News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Οι δύο θεωρίες του Benzema: ένας επιθετικός χωρίς γκολ ή ο καλλιτέχνης που τα δημιουργεί

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Του Gonzalo Cabeza

Έχει ένα άτονο, σχεδόν αδιάφορο σημείο. Σε αυτό το σημείο ο Karim Benzema δεν εκπλήσσει, η σχέση του με το σύμπαν είναι καλά γνωστή από όλους τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης


Έχει ένα άτονο, σχεδόν αδιάφορο σημείο. Σε αυτό το σημείο ο Karim Benzema δεν εκπλήσσει, η σχέση του με το σύμπαν είναι καλά γνωστή από όλους τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης. Γύρω του υπάρχουν παραδομένοι θαυμαστές που σκέφτονται ότι το αν βγει απ’την εξίσωση αυτής της Μαδρίτης θα καταρρεύσει όλο το μνημείο. Επίσης κι άλλοι που βεβαιώνουν ότι δεν συνεισφέρει τίποτα ή σχεδόν τίποτα κι ότι μ’άλλον επιθετικό η ομάδα θα’ταν μια μηχανή παντός καιρού. Όπως και οι παλιοί ταυρομάχοι, όταν οι ταύροι ήταν ακόμα λόγος συζήτησης, ή τον μισείς ή τον αγαπάς.

Το σούσουρο είχε ήδη σερβιριστεί στην προετοιμασία, επειδή στη Ρεάλ Μαδρίτης λίγη σημασία έχει ότι τα ματς δεν μετράνε κι ότι πρόκειται για άσφαιρα. Το λευκό club βρίσκονταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τ’αποτελέσματα ήταν άσχημα. Δύο παίκτες στοχοποιήθηκαν περισσότερο απ’τους υπόλοιπους, ίσως επειδή είναι επίσης μέρος των πιο πολυτελών κομματιών της ομάδας. Χωρίς αμφιβολία, επίσης, επειδή είναι συνήθεις ύποπτοι: Bale και Benzema.

Ο Γάλλος δεν έβαλε ούτε ένα γκολ σ’ολόκληρη την περιοδεία, ούτε και στο Ευρωπαϊκό Super Cup, ούτε και στο πρώτο σκέλος αυτού της Ισπανίας. Ο Benzema, αν και μεταμφιέζεται σε πολλά άλλα πράγματα, είναι ονομαστικά ο φορ της Ρεάλ Μαδρίτης. Πολλοί οπαδοί σχεδιάζουν την γραμμή του φορ και του γκολ ως ένα γεγονός που δεν μπορεί να αποφευχθεί, κάποιος που παίζει σε εκείνη την περιοχή, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τον επιθετικό όγκο των λευκών, πρέπει να δίνει μια αναλογία γκολ που Γάλλος δεν εκπληρώνει.

Οι υπέρμαχοι, που δεν είναι λίγοι, εξηγούν ότι το άθλημα άλλαξε εδώ και καιρό κι ότι πρέπει να σκεφτούμε ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο στο οποίο η διανομή των λειτουργιών δεν είναι τόσο σφιχτή όσο στο παρελθόν. Στην Ρεάλ Μαδρίτης υπάρχει ένας κανίβαλος που ονομάζεται Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ξεπληρώνει τις σεζόν του με ρεκόρ γκολ. Εάν υπάρχει ήδη ένας βίαιος φορ που δεν παίζει στην κορυφή, τι απομένει σ’αυτόν που το κάνει; Να του διευκολύνει τη ζωή, να του δημιουργεί χώρους και να δημιουργεί ποδόσφαιρο έτσι ώστε να μπορεί να φανεί ο Πορτογάλος.

Σ’αυτό, λένε, δεν υπάρχει κανένας όπως ο Benzema, ο οποίος δεν βγαίνει επίσης απ’τις σεζόν χωρίς να σκοράρει, είναι μόνο ότι το κάνει σε λιγότερο όγκο από ό, τι άλλοι της δικιάς του κοψιάς. Ξεκινά την ένατη σεζόν του στην Ρεάλ Μαδρίτης κι έχει περάσει σχεδόν από κάθε πιθανή κατάσταση. Όταν ήρθε ήταν νέος και λίγο επαναστάτης, ειδικά έξω απ’το γήπεδο, όπου η στάση του ήταν κάπως ανησυχητική. Αυτό ξεθώριασε με τα χρόνια. Έπρεπε να αντιμετωπίσει το καθεστώς αναπληρωματικού, ν’αντιμετωπίσει έναν επιθετικό όπως ο Higuaín, πιο κοντά στο παραδοσιακό πρωτότυπο του '9'.


