News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η παρασκηνιακή κυριαρχία του Zidane ή γιατί αυτό που λέει πηγαίνει στη μάζα των αποδυτηρίων

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Του Ulices Sánchez-Flor

Το κλειδί του Ζιντάν για τον θρίαμβο στο Τσάμπιονς Λινγκ

Για να καταλάβουμε γιατί ο Zidane έχει κατορθώσει να πάει τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τρίτο συνεχόμενο τελικό της στο Τσάμπιονς Λινγκ πρέπει να δείξουμε την κυριαρχία που έχει στο πίσω μέρος των αποδυτηρίων


"Αυτό που λέει ο Ζιντάν πηγαίνει στη μάζα". Κρατήστε αυτή τη φράση που προφέρθηκε απ’τον Sergio Ramos για να καταλάβετε γιατί οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης θα ακολουθούσαν τυφλά τον προπονητή τους για να ριχτούν, αν ήταν απαραίτητο, σ’ένα γκρεμό. Αν ο Lucas Vázquez πρέπει να παίξει δεξιός μπακ, το κάνει και τέλος. Το ίδιο όπως κι αν Modric πρέπει να θυσιαστεί στην πλευρά για να καλύψει τρύπες ή ο Casemiro να’ναι αναπληρωματικός για να αφήσει τη θέση του στον Kovacic. Όπως συνέβη στο Μόναχο με τη διπλή παραμονή στον πάγκο των Benzema-Bale και την πίστη που καταθέτουν στις αποφάσεις του ZZ χωρίς να αμφισβητούν το στυλ, το σύστημα ή την σύνθεση. Αν τον αγώνα εναντίον της Μπάγερν Μονάχου το κάνει ο Μουρίνιο θα τον χτυπούσαμε σκληρά για την προσέγγιση και, ακόμη, για την τόσο φτωχή μορφή για την επίτευξη της πρόκρισης. Θα αναλυόταν με περισσότερη σκληρότητα το κακό παιχνίδι, η μίζερη και συντηρητική πρόταση ενός προπονητή και μιας ομάδας επί της οποίας κυριάρχησε στο ίδιο της το γήπεδο ένας αντίπαλος που τις έκανε 22 τελικές. Πριν συνέβη με τη Γιουβέντους.

Λένε στη Μαδρίτη ότι οι τρίτες σεζόν είναι οι πιο επικίνδυνες για τους προπονητές επειδή παράγεται μια φθορά, συναισθηματική και ενέργειας, σε αρκετές περιοχές μεταξύ του προπονητή και του ρόστερ. Οι αποκλίσεις απ’τις αποφάσεις του τεχνικού στις εντεκάδες και στα rotations με τους παίκτες παράγουν ρωγμές, κι επίσης αποδυναμώνεται το μήνυμα κι επηρεάζει στην απόδοση και, ακόμα, στη δέσμευση στα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν. Αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται στην Ρεάλ Μαδρίτης του Ζιντάν, προς έκπληξη της διοίκησης, όσο κι αν δεν πείθει επίσης το πως έχασε τον παλμό της σταθερότητας στο πρωτάθλημα και σ’αυτή τη φάση της σύγχυσης αποκλείστηκε απ’το Copa del Rey. Ο πρώτος που είναι μπερδεμένος είναι ο Florentino Pérez με την ανταπόκριση κάποιων παικτών που υποφέρουν απεριόριστα στο Champions League, αλλά καταφέρνουν τον πρώτο απ’τους μεγάλους στόχους. Βρίσκονται στον τελικό.

