News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Πώς η Μαδρίτη έχει αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο για να φρενάρει τους "FC Σεΐχηδες"

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Του Fermín de la Calle

Τα Champions League επιτρέπουν να επαναδιαπραγματευτεί προς τα πάνω

Ο Florentino Perez έχει μετριαστεί στις μεταγραφικές δαπάνες τις τελευταίες σεζόν, έχει παραμείνει σταθερός στις μισθολογικές κλίμακες και ψάχνει περισσότερα έσοδα απ'τις διαφημίσεις και το γήπεδο


Το καλοκαίρι του 2013 ο Florentino Perez, ο άνθρωπος που έθετε τον τόνο της ποδοσφαιρικής αγοράς απ'το παρατηρητήριό του ως πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, έσπασε το ιστορικό φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε μια μεταγραφή με την υπογραφή του Gareth Bale. Απ'τον σύλλογο το γεγονός υποβιβάστηκε, μακιγιάροντας την τιμή αγοράς του Ουαλού σε κάτω απ'τα 94 εκατομμύρια του κόστους του Κριστιάνο Ρονάλντο πριν από τέσσερα χρόνια για να μην ενοχλήσει το ευαίσθητο εγώ του Πορτογάλου.

Ένα χρόνο αργότερα, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέβαλε 80 εκατομμύρια για τον Κολομβιανό James Rodriguez, τη μεγάλη αποκάλυψη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ήταν η τελευταία φορά που ο Florentino σημάδεψε το έδαφός του ενάντια στα πετροδόλαρα των σεΐχηδων και των εξωτικών δισεκατομμυριούχων που αγόραζαν τα μεγάλα club της Αγγλίας και της Ιταλίας.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε. Η ποδοσφαιρική αγορά έχει διογκωθεί και για να φρεναριστεί αυτή η σπατάλη έχουν ενισχυθεί μέθοδοι ελέγχου όπως το Financial Fair Play. Ωστόσο ούτε ακόμη κι αυτοί οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί δεν έχουν φρενάρει την κλιμάκωση των μισθών και των μεταγραφών της αγοράς. Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη αυτού είναι ότι οι πέντε πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία έχουν συμβεί τους τελευταίους 12 μήνες. Τα 222 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του Neymar που κατέβαλε η PSG στη Barcelona ηγούνται της λίστας. Τη δεύτερη την εκταμίευσε επίσης ο Al-Khelaifi το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέβαλε 180 εκατομμύρια για να φέρει τον Mbappé στην PSG. Η Barcelona πλήρωσε 160 για τον Coutinho και 105+40 για τον Dembélé σε δύο αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις για να καλύψει την φυγή του Neymar. Τέλος, η Juventus έχει πληρώσει 117 εκατομμύρια ευρώ για να ντύσει τον Cristiano στα bianconero αυτό το καλοκαίρι, μια επιχείρηση που κλείνει αυτόν τον κατάλογο των μεταγραφών. 

Συμπτωματικά καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχει συμβεί στην Premier, όπου βρίσκονται οι σύλλογοι με τα ταμεία που ξεχειλίζουν περισσότερο, χάρη στα παχυλά τους έσοδα απ'τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Η Λίβερπουλ πλήρωσε πριν από λίγες μέρες 62+10 εκατομμύρια ευρώ για έναν τερματοφύλακα, τον Βραζιλιάνο Alisson Becker, και ξόδεψε 84 σ'ένα μισοάγνωστο στόπερ όπως ο Virgil van Dijk. Ο Pep Guardiola έχει σχηματίσει την πιο ακριβή άμυνα στην ιστορία με μεταγραφές όπως οι Walker (56,7) Stones (58), Mendy (58.2) και Laporte (65), ενώ ο Μουρίνιο ξόδεψε 85 εκατομμύρια για τον Lukaku και 60 στον Fred, έναντι των 80 που πλήρωσε η Chelsea για τον Morata. Η ίδια Τσέλσι που μόλις κατέβαλε 80 για τον Κέπα.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η Ρεάλ Μαδρίτης παρέμενε ανεπηρέαστη στον πληθωρισμό της αγοράς. Ακόμα και η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει βγάλει το πορτοφόλι για να υπογράψει τον Lemar, για τον οποίο πλήρωσε 65 εκατομμύρια και να ανακτήσει τον Diego Costa για 55 συν 10 σε μεταβλητές. Ο Florentino έχει «επενδύσει μόνο» σε δύο βραζιλιάνικες υποσχέσεις: Vinicius και Rodrygo. Σαράντα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε καθένα από αυτούς τους νεαρούς που έρχονται στιγματισμένοι απ'τον απόηχο του Neymar, την κληρονομιά του Πελέ και τη σκιά του Ρομπίνιο. Πίσω κι απ'τις δύο μεταγραφές αναδύεται η μορφή του Juni Calafat, ο επικεφαλής του διεθνούς scouting του λευκού συλλόγου.


