News Update :

powered by Agones.gr - livescore

O Florentino «περνά» απ’τους σεΐχηδες: δεν θα κινηθεί εάν η PSG πάει για ένα όλα ή τίποτα για τον Mbappé

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Μια αγορά διαφορετική απ’αυτήν των galácticos

Του Fermin De La Calle

Ο λευκός πρόεδρος αρνείται να αυξήσει την προσφορά του για τον Mbappé παρά το ότι έχει 120 εκατομμύρια στο ταμείο, καρπός πωλήσεων αυτού του καλοκαιριού. Η αγορά έχει αλλάξει με τους νέους παίκτες


Όταν ο Florentino Pérez ανέλαβε τη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2000, το ποδόσφαιρο διέπονταν από επιχειρηματίες που προήδρευαν συλλόγων κοντά στην περιοχή επιρροής του. Μεταξύ όλων αυτών ο milanista Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν ο πιο περίεργος κι ο Jean Michel Aulas, της Λυών, ο πιο δύσκολος διαπραγματευτής με τον συνομιλητή του. Τότε, η Μάντσεστερ Σίτι ήταν θαμμένη στις κατακόμβες του αγγλικού ποδοσφαίρου έχοντας πέσει έως την 3η κατηγορία το 1998, ενώ η Παρί Σεν Ζερμέν διασώζονταν απ'το Canal +, κύριος μέτοχος του συλλόγου απ'το 1997.

Εκείνο το καλοκαίρι ο πρόεδρος σφυροκόπησε τη γροθιά του στο τραπέζι πληρώνοντας 60 εκατομμύρια ευρώ για την υπογραφή του Λουίς Φίγκο, μια συμφωνία που ο Πορτογάλος αρνήθηκε συστηματικά στους δημοσιογράφους που περιφρουρούσαμε για μια εβδομάδα μπροστά στο σπίτι του στο El Algarve, στη Vilamoura. Ο Φίγκο κατέφυγε στην Σαρδηνία με την οικογένειά του για να προετοιμάσει τη στρατηγική που θα ανέπτυσσε με τον πράκτορα του, τον Πορτογάλο Jose Veiga, τον πιο ισχυρό ενδιάμεσο της εποχής. Μια ρήτρα ανάγκαζε τον παίκτη να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο, εάν έσπαγε τη συμφωνία, σε περίπτωση θριάμβου του Florentino. Έτσι, όταν επιβεβαιώθηκε η νίκη του Pérez, στις 16 Ιουλίου, ο Φίγκο προσγειώθηκε στη Λισαβόνα κι ανέλαβε τη συμφωνία, υπογράφοντας για την Ρεάλ Μαδρίτης, σπάζοντας την αγορά μ'ένα κόστος υπογραφής 10 δισεκατομμυρίων πεσετών.

Το 2001 ο Florentino πλήρωσε 73.500.000 για τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος είπε το ναι υπογράφοντας σε μια πετσέτα του Sporting Club του Μόντε Κάρλο. Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Ρονάλντο, του οποίου η υπογραφή έκλεισε στα 45 εκατομμύρια μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση στη Φορμεντέρα στο γιοτ Pitina II με τον Μάσιμο Μοράτι, τον άνθρωπο που είχε ξοδέψει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε υπογραφές κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Inter. Η πρώτη galáctica εποχή έληξε με την άφιξη του Ντέιβιντ Μπέκαμ, αφού πρώτα ο Florentino αρνήθηκε την άφιξή του μ'εκείνο το «ποτέ, ποτέ, ποτέ» κι αφού πλήρωσε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 25 εκατομμύρια ευρώ. Κανείς δεν αντιστέκονταν στο πορτοφόλι του Florentino Pérez. Δεν παραξενεύει, λοιπόν, ότι ο Emilio Butragueño τον καθόρισε τον Ιανουάριο του 2005, σε πλήρη galáctico ακμή, ως «ένα ανώτερο ον». Η δεύτερη λευκή galactización θα έφερνε τις υπογραφές του Κριστιάνο Ρονάλντο (90 εκατομμύρια), Μπέιλ (100 εκατομμύρια) και James (84).

Παρτίδα πόκερ με Mansour και Al-Khelaifi

Πριν από λίγες ημέρες ο Florentino, συνοδευόμενος απ'τον γενικό διευθυντή José Ángel Sánchez, σηκώθηκε απ'το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κουρασμένος απ'τις απαιτήσεις του δισεκατομμυριούχου Dmitri Rybolovlev. Ο Ρώσος, κάτι περισσότερο από φίλος του Jorge Mendes, άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Pérez έχει μετατρέψει την υπογραφή του επιθετικού Kylian Mbappé σε μια παρτίδα πόκερ. Ο πρόεδρος της Μονακό αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι τον Florentino δίπλα στους ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι, τον σεΐχη Mansour bin Zayed Al-Nahyan, αδελφό του σημερινού προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κι εμίρη του Αμπού Ντάμπι, και στον ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν, Nasser Ghanim Al-Khelaifi, έναν πρώην τενίστα του Κατάρ (σήμερα ήταν στη Μαδρίτη), ο οποίος ελέγχει το παριζιάνικο club μαζί με το γκρουπ του Qatar Sports Investments. Είναι επίσης πρόεδρος του Bein Sports και προσωπικός φίλος του Jaume Roures, του συνεργάτη του Javier Tebas, εχθρού του Florentino.


