News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Neymar συγκρούεται μ’έναν τοίχο

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Του Pablo Polo

Ο μονάρχης του Κατάρ, κλειδί στην επιχείρηση Neymar


Tamim bin Khalifa Al-Thani. Είναι ο νεότερος Άραβας μονάρχης στον κόσμο από τότε που ο πατέρας του, Hamad bin Jalifa Al Thanile παραιτήθηκε το 2013 για να του παραχωρήσει το θρόνο του Κατάρ, κάτι ασυνήθιστο μέχρι τότε στην μοναρχία του Κόλπου. Έκτοτε, ο Εμίρης προτάθηκε να πραγματοποιήσει μια σημαντική αναδιάρθρωση της χώρας και να της δώσει μια νέα διεθνή εικόνα. Παθιασμένος με τον αθλητισμό και κυρίως με το ποδόσφαιρο, ο σεΐχης γνώριζε ότι το καλύτερο πλοκάμι για να αγκαλιάσει τη Δύση περνούσε απ’το να προωθήσει τον αθλητισμό μέσα κι έξω απ’τα σύνορά του.

Κρατικό ζήτημα

Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει χωρίς αμφιβολία το ακόμα πιο δύσκολο στην επιχείρηση Neymar. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται πια για το να πείσει την PSG και τον πρόεδρό της Nasser Al Khelaifi, τον οποίο τον ενώνει με τον σεΐχη μια μεγάλη φιλία και το πάθος του για τον αθλητισμό. Πρόκειται πια για το να νικήσει ένα κράτος που έχει στον Neymar το τελευταίο και μεγάλο όπλο του κατά τη στιγμή της πώλησης της εικόνας του Κατάρ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Neymar είναι η τελευταία και μεγάλη εξαγορά του σεΐχη απ’το 2005 που ίδρυσε το Qatar Sports Investments, το επενδυτικό κεφάλαιο που πήρε πρώτα το 70% της PSG και το σύνολο του club χρόνια αργότερα. Ο Ταμίμ διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ευρώπη, ιδιαίτερα με τη Γαλλία, και το να αφήσει να χαθεί ο εκρηκτικός Βραζιλιάνος δεν θα’ταν πια μόνο μια αθλητική ήττα, αλλά μια διπλωματική αποτυχία που ο σεΐχης δεν είναι διατεθειμένος να παραδεχτεί.

Ο Neymar... κι ένα Mundial

Ο Ταμίμ έχει επιτύχει ήδη να’ναι το Κατάρ η έδρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Μεγάλο μέρος της προσπάθειάς του βρίσκεται στην προώθηση του αθλητισμού, έτσι ώστε η PSG δεν είναι ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, είναι ένας σύλλογος σχεδιασμένος για να κάνει κουμάντο στην Ευρώπη και δεν θα υποχωρήσει στην προσπάθειά του. Υπό την καθοδήγησή του, το Κατάρ κέρδισε επίσης το δικαίωμα να διοργανώσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης του 2014. Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Καθοδήγησε επίσης την υποψηφιότητα της Ντόχα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ισχυρή αυτοκρατορία

Κάτοχος μιας περιουσίας αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ζήτημα των χρημάτων για τον σεΐχη δεν του παίρνει τον ύπνο στην υπόθεση Neymar. Ως εκ τούτου, όσοι ζουν στενά την καθημερινότητα της PSG, όταν ακούνε ότι ο σύλλογος έχει ήδη κοστολογήσει τον παίκτη στα 260 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν παρά να γελάνε. Ξέρουν επίσης πως τους ξοδεύει ο σεΐχης: Ούτε ο Verratti, ούτε ο Ντι Μαρία, ούτε ο ίδιος ο Cavani, έχουν καταφέρει να φύγουν όταν είδαν μια καλή ευκαιρία, και κανένας απ’αυτούς δεν αντιπροσώπευε ούτε κι αντιπροσωπεύει στρατηγικά αυτό που σημαίνει σήμερα ο Neymar για το κράτος του Κατάρ.

Του αρέσει η Ισπανία

Τον Ταμίμ, στα 37 του ο νεότερος Άραβας μονάρχης στον κόσμο, τον γοητεύει το ποδόσφαιρο και τον γοητεύει η Ισπανία. Συνηθίζει να περνάει μερικές μέρες στη Μαγιόρκα μαζί με τις τρεις γυναίκες του σε ένα απ’τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο, μήκους 130 μέτρων, και με 60 υπαλλήλους, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο λιγότερο απ’αυτά που πλήρωσε στη Barcelona για τον Neymar, που ήταν ακριβώς 222.

Μεγάλος πρεσβευτής

Λένε ότι το ταλέντο του στις διεθνείς σχέσεις προέρχεται απ’τη μητέρα του, τη δεύτερη γυναίκα του πατέρα του, Mozah bint Nasser Al Missned, πρώην σεΐχη του Κατάρ, η οποία έχει συμμετάσχει ενεργά στη μόρφωση και την κοινωνική μεταρρύθμιση του Κατάρ τα τελευταία χρόνια κι αποδείχτηκε κλειδί στη διαδοχή υπέρ του γιου της Tamim.

Ο σεΐχης, μεταξύ άλλων ιδιοκτησιών, ελέγχει το συνδρομητικό Al Jazeera και πριν λίγα χρόνια ίδρυσε το Bein Sports για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον αθλητισμό στη χώρα του σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το συνδρομητικό επεκτείνεται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κατάρ είναι μία απ’τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου κι έχει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η Μαδρίτη, επιφυλακτική

Επομένως η Μαδρίτη αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση στην προσπάθειά της να φέρει τον Neymar. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Μαδρίτη και η Barcelona σημάδευαν την αγορά. Ο James ήταν η τελευταία εκατομμυριούχα εξαγορά του λευκού συλλόγου, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτό το εμπόδιο είναι πολύ μεγαλύτερο. Για αρχή, το ζήτημα δεν είναι εύκολο ούτε και για τον ίδιο τον Nasser Al Khelaifi, ο οποίος είναι αυτός που τελικά κάνει λογαριασμούς με τον σεΐχη. Ξέρει ότι η έξοδος του Neymar θα μπορούσε να του κοστίσει ακριβά, οπότε μην περιμένετε ευκολίες.

Γιγαντιαία επιχείρηση

Γύρω απ’τον Neymar υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά, τόσο πολύ ώστε ίσως φέτος να’ναι ήδη αργά. Στην Παρί γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να κρατήσουν τον Neymar πολλά χρόνια, αλλά καθιστούν σαφές ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει τίποτα να γίνει. Την επόμενη σεζόν, είναι πια μια άλλη ιστορία. Είναι η αντίληψη που υπάρχει στην PSG, πέρα ​​απ’τις προθέσεις που μπορεί να’χει ο Neymar κι ο πατέρας του.





Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.