Χορηγίες, έσοδα και το γήπεδο

Η ποδοσφαιρική φούσκα δεν σταματά ν'αυξάνεται και η Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται να'χει χάσει ισχύ στην αγορά, παρά το ότι χρόνο με το χρόνο το Forbes συνεχίζει να την κατατάσσει στην κορυφή της κατάταξης των εσόδων. Το club της Concha Espina δεν έχει προβλήματα καταθέσεων ή ρευστότητας λόγω της καλής διαχείρισης του Perez, ο οποίος έχει περιορίσει τη δαπάνη στις μεταγραφές τα τελευταία καλοκαίρια χωρίς να επηρεάζει τα ασυναγώνιστα αθλητικά του αποτελέσματα κι έχει θέσει σε εφαρμογή μια μισθολογική κλίμακα στο ρόστερ που ελέγχει την εκταμίευση στη μισθολογική μάζα.

Απ'το 2014, έτος στο οποίο ο Bartomeu ανέλαβε την προεδρία της Barça, οι culés έχουν δαπανήσει 789,7 εκατομμύρια ευρώ κι έχουν εισπράξει 393,6. Την ίδια περίοδο, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει δαπανήσει 360 εκατομμύρια ευρώ κι έχει εισπράξει 407 από πωλήσεις, μ'έναν θετικό απολογισμό 47 εκατομμυρίων ευρώ.
  
Ωστόσο, η νέα κατάσταση της αγοράς αναγκάζει τη Ρεάλ Μαδρίτης να αυξήσει τα έσοδά της για να ανταγωνιστεί τους ευκατάστατους αντιπάλους της. Ο Florentino αντιμετωπίζει τη δεύτερη real-estate πρόκλησή του στο σύλλογο, μετά την πώληση των εδαφών της παλιάς αθλητικής πόλης και την κατασκευή της νέας στο Valvedebas. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για την αναδιαμόρφωση του σταδίου Santiago Bernabeu, κολοσσαίο τεράστιας ιστορικής αξίας, αλλά πολύ δυσλειτουργικό στη δημιουργία εσόδων. Ενώ επιλύεται στο Δικαστήριο του Παρισιού η διαφορά με την IPIC  (τώρα Mubadala), η εταιρεία με την οποία υπέγραψε μια συμφωνία για την παραχώρηση των «δικαιωμάτων ονοματοδοσίας» σε αντάλλαγμα για 400 εκατομμύρια για να ανακαινίσει το γήπεδο, ψάχνει για άλλους επενδυτές.

Ένας άλλος απ'τους τομείς στους οποίους εργάζεται το club είναι οι χορηγίες. Την περασμένη σεζόν είχε τζίρο 202,8 εκατομμύρια, ποσό που θα ξεπεράσει σημαντικά με την ανανέωση που διαπραγματεύεται με την Adidas, με την οποία έχει μια συμφωνία μέχρι τη σεζόν 2019-2020 που του επιτρέπει να εισπράττει 42 εκατομμύρια ετησίως και 10 εκατομμύρια επιπλέον απ'το merchandising. Ένα ποσό που θα εκτοξευθεί με τη νέα σύμβαση, φθάνοντας ποσά κοντά σ'αυτά που εισπράττει η Barcelona με τη Nike. Σ'αυτό προστίθεται η συμφωνία με την Emirates, την οποία θα συνεχίσει να φοράει στη φανέλα της πρώτης ομάδας μέχρι τη σεζόν 2021-22 μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας που πλησιάζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, η οποία είναι τριπλάσια απ'την προηγούμενη.

Οι επιτυχίες στο Champions League επιτρέπουν στον σύλλογο να επαναδιαπραγματευθεί προς τα πάνω τις συμφωνίες του με μάρκες όπως η Movistar, η Microsoft, η Nivea Men, η Audi, η Hankook, η Mahou, η Exness, η EA Sports ή η Hugo Bosss. Και σ'όλα αυτά θα προστεθεί η αύξηση των εσόδων απ'το Santiago Bernabeu όταν γίνει η αναδιαμόρφωσή του. Αυτό θα επιτρέψει στον Florentino να τοποθετηθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου και να ανταγωνιστεί με τους σεΐχηδες και τους δισεκατομμυριούχους από μια σταθερή θέση με το club υγιές και ασφαλές απ'τα αποτελέσματα που έχει προκαλέσει η φούσκα του ποδοσφαίρου σε συλλόγους όπως η Barcelona.




Η σελίδα της στήλης στο facebook:



Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.