, με μια ομάδα που δεν έχει πλέον τον goleador Κριστιάνο Ρονάλντο και είναι άγνωστο αν θα’ρθει η υπογραφή ενός επιθετικού. Ο Vinicius είναι ελκυστικός για την ποιότητα και τη φαντασία που του μαντεύεται, αλλά είναι περισσότερο μέλλον παρά παρόν σε μια ομάδα που χρειάζεται αποδεδειγμένους επιθετικούς για να γκρεμίζει τοίχους. Πρέπει να υπογράψει κυνόδοντα. Η περίφημη πυγμή θα’ναι υπό αμφισβήτηση στο βαθμό που οι μεγάλες κατοχές δεν θα μεταφράζονται σε γκολ.

Το παιχνίδι φαίνεται καλό από έξω λόγω της ταχύτητας και του βάθους που του δίνει ο Odriozola, συν αυτήν που έχουν ο Carvajal κι ο Marcelo. Στους οποίους πρέπει να προστεθεί η ανισορροπία που προσφέρει ο πυρίμαχος Lucas Vázquez. Αυτό του Theo πάει στο αρχείο γιατί φαίνεται περισσότερο έξω παρά μέσα στο πρότζεκτ και, αν παραμείνει, δεν πείθει λόγω της έλλειψης ταιριάσματος. Στην άμυνα, ελλείψει της υπογραφής του Courtois, η ομάδα πρέπει να γίνει πολύ σταθερή με το δίδυμο Sergio Ramos-Varane και τον Casemiro μπροστά.

Ελλείψει ενός επιθετικού και με τον Vinicius στη νέα τρίαινα, το ασφαλέστερο στοίχημα για να κερδίσει σε βάθος και πυγμή είναι αυτό του Marco Asensio. Πολύ πιο ψημένος απ’τον Βραζιλιάνο και μ’ένα πιο πρακτικό ποδόσφαιρο. Ο Asensio έχει έναν πιο καθοριστικό ρόλο αν δεν έρθει ένας goleador επειδή συνεργάζεται και ψάχνει το τέρμα. Δίνει ασίστ και ξεχειλίζει. Σουτάρει από μακριά και ξεμπλοκάρει. Αυτή η Μαδρίτη είναι πιο αξιόπιστη κι ασφαλής με το 4-4-2 παρά με την εφεύρεση της τρίαινας Vinicius-Bale-Benzema. Επιθετικοί υπάρχουν στην θαλάμη (Raúl de Tomás και Borja Mayoral), αλλά είναι μικρότερου κυνηγιού για μια σεζόν στην οποία η απαίτηση είναι πάντα να κερδίσουν τους καλύτερους τίτλους ενάντια σε αντιπάλους όλο και περισσότερο ενισχυμένους και οι οποίοι αδειάζουν για να εκθρονίσουν την πρωταθλήτρια της Ευρώπης.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.