Ο Zidane διατηρεί κάτι που δεν έχουν άλλοι προπονητές με μεγαλύτερο πλούτο στην τακτική και συσσωρευμένη εμπειρία απ’το πέρασμά τους από διάφορες χώρες. Μερικοί, όπως ο Μουρίνιο, έχουν περάσει απ’την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία. Άλλοι, όπως ο Guardiola, έχουν γνώση απ’την Ισπανία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Έχουν διαχειριστεί πολλά και ποικίλα αποδυτήρια. Για να καταλάβουμε γιατί ο Zidane είναι λιγότερο φθαρμένος απ’αυτούς τους πιο έμπειρους τεχνικούς, πρέπει να επισημάνουμε την κυριαρχία που έχει στο πίσω μέρος της ομάδας. Σ’αυτό ο 'ZZ' είναι ένας δάσκαλος. Στη διαχείριση για να πετύχει την υποστήριξη των παικτών οι οποίοι, σε κρίσιμες φάσεις της σεζόν, που τις είχαν, δεν παράγουν καταστροφικές συνέπειες, όπως έχει φανεί κατά της Μπάγερν Μονάχου. Το δόγμα ήταν να μην δυσανασχετήσουν και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους παίκτες, αποζημιώνει την ταλαιπωρία. Υπέφεραν στο γήπεδο μέχρις εσχάτων επειδή είναι πεπεισμένοι ότι το μήνυμα του Zinedine Zidane είναι δόγμα πίστης. Αυτό είναι που αποκαλούν στο club να κάνεις παρασκήνιο ή να ξέρεις να κερδίζεις, μέρα με τη μέρα, την υποστήριξη του ρόστερ. Πτυχή καθόλου εύκολη για άλλους προπονητές που αναφέρθηκαν οι οποίοι, ναι, συγκρούονται με τις μεθόδους τους, καλύτερες ή χειρότερες, με τομείς των αποδυτηρίων.

Η οικογένεια και το σκάφος του Ζιντάν

Είναι η οικογένεια του Ζιντάν, όπως χαρακτηρίζουν στο κλαμπ, το κλειδί για την κατανόηση του γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να παίζει άσχημα και να υποφέρει για να προχωράει μπροστά στις αναμετρήσεις εναντίον των Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου. Είναι η μόνη εξήγηση που βρίσκουν μια ομάδα παικτών που παραδίδονται αφοσιωμένοι σ’έναν προπονητή που εμφανίζει χαμηλό προφίλ στον Τύπο και πείθει με την ομιλία του στο πίσω μέρος. Οι λέξεις που εξέφρασε ο Ramos μετά τη νίκη στο Μόναχο είναι η αποκάλυψη αυτού που διαισθανόμασταν. Εκείνη την ημέρα στην Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν 17 ευκαιρίες στο Μόναχο και ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος χωμένη στην περιοχή της. Ο αρχηγός θέλησε να δικαιώσει τον Ζιντάν και ειρωνεύτηκε τον Μουρίνιο: «Ο προπονητής της Μαδρίτης θα αμφισβητείται πάντα πολύ. Εγώ πέρασα επτά χρόνια εδώ χωρίς να κερδίσω ένα Τσάμπιονς Λινγκ και κάποιους από εκείνους τους προπονητές ούτε καν τους επέκριναν. Όταν ο Zizou πρέπει να ποντάρει, το κάνει, επειδή είναι αυτός που κάνει κουμάντο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που διευθύνει αυτός το σκάφος».

Η πίστη του αποδυτηρίων είναι κατατεθειμένη σ’έναν προπονητή που τους έχει οδηγήσει να παίξουν τον τρίτο διαδοχικό τελικό τους στο Champions League. Μπορείς να πιστεύεις μόνο σ’όποιον σε οδηγεί στο δρόμο προς την επιτυχία. Ο έλεγχος του πίσω μέρους είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Zidane από άλλους προπονητές και, προφανώς, δίνει αποτελέσματα επειδή δεν υπάρχει φθορά σε καμία απ’τις δύο πλευρές. Ούτε στον Zizou, ο οποίος εκμεταλλεύεται τις συνεντεύξεις Τύπου για να στέλνει μηνύματα ζητώντας και καθιστώντας σαφή την επιθυμία του να συνεχίσει, ούτε στους παίκτες που έχουν ως εκπρόσωπο τον Sergio Ramos και ο αρχηγός επισημαίνει ότι «αυτό που λέει ο Ζιντάν πάει στη μάζα». Ηχηρή απάντηση όταν τον ρωτούν αν συμφωνεί να μην κάνουν pasillo στη Barcelona στο Clásico του Camp Nou επειδή κέρδισε την Liga. Με τον Zidane, η ομάδα πονάει λιγότερο να αμύνεται απ’το ότι αν υπήρχε ένας άλλος προπονητής στον πάγκο (είτε είναι ο Μουρίνιο είτε ο Benítez, για να δώσουμε δύο παραδείγματα) επειδή, όπως λένε στ’αποδυτήρια, «όποιος κι αν μπει τα πάει καλά κι αυτός ο προπονητής μας κάνει πιο μεγάλους».



Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.