Η νοημοσύνη στο φορ

Αυτή τη μάχη την κέρδισε με την πάροδο του χρόνου, κι εν μέρει επίσης λόγω του θαυμασμού των συμπαικτών του στην επίθεση που γνωρίζουν ότι το να παίζουν με τον Μπενζεμά καθιστά πιο πιθανή την προσωπική ανάδειξη. Επειδή είναι γενναιόδωρος και πολύ ικανός να μετατρέπει ποδόσφαιρο απ’το τίποτα, μια ιδιότητα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά σε γκολ αλλά την οποία καταλαβαίνουν καλά οι άλλοι παίκτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τις καθαρές του πάσες στην περιοχή και τις κινήσεις που αποσαφηνίζουν χώρους για να εμφανίζονται από πίσω. Στις ΗΠΑ η μόδα είναι να μιλάς για το IQ, την ευφυΐα ενός παίκτη να κατανοεί το άθλημά του και να μεγιστοποιεί τις ιδιότητές του. Αυτό, στο ποδόσφαιρο, σ’αυτή τη θεωρία θα το αντιπροσώπευε ο Benzema.

Όταν πουλήθηκε ο Higuaín, οι αμφιβολίες διαλύθηκαν. Υπήρξαν κι άλλοι αναπληρωματικοί, μερικοί ορισμένου ονόματος όπως ο Morata, αλλά απ’την αρχή της σεζόν το ερώτημα ήταν απολύτως σαφές, ο Μπενζεμά ήταν ο βασικός της Ρεάλ Μαδρίτης και οι υπόλοιποι έπρεπε να περιμένουν τη σειρά τους. Φέτος, επίσης, υπάρχει το γεγονός ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα περάσει ένα μήνα χωρίς να παίζει λόγω της «υπόθεσής» του στο Supercopa με τον De Burgos Bengoetxea. Ο Πορτογάλος είναι, εκτός απ’τον σκόρερ, ο «αναπληρωματικός» του Μπενζεμά, δηλαδή, εν τη απουσία του Γάλλου το φυσιολογικό είναι να καταλαμβάνει αυτός την κεντρική περιοχή της επίθεσης, ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι στα τελευταία χρόνια η εξέλιξή του περνά απ’το να’χει λιγότερα τρεξίματα και μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή.

Επειδή επίσης φέτος, τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις στην αγορά, ο μόνος καθαρός αναπληρωματικός στον Μπενζεμά είναι ο Borja Mayoral, ο οποίος δεν είναι το ίδιο με τον Morata. Είναι ακόμη ένας νέος παίκτης που έρχεται μετά από ένα χρόνο αμφιβολιών στη Γερμανία και είναι πιο κοντά στο να’ναι ένας δευτερεύον που τρυπώνει στο ρόστερ παρά ένας εδραιωμένος παίκτης και με όνομα όπως ήταν ο νυν παίκτης της Τσέλσι. Ούτε και οι καθοδηγητές του συλλόγου δεν το’χουν σκεφτεί πολύ. Μετά το φλερτ με τον Mbappé, μια επιλογή που θ’άλλαζε όλες τις κληρονομημένες ισορροπίες, έστω κι αν ήταν μόνο λόγω κόστους, όλα δείχνουν ότι όχι, η διοίκηση κι ο τεχνικός -ένας απ’αυτούς τους απροκάλυπτους φαν των αρετών του Γάλλου- έχουν χρίσει τον Μπενζεμά ως τον μόνο πιθανό φορ.


Στον επαναληπτικό του Supercopa της Ισπανίας σκόραρε και πάλι, ήταν το πρώτο του γκολ στην προετοιμασία. Όχι μόνο αυτό, καθώς δεν παύει να’ναι ένα μικρό στατιστικό ανάμεσα σε πολλά άλλα, έπαιξε και πάλι όπως ξέρει αυτός, κινούμενος και λειτουργώντας ως δημιουργός στην επίθεση και στο να συνδυάζεται καλά. Ενίσχυσε τη θεωρία των πιστών κι όχι εκείνη των haters. Η σεζόν θα’ναι μεγάλη, όλες οι απόψεις θα’χουν το χώρο τους.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.