Τα πετροδόλαρα έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ένα σενάριο που έχει εκτοξεύσει τις τιμές της αγοράς μέχρι όρια όπου η Ρεάλ Μαδρίτης ή ο πρόεδρος της, δεν έχουν πρόθεση να φτάσουν. Ο Pérez έχει στηθεί στα 130 εκατομμύρια συν 20 σε μεταβλητές, αλλά ο Rybolovlev συνεχίζει να προσπαθεί να φουσκώσει την τιμή του. Στην αρχή γινόταν λόγος για μια προσφορά των 160 εκατομμυρίων του Mansour bin Zayed, σεΐχη της City, κίνηση που ο χρόνος ξεθύμανε. Τώρα, απ'τη Γαλλία, τα ίδια μέσα που μιλούσαν για την προηγούμενη προσφορά, διαβεβαιώνουν ότι ο Al-Khelaifi, σεΐχης της PSG, θα πληρώσει αυτό το ποσό, για να ενώσει τον Neymar και τον Mbappé στην παριζιάνικη ομάδα. Κάτι που συγκρούεται μετωπικά μ'αυτό που προειδοποίησε ο Rybolovlev τον Pérez όταν κάθισαν να διαπραγματευτούν: «Δεν θα ενισχύσω έναν άμεσο ανταγωνιστή». Και η PSG του Neymar (222 εκατομμύρια ευρώ) θα'ναι ο κύριος αντίπαλος στην υπεράσπιση του τίτλου των monegascos. Το Financial Fair Play; Το κόστος θα το αναλάβει ένας επενδυτικός όμιλος του Κατάρ, το οποίο θα της επέτρεπε να παρακάμψει το πρόβλημα.

120 εκατομμύρια στο λευκό ταμείο

Ο Florentino έχει αποφασίσει να μην ακολουθήσει το παιχνίδι στο όργιο δαπανών του φετινού καλοκαιριού. Επιπλέον, το έχει αξιοποιήσει. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει «τοποθετήσει» στην City τον Danilo ανακτώντας το ποσό που δαπάνησε σ'έναν μπακ που δεν έχει προσφέρει κάποια απόδοση. Οι λευκοί έχουν βάλει στα ταμεία πάνω από 120 εκατομμύρια μετά την πώληση του Morata (65 εκατομμύρια Τσέλσι), Ντανίλο (30 City), James (10 για τον δανεισμό στη Μπάγερν), Mariano (8 Λυών) και Diego Llorente (6 Ρεάλ Σοσιεδάδ). Χρήματα που θα τους επέτρεπαν να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα την υπογραφή του Mbappé, αλλά ο Florentino έχει αποφασίσει να το πάρει με ψυχραιμία.

Μαζί με τους σεΐχηδες έχουν αναδειχθεί άλλοι Ασιάτες εκατομμυριούχοι όπως ο νέος ιδιοκτήτης της Milán, ο Κινέζος Ly Yonghong, που αυτό το καλοκαίρι έχει υπογράψει δέκα παίκτες. Ή ο Ινδονήσιος Erick Thohir, φτάνοντας μαζί με το Suning Group Holdings στην Ίντερ, για ν'αναστήσει τους νερατζούρι. Στην Premier αφθονούν οι Αμερικανοί όπως οι Glazer (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Stanley Kroeker (Άρσεναλ) ή ο John W. Henry (Λίβερπουλ). Όμως δεν λείπουν και εκατομμυριούχοι Ασιάτες όπως οι Srivaddhanaprabhay (Λέστερ) ή ένας απ'τους άνδρες που έχει επισκιάσει την Ρεάλ Μαδρίτης στην αγορά αυτά τα χρόνια, ο Ρώσος Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Αυτό είναι το νέο παγκόσμιο σενάριο στο οποίο ο Florentino κινείται σαν το ψάρι στο νερό, ένας κόσμος σεΐχηδων, ομίλων κι επενδυτικών ταμείων, κυβερνήσεων πετροδολαρίων και δισεκατομμυριούχων φερμένων απ'την Άπω Ανατολή. Ένας υπομονετικός Florentino προειδοποιεί στους στενούς κύκλους του ότι «ο Mbappé θα καταλήξει να παίξει στην Ρεάλ Μαδρίτης νωρίτερα παρά αργότερα, αν είναι τόσο καλός όσο φαίνεται». Πόσο αξίζει ο Mbappé; Ο Florentino λέει ότι δεν αξίζει αυτά που ζητάει η Μονακό, όσο κι αν τα πληρώσει ένας σεΐχης. Ο χρόνος θα το επιβεβαιώσει.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.